начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Предстои ми сделка за закупуване на имот

Казуси за недвижими имоти

Предстои ми сделка за закупуване на имот

Мнениеот pepsita » 30 Май 2006, 11:48

Предстои ми сделка за закупуване на имот.
Агентката иска да й се плати веднага при сключване на предварителния договор, но в договора, който ми предлага няма никакви клаузи според които аз мога да търся отговорност от нея, а ко мисионната, която получава не еникак малка - малко над 1500евро= 3000лв. (Това е повече от годишната ми заплата)

Можете ли да ми кажете какви клаузи мога да вмъкня в договора така ,че получавайки комисионната, агентката да бъде наказателно отговорна в случай, че се появят някакви проблеми по имота в бъдеще.
pepsita
Нов потребител

Мнениеот spravedlivost » 30 Май 2006, 12:01

na molbata ti ne moje da se otgovori s edno izrechenie, izrabotvaneto na dogovor ne stava na krak... Oburni se kum advokat toi 6te vklu4i klausi koito da te podsiguriat.... ili nai-obre 6te ti izgotvi nov predvaritelen dogovor. O6te pove4e 4e ne si ni zapoznala s teksta na segashnia takuv i ne mojem da ti budem ot osobena polza.
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот pm » 30 Май 2006, 12:01

predvaritelniyat dogovor za pokupko-prodajba se sklu4va mejdu prodava4a i kupuva4a. agentkata ne e strana po dogovora, taka 4e nyama osnovanie dogovorat da sadarja klauzi, vizirashti neinite prava i zadaljeniya kato posrednik po sdelkata. tova edinstveno se urejda s dogovor za posredni4estvo mejdu eventualniya kupuva4 i agenciyata, koyato izvarshva posredni4eski uslugi. imenno v tozi dogovor moje da se dogovori procentat na komisionnata i momenta, v koito tya se dalji ot kupuva4a. praktikata e, 4e komisionnata sledva da se zaplati na posrednika sled sklu4vaneto na predvaritelniya dogovor za prodajbata. posrednikat e izpalnil zadaljenieto si da nameri podhodyasht imot i da spomogne za sklu4vaneto na sdelkata. po-natatashnoto razvititie - koga sledva da se izplati ostanalata 4ast ot cenata na imota i momenta na nastapvane na veshtno-prehvarlitelnoto deistvie zalyagat v predvaritelniya dogovor za pokupko-prodajba, po koito, pak povtaryam, agentkata ne e strana!!!
pm
Потребител

Мнениеот tessa » 30 Май 2006, 12:01

"Агентката" е само посредник за сключване на сделката, от нея не може да търсите някаква отговорност за проблеми по имота. Тази отговорност може да я търсите от продавача.
С предварителния договор се подсигурявате, че правото на собственост върху имота ще Ви бъде прехвърлено, а с последвалото прехвърляне отново отношенията Ви ще бъдат само с продавача, т.е. от него ще търсите каквато и да била отговорност за каквито и да са проблеми.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот tessa » 30 Май 2006, 12:03

леле! Такова едновременно отговаряне на трима в един и същ момент не бях виждала :D
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 12:49

напълно съм съгласна с гореизказаните мнения. Но и Вие имате право, че посредническите услуги са доста скъпи. Така че без да търсите начин да ангажирате отговорността на Вашия посредник, по- добре подпишете- ако ве4е не сте го направили при първия оглед, който сте извършили с агентката Ви, посреднически договор, който да не уговаря само процента на комисиона или кога той е дължим, а следните не6та- да Ви снабди с Удостоверение за тежести на имота за срок поне от десет години, ако купувате и идеални части от земята искайте Удостоверение за тежести и за нея, разбира се ако имотът е "ново строителство" не може Удостоверението да е за 10 години, а да е от момента, в който строителят е полу4ил право да строи в дворното място- с нотариален акт за покупка, право на строеж и т.н. Също така би трябвало да ви организират нотариалното изповядване на имота, ако все още не сте подписали Предварителен договор - да Ви подготвят такъв и най вайното- смятам, че е тяхно задължение да Ви осигурят адвокат, който да следи за защита на интересите Ви до снабдяването Ви с Нотариален акт за собственост върху имота, а хонорарът му да е за тяхна сметка.
irina_van
Потребител

Мнениеот monteskio » 30 Май 2006, 13:13

irina_van написа: Също така би трябвало да ви организират нотариалното изповядване на имота, ако все още не сте подписали Предварителен договор - да Ви подготвят такъв и най вайното- смятам, че е тяхно задължение да Ви осигурят адвокат, който да следи за защита на интересите Ви до снабдяването Ви с Нотариален акт за собственост върху имота, а хонорарът му да е за тяхна сметка.

Ако е възможно да " прескочите " посредника, това ще е най-изгодно за Вас. Разбира се, че това ще е трудно, но не може да няма публикувана обява във вестник или в интернет.Най -малкото може да се върнете отново и да попитате съседи за това кой е собственика.

Тези агенции започват да ме дразнят. Опитват се колкото могат да извлекат полза и то за сметка на кого ?! АКо ще вземат комисиона да е само от едната страна..Но не...Това им е малко ..Трябва да е и от двете..Тук се поотпуснах малко :)

Ще си позволя обаче да не се съглася със становището цитирано от мен. ВИНАГИ при сделки трябва да им аюрист, който да е НЕПОЗНАТ да страните по сделката. Само и единствено по този начин ще бъат защитени вашите интереси най-добре. Много често агенциите работят с определени адвокати.Е, питам аз, ако " има проблем с имота" адвокатът дали ще Ви го кажа, за да изтърве своя комисион?! Помислете и над това.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 13:35

както винаги monteskio , смятам че съветът ви е практически , а и житей ски верен, истина е 4е трудно би могло да се раз4ита на безпристрасност и професионализъм при тлъст хонорар на една ръка разстояние, но и прескачането на агенцията крие рискове ако има подписан посреднически договор, с декларираното ЕГН лесно се прави справка в Служба вписвания. Може би Госпожата трябва да опита да договори да бъде заплатен/приспаднат/ хонорар на избран от нея адвокат- в което за съжаление искренно се съмнявам.
irina_van
Потребител

Мнениеот monteskio » 30 Май 2006, 13:50

irina_van написа:както винаги monteskio , смятам че съветът ви е практически , а и житей ски верен, истина е 4е трудно би могло да се раз4ита на безпристрасност и професионализъм при тлъст хонорар на една ръка разстояние, но и прескачането на агенцията крие рискове ако има подписан посреднически договор, с декларираното ЕГН лесно се прави справка в Служба вписвания. Може би Госпожата трябва да опита да договори да бъде заплатен/приспаднат/ хонорар на избран от нея адвокат- в което за съжаление искренно се съмнявам.

Практика е при подписване на посреднически договор / в конкретния случай дори може и да няма такъв / да се уговаря определен срок през който лицето няма право да закупува имот, който му е предложен. В повечето случаи този срок е месечен - 1, 2, 3. Така че ако не е толков аспешно и може да се изчака.. :)

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 13:55

не знам къде ще закупува имот Госпожата , no ako e в София до сега не съм виждала договор ограни4ен със срок, обикновено условие за прекратяване е намиране на " подходящо жилище", което разбира се е свързано с един як тормоз на "клиентите" с предлагане на щяло или нещяло- търсиш тухлено жилище в Лозенец, неееееее има толкова хубав тристаен панел в Люлин за същите пари , а и продавача е на6 и 6те вземем " двоен комисион" :evil:
irina_van
Потребител

Мнениеот oncho » 30 Май 2006, 14:36

irina_van написа:да Ви снабди с Удостоверение за тежести на имота за срок поне от десет години, ако купувате и идеални части от земята искайте Удостоверение за тежести и за нея, разбира се ако имотът е "ново строителство" не може Удостоверението да е за 10 години, а да е от момента, в който строителят е полу4ил право да строи в дворното място- с нотариален акт за покупка, право на строеж и т.н.

Искрено се забавлявам на това как сте оплюли агенциите.
Личното ми мнение е сходно с това на monteskio (ако може да се прескочи посредника е най - добре и най - евтино, още повече, че посредничеството му не ни дава никаква сигурност при сключване на сделката).
Освен това смятам, че комисионната би следвало да се дължи при сключване на окончателен договор, а не при предварителния.
След сключването на предварителния може да следват мн. проблеми, както е възможно и да не бъде сключен окончателен договор (тогава за какво е комисионната платена на посредника).

Това което исках да питам обаче е:
Коя служба към Агенцията по вписванията издава удостоверения за вещни тежести за 10 години ?
oncho
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 14:44

служба вписвания към Районния съд по местонахойдение на имота, мойе да Ви издаде и за 50 години назад, стига да предоставите актовете за собствност или каквито и да е удостоверяващи собствеността документи евентуално и скица ако имотът е земя
irina_van
Потребител

Мнениеот oncho » 30 Май 2006, 14:54

irina_van написа:служба вписвания към Районния съд по местонахойдение на имота, мойе да Ви издаде и за 50 години назад, стига да предоставите актовете за собствност или каквито и да е удостоверяващи собствеността документи евентуално и скица ако имотът е земя

Госпожице, без да искам да Ви засегна искам да Ви съобщя, че Службите по вписвания вече са Агенция по вписванията и не са към Районния съд, освен това, удостоверението за вещни тежести се издава не за определен срок, а към определен момент.
oncho
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 15:20

Не ме засягате ни най - малко. Наясно съм със споменатите от Вас промени. Но към днешна дата Удостоверения за тежести се подават на същите места и по същия на4ин, както и преди. По отношение на "срока" на удостоверението за тежести ще Ви бъде издадено Удостоверение за вписвания, отбелязвания и зали4авания по отношение на имота, от който се интересувате от момента на най -стария акт, който представите, това е от мойта практика, не смея да твърдя, че тя е единна.
irina_van
Потребител

Мнениеот oncho » 30 Май 2006, 15:30

irina_van написа:Не ме засягате ни най - малко. Наясно съм със споменатите от Вас промени. Но към днешна дата Удостоверения за тежести се подават на същите места и по същия на4ин, както и преди. По отношение на "срока" на удостоверението за тежести ще Ви бъде издадено Удостоверение за вписвания, отбелязвания и зали4авания по отношение на имота, от който се интересувате от момента на най -стария акт, който представите, това е от мойта практика, не смея да твърдя, че тя е единна.

Точно това Ви попитах, къде е вашата практика, коя служба към Агенцията издава такива удостоверения ?
Странно ми е, че издава удостоверения за определен срок, още повече съм учуден, че изисква предходни актове за собственост.
По мое мнение при издаване на удостоверението за тежести Агенцията трябва да проверява вписаните в регистъра при службата актове за собственост, а не да извършва проверката възоснова на представените от Вас документи.
В службата която познавам аз се изисква само акта за собственост удостоверяващ, че лицето което иска удостоверението е собственик на имота и се издава удостоверение в което се посочват тежестите които са били вписвани някога по отношение на имота (доколко са достоверни данните в удостоверението е друг въпрос, като се има предвид, че информационната система с което работи Агенцията не е по имот, а по ЕГН и Дан.№).
oncho
Младши потребител

Мнениеот irina_van » 30 Май 2006, 16:05

При положение, че в заявлението за издаване на Удостоверение за тежести поискам да ми бъде издадено удостоверение за времето от.................... до определена дата тогава ми се налага да се ровя в архивите и да търся всички актове- в Пловдив и в София. Веднъж бях изпуснала един договор за доброволна делба отпреди 10-на години. Съдията по вписванията ми върна документите с резолюция да го представя. :P
irina_van
Потребител

Мнениеот oncho » 30 Май 2006, 16:28

irina_van написа:При положение, че в заявлението за издаване на Удостоверение за тежести поискам да ми бъде издадено удостоверение за времето от.................... до определена дата тогава ми се налага да се ровя в архивите и да търся всички актове- в Пловдив и в София. Веднъж бях изпуснала един договор за доброволна делба отпреди 10-на години. Съдията по вписванията ми върна документите с резолюция да го представя. :P

ИСКАМ ДА ВИ СЕ ИЗВИНЯ
едва сега разбирам, че се издават удостоверения за определено време. Както е казал мъдреца - човек се учи докато е жив. Прави ми впечатление обаче, че те се издават само по партидата на едно лице (така наречената разпечатка), а не по партидата на имот.
Още веднъж, приемете искрените ми извинения.

Що се отнася за предходните документи за собственост, вероятно си го позволяват защото не сте били достатъчно настоятелна.
В сайта на Агенция по вписванията няма изискване за представяне на такива документи. За справка:

http://www.registryagency.bg/bg/Services/property/f213.html

Вярно е, че понякога ни поставят в такива ситуации, но пък ако не се борим няма да е само понякога :-)
Желая Ви успех следващия път, сигурен съм, че ще Ви изготвят удостоверението и без да им представяте предхождащите документи.
Последна промяна oncho на 30 Май 2006, 16:31, променена общо 2 пъти
oncho
Младши потребител

Мнениеот tankovbg » 30 Май 2006, 16:28

Да се намеся като цитирате тази служба по вписванията, сега агенция. Мой приятел преди години закупи имот, провери в тази служба по партидата на праводателя си, нямаше вписани възбрани, актове за промяна на собственост и пр. Имало е вписана ипотека без да е написан номера на парцела (пише само дворно място в кв. 11 на с. ууууу от хххх м.2 ведно с жилищна сграда). И след това пълен ужас, оказа се че праводателят му не е бил собственик защото имота е бил възложен на банка и започнаха едни разправии та до днес дела. Та имало е изпълнително производство, но няма вписана възбрана, имало е постановление за възлагане, но по имотната партида на праводателя му не е вписано. И тогава как да разбереш, че купуваш имот от собственик аджеба. От къде можеш да знаеш че банката е собственик, та да търсиш нейна партида където това постановление е вписано, за какво са тези вписвания и тези двойно входящи регистри - та те са единично входящи тогава след като се вписва само за придобилия собственост.
Пълна скръб и никаква гаранция с тези вписвания особено до 2000 год.
Какво излиза, моят приятел си има надлежно вписан нот. акт, по имотната партида на праводателя му няма вписани придобити права на собственост от други лица, но по имотната партида на банката има вписване - какво тогава следва по реда на вписванията - има ли няма ли вписано постановление за възлагане или има половин вписване ? Въпрос с повишена трудност.
В изпълнителното производство - по закон СИ е следвало да впише възбрана, да ама не - няма такава. какво следва тогава ?
В момента е образувано дело по чл.108 ЗС във връзка с придобито право на собственост по давност, но сме споменали и тези "вписвания" да видим как ще реагира съдът.
Вие какво мислите за тези "ВПИСВАНИЯ", като твърдите че там било много сигурно да се установи статута на имота. Вятър работа ама нейсе, ще видим като му дойде времето.
tankovbg
Потребител

Мнениеот oncho » 30 Май 2006, 16:39

tankovbg написа:Вие какво мислите за тези "ВПИСВАНИЯ", като твърдите че там било много сигурно да се установи статута на имота. Вятър работа ама нейсе, ще видим като му дойде времето.

Както съм написал и по-горе, не смятам, че можем да се доверим на 100 % на удостоверението за тежести, но все пак е основание за малко кредит на доверие.
Проблема според мен е, че информационната система която ползват (където я има, защото не всяка служба разполага с такава) не е най - доброто което може да има.
Партидите се вписват (или поне се вписваха до скоро) по ЕГН и Дан.№ на страните по сделката, вместо да се вписват по партидата на имота.
Допускат се и вписвания като посоченото от Вас, без да се конкретизира имота, случва се и да се допусне техническа грешка (все пак сме хора, а знаем, че няма безгрешни такива).
Не ми се говори за местата които нямат системата, може да си представите какъв труд съставлява.
До колкото съм чувал предстои да бъде променен начина на вписванията.
Последна промяна oncho на 30 Май 2006, 16:54, променена общо 1 път
oncho
Младши потребител

Мнениеот tankovbg » 30 Май 2006, 16:53

Все още се вписват по ЕГН/НДР което е изключително порочна практика. Това е така както казвате, но от тези пороци следват съществени имотни проблеми. Вписването е елемент от състава на една сделка с недвижим имот, поне така се твърди в съдебната практика. Едно постановление за възлагане на публична продан влиза в сила след като не е обжалвано и е вписано. Става въпрос за противопоставимост на права. В нашия случай с постановлението за възлагане имаме придобити права на банката каквито е имал длъжника, но къде е елемента вписване. Да не стане така, че съдът да постанови вместо придобити права по оригинерен, такива по дериватен способ. Божа работа - мътна и кървава.
tankovbg
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси