начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Искам съвет

Казуси за недвижими имоти

Искам съвет

Мнениеот mmaglova » 23 Май 2006, 11:02

Здравейте
Имаме голям проблем с един имот Това е апартамент който се намира в гр.Бургас Една строителна фирма ни измами Платихме целия имот но после апарт. беше продаден повторно Водихме дела от 1995 до 2003г със строителната фирма .Спечелихме делото и после се наложи да заведем дело и срещу лицата които повторно са закупили имота.Новото дело се точи от 2003г.Пак обжалвания пак протаквания.Днес видях че ВКС Е НАСРОЧИЛО ДЕЛОТО МИ ЗА МАЙ 2007Г. Искам съвет през тази година не може ли чрез съдия изпълнител ние да се нанесем в имота или това е невъзможно докато не се произнесе ВКС. Като се има предвид че всички решения до този момент са в наша полза. И още един въпрос ще мога ли да заведа дело за пропуснати ползи ,тъй като вече 10години не ползвам имота който е мой
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот m_grozdev » 23 Май 2006, 11:10

Вие делата си до сега без адвокат ли водите?
m_grozdev
Младши потребител

Мнениеот ife » 23 Май 2006, 12:18

Здравейте, има някои неясноти във вашия казус,
пояснете какво означава "платихме целия имот" - сключихте предварителен договор или имахте и нотариален акт? Ако сте имали само предварителен договор, то другият купувач няма как да е знаел за него, защото предварителните договори не се вписват /или поне не задължително/.
Пояснете кога сте завели исковата молба - преди или след продажбата на втория купувач.
Ако сте имали само предварителен договор и исковата ви молба е предявена след продажбата на втория купувач, то аз мисля, че той е добросъвестен и не можете да го изгоните от имота /поне такова мнение си формирам от това, което сте написала/
Трябвало да предявите претенцията си не само към строителната фирма, но и към втория купувач. Така щяхте да си спестите още едно дело.
Не ми стана ясно какво означава, че сте спечелила делото срещу строителната фирма - искали сте обявяване на предварителния договор за окончателен, искали сте връщане на парите или какво? Какво пише в съдебното решение?
Въобще, дайте повече информация...
ife
Младши потребител

Мнениеот mmaglova » 23 Май 2006, 14:55

Имахме сключен предварителен договор със строителната фирма -нямяхме нот.акт. В ПЪРВОТО ДЕЛО СРЕЩУ СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА НИЕ ИСКАХМЕ ДА СЕ ОБЯВИ ТОЗИ ДОГОВОР ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН. Такова е и решението . Нашата искова молба е вписана преди повторната продажба на имота затова съдът счете че новите собственици не са добросъвестни . А относно това че тези хора не бяпа призовани като трети лица още по първото дело - това го считам като грешка на адвоката ми по това дело
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот mmaglova » 23 Май 2006, 15:01

А относно това дали сме имали адвокати - искате ли да Ви кажа колко минаха за този не толкова кратък период- Първият почина Втория се раболя Третият води до край делото срещу строителната фирма но" случайно забрави" да призове новите купувачи като трети лица и стана така че аз трябваше да заведа нов граждански иск срещу тях. В момента има четвърти
Това относно адвокатите,които съм ползвала.Сумите които съм дала може би покриват 1/3 от цената на имота.
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот aequietboni999 » 24 Май 2006, 17:12

Делото за обявяване на Вашия предварителен договор за окончателен приключило ли е с влязло в сила решение?
Делото пред ВКС срещу лицата, които в момента се намират в имота ли се води?
Ако имоте приключило дело срещу строителната фирма и влязло в сила решение, с което вашият предварителен договор е обявен за окончателен, то значи вие вече сте собственик на имота. Остава и да си го получите във ваше държане, за целта съдът трябва да постанови с решение да Ви бъде предаден. Ако никога не сте владели имота, това може да стане с иск по чл.108 от Закона за собствеността и предполагам именно такъв сте предявили срещу държателите на имота. Щом сте стигнали до трета инстанция- ВКС, значи имате въззивно решение и ако с него съдът е осъдил сегашните държатели на имота да ви го предадат, то вие може да си извадите изпълнителен лист и чрез съдебен изпълнител да поискате предаване на имота. Ако въззивното решение не е във ваша полза, то възможността да си получите имота обратано зависи от това кога ще спечелите делото.
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот mmaglova » 25 Май 2006, 09:00

Ние наистина сме вече собственици на имота. Имаме влязло в сила решение по първото дело със строителната фирма. Но сега също имаме влязло в сила решение от Окръжен съд Бургас да ни освободят имота следващите купувачи .Но те обжалват пред Върховен съд това решение .Моят въпрос е може ли да не чакаме решението на Върховния тъй като делото е насрочено за догодина май месец а да се действа със съдия изпълнител през това време. А ако решението на Върховния не е в наша полза ще им го освободим. Това възможно ли е изобщо .ЩЕ ВИ БЪДА МНОГО БЛАГОДАРНА АКО МИ ПОМОГНЕТЕ СЪС СЪВЕТ
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 25 Май 2006, 10:11

Г-жо или г-не, бъдете така добър да си четете отговорите. Колежката ви е дала възможно най-добър и изчерпателен отговор/последния/. Какво искате повече? Писала е че можете да искате издаване на изпълнителен лист по решението на втората инстанция. Това е т.нар. предварително изпълнение. Ако искате още по-големи подробности, като например как да си напишете молбата, до кого да я подадете, каква такса да платите и т.н., това е друг въпрос. Но смятам че се отнасяте несериозно към една качествена и безплатна консултация. Затова ще сменяте адвокати, и никой няма да ви хареса. Сигурно сте скъсали нервите на колегите да ви обясняват едно и също по сто пъти.
Извинете за резкия тон, но мисля че си го заслужавате.
ivan2
Потребител

Мнениеот mmaglova » 25 Май 2006, 11:19

Относно рязката реплика на Иван 2 искам да кажа ,че не съм толкова досадна както Вие ме нарекохте. Аз питам защото ми беше отговорено от адвоката че това е невъзможно- да се нанеса сега в апартамента а имам изпълнителен лист от Окръжен съд в който е описано че трябва да вляза във владение и да ми бъдат платени суми за наема който ние предявихме за известен период от време а също и разноските по делото.
Извинямам се ако съм обидила някой ,но в кратки съобщения не мога явно да опиша целия проблем точно. И наистина съм доста разочарована от Съдебната система ,защото парите за това жилище сме дали 1993 г. ,а все още не сме получили нищо . А първата искова молба е подадена 1995г. Вече 11 години ходим по мъките
Извинявам се още веднъж
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 25 Май 2006, 12:08

Сигурна ли сте, че имате изпълнителен лист? Ако е така, не виждам какво чакате. Действайте! Влизайте във владение и това е. Подайте си молба за образуване на изпълнително дело и за въвод във владение до съдия - изпълнител, може и частен. В момента са хищни, скоро стартираха, ще ви съдействат. Учудва ме съвета на адвоката ви, и си мисля да не би да имате предвид съдебното решение, с което печелите делото. Но при този 11 годишен стаж, сигурно вече сте половин адвокат. Поздрави.
ivan2
Потребител

Мнениеот mmaglova » 25 Май 2006, 15:22

Имам изпълнит. лист и преди да подадат първата касац. жалба бяхме подали молба при съд. изп. но спряха защото ответниците внесоха някаква сума като депозит и съдия-изп. ми каза че не можело да ме въведат във владение сега Делото отиде във Върховен съд Ответната страна твърди едва ли не че има несъответствие на апартаментите и помоли за връщане в Окръжен за доязясняване. Имаше експертизи -първо единична после тройна .Окръжен пак остави решението в сила и се произнесе че апартамента е същия.Не знам сега пак имам ли право да действам със сад. изпълнител. Случаят е много фрапантен защото през всичките тези години имам може би 10 решения които са само в моя полза а аз дефакто не ползвам имота
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2006, 15:29

mmaglova написа:Имам изпълнит. лист и преди да подадат първата касац. жалба бяхме подали молба при съд. изп. но спряха защото ответниците внесоха някаква сума като депозит и съдия-изп. ми каза че не можело да ме въведат във владение сега Делото отиде във Върховен съд Ответната страна твърди едва ли не че има несъответствие на апартаментите и помоли за връщане в Окръжен за доязясняване. Имаше експертизи -първо единична после тройна .Окръжен пак остави решението в сила и се произнесе че апартамента е същия.Не знам сега пак имам ли право да действам със сад. изпълнител. Случаят е много фрапантен защото през всичките тези години имам може би 10 решения които са само в моя полза а аз дефакто не ползвам имота

Да точно така вашият адвокат е прав ,защото съгласно ГПК чл.218б ал.3 Жалбоподателят може да поиска спиране на изпълнението на решението. В този случай той е длъжен да представи надлежно обезпечение. Размерът на обезпечението се определяпо при решения относно вещни права върху недвижими имоти - 1/4 от стойността, върху която е определена цената на иска
donna
Старши потребител

Мнениеот mmaglova » 25 Май 2006, 15:39

Благодаря Ви

Това не е добра новина за мен в момента но това е за съжаление
Значи трябва да си чакам до следващата година да се произнесе ВКС
И още един въпрос -при положение че въпросът поставен от Върховен съд е дали апартамента е същия и отговора на окр.съд е че това е същия апарт. възможно ли е някакво друго решение по делото освен досегашното. Защото пак като чета жалбата на отсрешната страна колко е подробна чак ме хваща страх .ТВЪРДЯТ ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ СЪД. В БУРГАС НЯМАТ ОПИТ ,ЧЕ АПАРТАМЕНТА НЕ Е ТОЗИ ИЗОБЩО САМО ЕДНО И СЪЩО
Възможно ли е друго развитие според Вас
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2006, 15:46

Не се наемам да гадая решението на ВКС , а и нямам право но така както го чета правото е на ваша страна.
donna
Старши потребител

Мнениеот mmaglova » 25 Май 2006, 16:11

Благодаря ти все пак Дано наистина да е така . Защото дъщеря ми беше малко дете като започнахме делата а вече е трета година студентка-право.Надявам се в близко бъдеще да Ви бъде колежка а и ние да си получим апартамента
Успех
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот gega » 25 Май 2006, 23:43

Ако разбирам правилно, т. нар. строителна фирма е праводател на лицето, слещу което водите втория ревандикационен иск. Ако първият иск, по който имате влязло в сила решение, е предявен преди да е извършена покупко-продажбата (което е най-вероятното) с настоящия ответник, не е било необходимо да водите нов иск, направо той си е процесуално недопустим, тъй като ще липсва правен интерес - СПН на влязлото в сила решение ще се разпростре и срещу мнимия преобретател - чл. 121, ал. 3 ГПК, чл. 220, ал. 1 ГПК и чл. чл. 416, ал. 1 ГПК. По-рано не подлежаха на вписване ИМ, с които се предявяваха ревандикационни искове, но и това не би могло да бъде във ваш ущърб, тъй като вписването би имало само оповестително, но не и противопоставемо-защитно действие - това иска да каже чл. 121, ал. 3 ГПК. Ако наистина такива са фактите, не виждам защо е било необходимо да се води втори процес.
gega
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 26 Май 2006, 07:52

Все пак има една добра новина! Вече имате парична гаранция, от която можете да се удовлетворите, ако спечелите делото пред ВКС!
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот mmaglova » 26 Май 2006, 08:41

Мога ли да задам няколко въпроса относно тази парична гаранция. Кой я получава ако пак спечелим делото. Освен това ние сме предявили иск за наем за опр. период когато подавахме исковата молба. Но имаме ли право да искаме още обезщетение за ползването на жилището след този период -до момента на влизането ми във владение Кога трябва да го предявя. Съдът удовлетвори това наше искане и са осъдени да ми заплатят някаква немалка сума. Даже имаше и вещо лице което определи наем около 300 лв на месец Но още веднъж подчертавам че сме искали обезщетение само до момента на пускане на исковата молба .А оттогава до сега са минали още 3-4 години
mmaglova
Младши потребител

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 08:58

mmaglova написа:Мога ли да задам няколко въпроса относно тази парична гаранция. Кой я получава ако пак спечелим делото. Освен това ние сме предявили иск за наем за опр. период когато подавахме исковата молба. Но имаме ли право да искаме още обезщетение за ползването на жилището след този период -до момента на влизането ми във владение Кога трябва да го предявя. Съдът удовлетвори това наше искане и са осъдени да ми заплатят някаква немалка сума. Даже имаше и вещо лице което определи наем около 300 лв на месец Но още веднъж подчертавам че сме искали обезщетение само до момента на пускане на исковата молба .А оттогава до сега са минали още 3-4 години

Когато обезпечението е дадено във връзка с изпълнение на решение относно вещни права върху недвижими имоти или движими вещи, то се задържа, ако в 15-дневен срок след като касационната жалба е оставена без уважение носителят на вземането е предявил иск за обезщетение за вредите от забавянето на изпълнението
donna
Старши потребител

Мнениеот mmaglova » 26 Май 2006, 11:21

Много ти благодаря Donna Всъщност ако кас .жалба не е удовлетворена аз до 15дни трябва да предявя този иск за забавяне на изпълнението нали Иевентуално тези пари няма да им бъдат върнати на тях а ще ми бъде изплатено обезщетението
Така те разбрах
mmaglova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси