начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

прекратяване на трудовото правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на трудовото правоотношение

Мнениеот karine » 18 Май 2006, 17:03

Здравейте на всички, обръщам се към вас, тъй като тук мисля, че доста хора ще са на ясно с моя проблем. Така моята история на кратко, току що си намерих нова работа и бъдещия ми работодател иска да започна възможно най-бързо, но аз съм длъжна да дам 1 месец предизвестие на настоящия си работодател и като се има предвид, че той е не е от най-коректните, съм сигурна, че няма да ме освободи преди да е изтекло това предизвестие, та въпроса ми е мога ли аз като студентка 4ти курс редовно обучение да се упова на точка 6 от Чл. 327. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) от Кодекса на труда, който гласи така: Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура; Ако мога да използвам тази точа от Кодекса на труда, какво точно ми е необходимо и може ли все пак работодателя да възпрепятства това по някакъв начин или довода ми е непоклатим? Благодаря на всички предварително!
karine
Нов потребител

та въпроса ми е мога ли аз като студентка 4ти курс редовно о

Мнениеот lawhope » 18 Май 2006, 20:11

Защо не опитате да напуснете по взаимно съгласие по чл.325 т.1 - там срокът е само 7 дни и ако достатъчно ясно заявите на своя работодател волята си за напускане , не виждам причини той да не приеме предложението Ви. Иначе , от това ,което сте написали , личи ,че при започване на работата си Вие сте била студентка на редовно обучение вече , следователно не можете да се позовете на разпоредбата на чл.327 т 6 от КТ - тя касае случаите , когато работникът или служителят преминават от задочна форма на обучение към редовна такава-Вашият случай явно не е такъв!?
lawhope
Потребител

Мнениеот karine » 18 Май 2006, 21:00

мерси за отговора :) чудех се как да тълкувам "продължаваре образуванието..." вече ми е ясно. за съжаление сегашния ми работодател има огромна нужда от мен, а бъдещия ми работодател държи да започна възможно най-скоро. фирмата, за която работя в момента определено не заслужава моята коректност, както те не са били коректни с мен, затова мисля да прибегна до болничен и така да си реша проблема. а ти запозната ли си ако например подам молба за отпуска преди предизвестието за напускане и тази молба бъде одобрена /естествено, ще бъде за последните 2 седмици на едномесечното предизвестие/ и на следващия ден подам уведомление за напускане може ли работодаля ми да се откаже от одобряването на отпуската и да ми я откаже?
karine
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 18 Май 2006, 22:18

Принципно работодателят Ви може да Ви откаже отпуската на различни основания , но при положение ,че не сте си ползвали отпуската , по -добре ще е ако си намерите болничен-значи можете да постъпите така: ако сте сигурна ,че ще Ви дадат болничен , си пуснете предизвестието за напускане и излезте в болнични -по всяка вероятност,колкото и да е некоректен , ще Ви прекрати договора още преди да е изтекъл срокът.Нищо не Ви пречи разбира се и да си вземете отпуската и с разрешаването на отпуска да си подадете молба за напускане ! Желая Ви успех!
lawhope
Потребител

Мнениеот stefano » 27 Юни 2006, 10:23

Докато сте в болнични или в отпуск, новият работодател не може да подпише трудов договор с Вас. Следователно Вие трябва да работите при него незаконно докато не прекратите официално трудовите си взаимоотношения със сегашния си работодател.
stefano
Нов потребител

Мнениеот radini » 27 Юни 2006, 12:04

Докато има такива като Вас, дето все работодателя им крив, а Вие "коректни", не само държавата ни ще страда, а и всички НИЕ.
Известно Ви е, че болничният се плаща от държавата-нали?. Т.е от парите на всички съвестни и коректни хора.
Успех в измамите! Да Ви се връща!
radini
Младши потребител

Назад към Трудово право