- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИМА ЛИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ НОТАРИАЛНАТА ПОКАНА?
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
ИМА ЛИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ НОТАРИАЛНАТА ПОКАНА?
В съсобствен парцел сме две къщи с двама собственика, като всеки владее по 1/2 ид.част от двора. Получих нотариална покана от собственика на другата къща да я купя срещу определена цена до определен срок, както изисква ЗС. Моля кажете ми това поражда ли някакви правни последици за него, т.е. той може ли да се отметне от сделката, ако аз на посочената дата съм при нотариуса с парите и приемам предложената от него цена. /Имам съмнение, че предложението му е формално, а всъщност ще я продава на по-висока цена/ Мога ли в такъв случай да претендирам за пропуснати ползи, защото ще вземам кредит.
- pudis
- Младши потребител
Нямате никакво основание за притеснение. Според чл. 33 от ЗС, съсобственикът, който има намерение да продава своята идеална част на трето лице, трябва да декларира пред нотариус, че е предложил на другите съсобственици да закупят неговата част при същите условия и че те са отказали.Ако декларацията е неистинска, или ако трето лице купи имота при условия, неизгодни за вас, вие можете да предявите иск в двумесечен срок от продажбата и да изкупите тази част при действително уговорените условия.трябва да изплатите дължимата сума в едномесечен срок от влизането на съдебното решение в сила.Успех!
- klarissa
- Младши потребител
чл.33 ЗС
Ако искате да купите имота от съсобственика Ви незабавно отговорете на нотариалната покана по същия ред чрез нотариус.Отдлено се явете в деня и часа на определената ви среща при нотариуса.Взете си препис от протокола на нотариуса където трябва да са отразени вашите волеизявления.Всичко това са доказателства,които ще са ви необходими,ако съсобственикът ви реши
направо казано да ви изпързаля...Рискът за него да не спази реда огромен.
Ако пред нотариуса заявите ,че ще купите имота ще трябва да се споразумеете за срока,в който това да стане.съсобственикът ви може да поиска това да стане веднага,ако е готов с всички необходими документи за продажбата.Ако той се откаже,просто няма да има сделка нито с вас ,нито с който и да било друг.
Ако съм нотариус няма да допусна сделка само на основата на декларация че съм поканил съсобственика си да изкупи дела ми.ще искам всички писмени документи в тази връзка.Но не съм нотариус,а нотариуси всякакви....
Ако пред нотариуса заявите ,че ще купите имота ще трябва да се споразумеете за срока,в който това да стане.съсобственикът ви може да поиска това да стане веднага,ако е готов с всички необходими документи за продажбата.Ако той се откаже,просто няма да има сделка нито с вас ,нито с който и да било друг.
Ако съм нотариус няма да допусна сделка само на основата на декларация че съм поканил съсобственика си да изкупи дела ми.ще искам всички писмени документи в тази връзка.Но не съм нотариус,а нотариуси всякакви....
- kasidi
- Потребител
чл.33 ЗС
Ако искате да купите имота от съсобственика Ви незабавно отговорете на нотариалната покана по същия ред чрез нотариус.Отдлено се явете в деня и часа на определената ви среща при нотариуса.Взете си препис от протокола на нотариуса където трябва да са отразени вашите волеизявления.Всичко това са доказателства,които ще са ви необходими,ако съсобственикът ви реши
- kasidi
- Потребител
Re: чл.33 ЗС
Благодаря. Въпросът ми е може ли този, който ми е предложил сделката, да се откаже от нея. Т.е.аз да ида спарите, а той да ми каже: размислих. После да ми отправи покана с нова цена и т.н. до безкрай
- pudis
- Младши потребител
Mislia che Reshenieto koeto karanedeff e prilojil e mn dobro i polezno! No iavno g-nut ne mu e oburnal vnimanie zatova shte podchertaia:
В случаите, когато в един съсобствен парцел съществуват две или повече сгради, принадлежащи на отделни съсобственици на мястото, разпоредбите на чл. 33 ЗС не биха могли да намерят приложение, когато един от съсобствениците желае да продаде своята сграда заедно със съответната идеална част от мястото. В тези случаи съществува съсобственост само върху мястото, върху сградите - отделна собственост. Отделната собственост на сградите дава право на собствениците да ги продава не само на останалите съсобственици на мястото, но и на други лица., t. e. spored tova RESHENIE susedut vi ne e dlujen purvo na Vas da predloji da zakupite kushtata mu. Moiat suvet e - vuzpolzvaite se ot predlojenieto mu da zakupite kushtata, dokato ne e razmislil.
В случаите, когато в един съсобствен парцел съществуват две или повече сгради, принадлежащи на отделни съсобственици на мястото, разпоредбите на чл. 33 ЗС не биха могли да намерят приложение, когато един от съсобствениците желае да продаде своята сграда заедно със съответната идеална част от мястото. В тези случаи съществува съсобственост само върху мястото, върху сградите - отделна собственост. Отделната собственост на сградите дава право на собствениците да ги продава не само на останалите съсобственици на мястото, но и на други лица., t. e. spored tova RESHENIE susedut vi ne e dlujen purvo na Vas da predloji da zakupite kushtata mu. Moiat suvet e - vuzpolzvaite se ot predlojenieto mu da zakupite kushtata, dokato ne e razmislil.
- spravedlivost
- Младши потребител
Благодаря, "spravedlivost". Аз знам за това решение на ВС, затова още повече се учудвам, че ми предлага да купя къщата му. Пак ще повторя - аз искам да я купя при тези обстоятелства и да се възползвам от тях. Не съм сигурен обаче, че продавачът е искрен и че няма да се отметне. А ако взема кредит, това значи да се набутам. Това ми е целта на въпроса - дали с тази покана той се задължава да ми я продаде, щом приемам.
- pudis
- Младши потребител
Здравейте! Малко по-горе kasidi Ви дава съвет веднага да отговорите на предложението по същия нотариален ред. Така мисля и аз. По този начин, според мен, пристигането на приемането у съсобственика Ви ще се равнява на сключен предварителен договор за покупко-продажба, защото се съдържат необходимите основни условия на бъдещия договор, а именно цена, предмет на договора (надявам се, че достатъчно добре е описан имота) и дата за сключване на окончателния договор. Тъй като обаче в поканата няма срок за приемане на предложението, надявам се, че скоро сте получили поканата, защото когато няма срок за приемане, предложението губи силата си след изтичане на обичайния срок за приемане.
Накратко казано: ако всичко по-горе е изпълнено (и ако правилно разсъждавам) ще имате сключен предварителен договор за покупко-продажба, като сключването на окончателния сте уговорили за датата, на която той Ви е предложил да се явите пред нотариус.
Накратко казано: ако всичко по-горе е изпълнено (и ако правилно разсъждавам) ще имате сключен предварителен договор за покупко-продажба, като сключването на окончателния сте уговорили за датата, на която той Ви е предложил да се явите пред нотариус.
-
tessa - Потребител
Обичайният срок се преценява според това колко време е необходимо, за да достигне предложението у Вас, преценява се и времето, което е обичайно необходимо, за да обмислите предложението и да вземете решение и след това времето, необходимо за достигане на приемането до предложителя. Затова няма да е лошо да не се бавите и още днес да изпратите приемането. Направете го по нотариален ред, като си изготвите съобщението за приемане в 3 екземпляра и от съобщението трябва да личи изричното приемане на предложението, т.е. че се съгласявате за цената, за датата на сключване на окончателния договор, за имота (описвате го по същия начин, както е в предложението).
Дори и да не съм права за силата на предварителен договор, всички тези действия няма да Ви навредят, а ще можете после при проблеми по сключването да търсите обезщетение.
Надявам се да се включи някой с повече опит, за да си изкаже мнението по въпроса дали достигането на изричното приемане у предложителя ще има силата на сключен предварителен договор за покупко-продажба или ....
Дори и да не съм права за силата на предварителен договор, всички тези действия няма да Ви навредят, а ще можете после при проблеми по сключването да търсите обезщетение.
Надявам се да се включи някой с повече опит, за да си изкаже мнението по въпроса дали достигането на изричното приемане у предложителя ще има силата на сключен предварителен договор за покупко-продажба или ....
-
tessa - Потребител
Re: чл.33 ЗС
da moje da se otkaje. veroiatno vi pravi nomer za6toto ne e dlajen da cpazva 4l. 33 ot 3C pri nali4ieto na otdelni sgradi. predlojenieto go obvarzva s otgovornost, no ne vi prepora4vam da polzvate tozi variantpudis написа:Благодаря. Въпросът ми е може ли този, който ми е предложил сделката, да се откаже от нея. Т.е.аз да ида спарите, а той да ми каже: размислих. После да ми отправи покана с нова цена и т.н. до безкрай
- agcanev
- Младши потребител
tessa написа:Здравейте! Малко по-горе kasidi Ви дава съвет веднага да отговорите на предложението по същия нотариален ред. Така мисля и аз. По този начин, според мен, пристигането на приемането у съсобственика Ви ще се равнява на сключен предварителен договор за покупко-продажба, защото се съдържат необходимите основни условия на бъдещия договор, а именно цена, предмет на договора (надявам се, че достатъчно добре е описан имота) и дата за сключване на окончателния договор. Тъй като обаче в поканата няма срок за приемане на предложението, надявам се, че скоро сте получили поканата, защото когато няма срок за приемане, предложението губи силата си след изтичане на обичайния срок за приемане.
Невъзможно е предложението, направено от оферента с нотариална покана и последвалото съобщение за приемане да се считат за предварителен договор .. Тук не би бил приложим и искът по чл. 19, ал. 3 ЗЗД!!! Предварителният договор представлява едно обещание за сключване по-късно на окончателен договор (неговото действие е единствено облигационно) и тук волеизявленията на страните трябва да са инкорпорирани върху един-единствен документ, а не върху отделни такива!
В случая е налице валидно предложение за сключване на договор и ако страната, която го е отправила действа недобросъвестно, тя дължи обезщетение съгласно чл. 12 ЗЗД (една преддоговорна вина). Но дори полученият отговор да е положителен, то също не може да се приеме, че договорът е сключен, тъй като не е осъществен целият фактически състав (изповядване на сделката по нотариален ред и обективиране на съгласието в предвидената в закона форма). В този случай ще е налице едно правно очакване за придобиване право на собственост.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
mishi_83, благодаря за логичния отговор на моята чуденка ще има ли или няма да има предварителен договор в такъв случай. Чудех се, защото ми звучеше странно получаването на приемането да е равносилно на сключен предварителен договор, но пък от друга страна логиката ми вървеше в насока, очертана от ЗЗД: изпраща се предложение+приемане на предложението=сключен договор, който в случая приех за предварителен, окончателното сключване на който е уговорен за посочената дата на изповядване на сделката пред нотариус... Да, шантаво звучи, затова и се надявах да се включи някой, който да сподели разсъжденията си, което Вие направихте и които разсъждения накланят достатъчно везните в посока противна на моето заключение:))
-
tessa - Потребител
Re: ИМА ЛИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ НОТАРИАЛНАТА ПОКАНА?
Получих нотариална покана от съсобственика си да купя срещу определена цена до определен срок, както изисква ЗС. Моля кажете ми това поражда ли някакви правни последици за него, т.е. той може ли да се отметне от сделката, ако аз на посочената дата съм при нотариуса с парите и приемам предложената от него цена. /Имам съмнение, че предложението му е формално, а всъщност ще я продава на по-висока цена/ Мога ли в такъв случай да претендирам за пропуснати ползи, защото ще вземам кредит.[/quote]
- pudis
- Младши потребител
Ако въпреки поканата той не се яви и продаде имота на друг имате право да атакувате продажбата като недействителна пред съответния районен съд, в двумесечен срок от продажбата но тогава ще трябва да платите цената за която е продаден имота.
- conkova
- Нов потребител
Твърдо съм на мнение, че изпращането на обратна нотариална покана с приемане на предложението означава сключване на предварителен договор. А че ще има правно очакване за придобиване на собственост също е вярно, защото предварителният договор е точно това. Смятам че не е абсолютно необходимо договорът да бъде обективиран в един документ, за да бъде сключен валидно. Противното поставя въпроса какъв е смисъла на чл.14 ал.1 ЗЗД.
Относно отговорността на предложителя - тя ще е преддоговорна ако той се откаже. Относно нейните граници ще може да се спори. Конкретно на въпроса - дали ще носи отговорност за лихвите и неустойките, които ще трябва да платите, ако върнете предсрочно кредита на банката - може много да се спори по въпроса.
И нещо друго-ако ползваме цитираното ТРОСГК от 1960г, следва, че това предложение към вас е напълно ненужно. Въпроса е, ако вие го приемете, и след това тръгнете да реализирате предварителния договор по реда на чл.19 ал.3 ЗЗД, дали предложителят няма да възрази, че предложението му е било лишено от правно основание, и като такъв предварителният договор е бил нищожен?
Вероятно в случая нотариусът е решил да се презастрахова срещу евентуално оспорване от ваша страна на сделката на основание 33 ЗС.
Виждате че има много въпросителни, по които МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ, и не може да се даде категоричен отговор. Поне аз не мога да дам такъв.
Относно отговорността на предложителя - тя ще е преддоговорна ако той се откаже. Относно нейните граници ще може да се спори. Конкретно на въпроса - дали ще носи отговорност за лихвите и неустойките, които ще трябва да платите, ако върнете предсрочно кредита на банката - може много да се спори по въпроса.
И нещо друго-ако ползваме цитираното ТРОСГК от 1960г, следва, че това предложение към вас е напълно ненужно. Въпроса е, ако вие го приемете, и след това тръгнете да реализирате предварителния договор по реда на чл.19 ал.3 ЗЗД, дали предложителят няма да възрази, че предложението му е било лишено от правно основание, и като такъв предварителният договор е бил нищожен?
Вероятно в случая нотариусът е решил да се презастрахова срещу евентуално оспорване от ваша страна на сделката на основание 33 ЗС.
Виждате че има много въпросителни, по които МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ, и не може да се даде категоричен отговор. Поне аз не мога да дам такъв.
- ivan2
- Потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|