- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
концесия
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
gega написа:Не може "концесия" на хотел. Такова чудо концесия на хотел няма в правото.
gega, в България всичко е възможно... Например във Велинград преди няколко години отдадоха под концесия хигиеннните минерални бани... (чудно, нали, но обект на концесията не бяха сградите като такива, а правото да се извършват баняджийски услуги). После - в парцела на едната баня концесионера направи хотел.
Та концесията ... не е само особено право на ползване на обект, но и особено право за упражняване на дейност. Пък там нещата са обтекаеми.
- lunatik
- Потребител
Така ли, моят любим Беевград! Е, то апортираха и половината център в "Паркинги и гаражи" ООД или АД не помня вече и Общината има по-малко от 35 % от дяловете или акциите.
Но по въпроса - струва ми се, че банаджиските услуги не попадат под приложното поле на ЗК:))))))) концесии.
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1997 г.) Концесия по смисъла на този закон е:
1. предоставянето на особено право на ползване върху обекти - публична държавна собственост, включително такива, които ще бъдат изградени от концесионера с негови средства;
2. предоставянето на особено право на ползване на обекти, върху които държавата осъществява суверенни права на основание чл. 18, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България, включително чрез използване на съществуващи съоръжения - публична държавна собственост и/или чрез изграждане на нови съоръжения от страна и със средства на концесионера;
3. даване на разрешение за извършване на дейности, за които е установен със закон държавен монопол.
Но по въпроса - струва ми се, че банаджиските услуги не попадат под приложното поле на ЗК:))))))) концесии.
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 1997 г.) Концесия по смисъла на този закон е:
1. предоставянето на особено право на ползване върху обекти - публична държавна собственост, включително такива, които ще бъдат изградени от концесионера с негови средства;
2. предоставянето на особено право на ползване на обекти, върху които държавата осъществява суверенни права на основание чл. 18, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България, включително чрез използване на съществуващи съоръжения - публична държавна собственост и/или чрез изграждане на нови съоръжения от страна и със средства на концесионера;
3. даване на разрешение за извършване на дейности, за които е установен със закон държавен монопол.
- gega
- Потребител
Само,че тук процедурата беше по ЗОС (чл. 69 ал. 1 т.7):
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 23 от 1999 г., изм. и доп., бр. 96 от 1999 г., изм., бр. 101 от 2004 г.) (1) Концесия може да се предоставя за следните обекти - публична общинска собственост:
1. води, водни обекти и водностопански системи и съоръжения;
2. подземни богатства;
3. пътища;
4. гори;
5. енергийни мрежи и съоръжения;
6. спортни обекти и съоръжения;
7. други имоти - публична общинска собственост, или части от тях - за осъществяване на търговска дейност, предназначена за обществено обслужване на населението на общината;.
-----
То баняджийската услуга си е търговска дейност по смисъла на т.7 (но не знам как се вписва в концесията построения хотелски комплекс на гърба на банята с открит плувен басейн)
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 23 от 1999 г., изм. и доп., бр. 96 от 1999 г., изм., бр. 101 от 2004 г.) (1) Концесия може да се предоставя за следните обекти - публична общинска собственост:
1. води, водни обекти и водностопански системи и съоръжения;
2. подземни богатства;
3. пътища;
4. гори;
5. енергийни мрежи и съоръжения;
6. спортни обекти и съоръжения;
7. други имоти - публична общинска собственост, или части от тях - за осъществяване на търговска дейност, предназначена за обществено обслужване на населението на общината;.
-----
То баняджийската услуга си е търговска дейност по смисъла на т.7 (но не знам как се вписва в концесията построения хотелски комплекс на гърба на банята с открит плувен басейн)
- lunatik
- Потребител
добре де защо да не може аз сам концесионер на един хотел в Боровец и искап да си продам фирмата на друга която да стопанисва за хотел.Така може ли
- brokera
- Нов потребител
да де сградата съм взел на концесия за 18 год.И сега искам да си продам фирмата и друга фирма да е концисионер.Та питам става или не,и ако става как.А ако не защо
- brokera
- Нов потребител
Brokeraр,
Копирам съобщенията Ви, за да видите, че не ставя ясно какво точно искате:
имам въпрос : може ли концесия за хотел да се преотстъпи на друга фирма
добре де защо да не може аз сам концесионер на един хотел в Боровец и искап да си продам фирмата на друга която да стопанисва за хотел.Така може ли
да де сградата съм взел на концесия за 18 год.И сега искам да си продам фирмата и друга фирма да е концисионер.Та питам става или не,и ако става как.А ако не защо
Какво искате да направите? Да „преодстъпите концесията на друга фирма” (да разбираме търговско дружество)? Да „продадете” фирмата (дружеството) притежващо концесията на друга фирма? Или нещо друго, което не сте посочили. Питам Ви, защото имо огромна разлика между прехвърлянето на концисията на друго лице и прехвърлянето на собствеността на „фирмата”. Разликите се отразяват и върху режима на прехвърляне на концисията.
Та, моят съвет е – уточнете си каква искате и после питайте.
Копирам съобщенията Ви, за да видите, че не ставя ясно какво точно искате:
имам въпрос : може ли концесия за хотел да се преотстъпи на друга фирма
Какво искате да направите? Да „преодстъпите концесията на друга фирма” (да разбираме търговско дружество)? Да „продадете” фирмата (дружеството) притежващо концесията на друга фирма? Или нещо друго, което не сте посочили. Питам Ви, защото имо огромна разлика между прехвърлянето на концисията на друго лице и прехвърлянето на собствеността на „фирмата”. Разликите се отразяват и върху режима на прехвърляне на концисията.
Та, моят съвет е – уточнете си каква искате и после питайте.
- sdp227
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|