Здравейте. Моля ви за помощ. Казусът ми е следният: Четирима наследника сме на земеделска земя. Има купувач за една от нивите, която е 8,5дка и поради това не може да се раздели. Един от наследниците не иска да продава неговия дял (падат се по около 2дка на наследник). Но е съгласен ние да продадем нашите дялове. Въпросът ми е, може ли всички наследници да продадат 4дка от общата земя и да се подпише договор, пред нотариус или адвокат, че единият наследник отказва пари от продажбата, но взима останалата земя?
Моля ви за спешен отговор и ако този вариант не може да се осъществи, знаете ли друг начин тримата наследника да продадат част от тази нива?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Начин за продажба на неразделен имот?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Ако правилно съм разбрала всичко:
Щом единият от съсобствениците не иска да продава дела си, но е съгласен вие да продадете вашите части, ще го накарате да подпише една декларация по чл.33 от Закона за собствеността, в която декларира, че сте му предложили вашите идеални части от имота да ги закупи при еди-какви си условия, но той не желае да ги закупи, всеки адвокат знае какво се пише в декларацията. След което си продавате вашите идеални части, а именно 3/4 ид.части от имота. Така или иначе те са ваши, затова няма смисъл от варианта, за който мислите - да се отказва от пари от продажбата, пък вие да му прехвърляте в замяна част от имота. Всеки може да се разпорежда със своята идеална част, като в случай че реши да продава на трето лице, единственото задължение, което има е да предложи първо частта си на съсобствениците при същите условия.
Щом единият от съсобствениците не иска да продава дела си, но е съгласен вие да продадете вашите части, ще го накарате да подпише една декларация по чл.33 от Закона за собствеността, в която декларира, че сте му предложили вашите идеални части от имота да ги закупи при еди-какви си условия, но той не желае да ги закупи, всеки адвокат знае какво се пише в декларацията. След което си продавате вашите идеални части, а именно 3/4 ид.части от имота. Така или иначе те са ваши, затова няма смисъл от варианта, за който мислите - да се отказва от пари от продажбата, пък вие да му прехвърляте в замяна част от имота. Всеки може да се разпорежда със своята идеална част, като в случай че реши да продава на трето лице, единственото задължение, което има е да предложи първо частта си на съсобствениците при същите условия.
-
tessa - Потребител
Благодаря:)
Да, точно това смятаме да направим, само че наследникът, който не иска да продава, твърди, че ние в момента не сме съсобственици, а за да станем съсобственици, трябва да се подпише договор. Но доколкото аз четох в Закона за собствеността, "наследници по закон", каквито сме ние, са съсобственици и Вашето мнение го потвърди. Още веднъж Ви благодаря.
- karamelina
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|