начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за неплатени отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за неплатени отпуски

Мнениеот stringent » 04 Юни 2006, 12:41

Здравейте,

Ситуацията е следната. Напускам работа на която съм работил от Април 2005 година, до края на Май 2006 година. За посочения период не съм ползвал никаква отпуска. Въпросът ми е, полагат ли ми се средства за неползване на отпуски през 2005 и 2006 година.

И още нещо, ако работодателят откаже да ми изплати тези неползвани отпуски, какъв е най-ефективният начин да си потърся правата?

Благодаря,
stringent
Нов потребител

Re: Въпрос за неплатени отпуски

Мнениеот danev » 04 Юни 2006, 13:06

stringent написа:Здравейте,

Ситуацията е следната. Напускам работа на която съм работил от Април 2005 година, до края на Май 2006 година. За посочения период не съм ползвал никаква отпуска. Въпросът ми е, полагат ли ми се средства за неползване на отпуски през 2005 и 2006 година.

И още нещо, ако работодателят откаже да ми изплати тези неползвани отпуски, какъв е най-ефективният начин да си потърся правата?

Благодаря,

При положение, че имате 8 месечен трудов стаж, след прекратяване на трудовото Виправоотношение, работодателят ви дължи обезщетение за неизпозлван платен годишен отпуск. В заповедта за прекратяване, селда да се укаже и усмата, която следва да Ви се изплати. Това обезщетение, дължимо от работодателя е плащане без определен срок. Ето защо, ако в заповедта не е указано, колко следва да Ви се изплати, то трявба да покани работодателят да Ви изплати така дължимата от него сума.Ако откаже - за вас е открита правната възможност да подадете иск до съответния районен съд по седалището на работодателят Ви.

Повече информация относно правото на обезщетение за неизпозлван платен годишен отпуск можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!

MONTESKIO
danev
Младши потребител

Мнениеот stringent » 04 Юни 2006, 13:23

Благодаря за бързия отговор!

Само бих желал да уточня един детайл, който не ми стана 100% ясен. Обезщетение се дължи и за изминалата година нали? Тоест мога да потърся обезщетение за невзети отпуски, както за 2005, така и за 2006?

Поздрави,
stringent
Нов потребител

Мнениеот dask » 04 Юни 2006, 15:20

И още нещо. Дори и да нямате общ трудов стаж от 8 месеца пак можете да си търсите обезщетение за неползван платен годишен отпуск по чл.155 и 156 КТ. Неизползвания платен годишен отпуск не се губи и винаги се обезщетява, но само при прекратяване на трудовото правоотношение.
Лек доброжелателен анонс към Монтескьо, който според мен е отзивчив и доста упорито чете-наблягай на практиката, теоретичните постановки са само за студенти.
Айде чао, че ще ходя на пейнтбол. :D
dask
Потребител

Назад към Трудово право