- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД-ЗАПЛАЩАНЕ СПЕШНО !
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД-ЗАПЛАЩАНЕ СПЕШНО !
Колеги, в какъв размер се заплаща извънредният труд положен през официален празник ? 400% от среднодневното трудово възнаграждение ? Моля за мнение СПЕШНО !
- anotel
- Младши потребител
Чл. 262. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.
- lawhope
- Потребител
Благодаря, колега, и аз съм прочела чл.262,ал.1,т.3 от КТ. В момента чета разяснение по този въпрос от Ст. Павлов-съветник в МС,в което се казва : " За извънреден труд на официален празник на работника или служителя ще се заплати, както следва:
1. допълнително едно основно трудово възнаграждение;
2. допълнително възнаграждение за работа на официален празник( 100% от възнаграждението по т.1)
3. допълнително възнаграждение за извънреден труд на официален празник(100% от възн. по т.1)
Е, колега, не се ли получават 400% ? Не разбирам защо се дължи възн. по т.1? Моля , някой да ми посочи съдебна практика по този въпрос ! ДОННА, MONTESKIO - ИСКАМ РАЗЯСНЕНИЕ !
1. допълнително едно основно трудово възнаграждение;
2. допълнително възнаграждение за работа на официален празник( 100% от възнаграждението по т.1)
3. допълнително възнаграждение за извънреден труд на официален празник(100% от възн. по т.1)
Е, колега, не се ли получават 400% ? Не разбирам защо се дължи възн. по т.1? Моля , някой да ми посочи съдебна практика по този въпрос ! ДОННА, MONTESKIO - ИСКАМ РАЗЯСНЕНИЕ !
- anotel
- Младши потребител
Според мен не би могло да се заплати повече от уговореното възнаграждение плюс 100 увеличение-с други думи,както и да се тълкува казаното от Ст.Павлов,най-много двойното уговорено среднодневно тр.възнаграждение!
- lawhope
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|