начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Предизвестие по чл. 326, ал.1 от КТ - Въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие по чл. 326, ал.1 от КТ - Въпрос

Мнениеот casper » 15 Май 2006, 15:42

Подадох предизвестие за прекратяване на трудовото ми правоотношение по чл.326, ал. 1 от КТ. Срокът на предизвестието изтича на 17.05.2006 г. Означава ли това, че на 18.05.06 г. мога да не се явя на работа или е необходима някаква заповед от работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение? Само за сведение работодателят ми не е много доволен от това, че напускам и се притеснявам да не ми прави някакви спънки.
Предварително Ви благодаря.
casper
Нов потребител

Мнениеот pepka_m » 16 Май 2006, 17:19

Трябва да получите заповед за уволнение от работодателя си.

не е заповед за уволнение, а заповед за прекратяване на трудовите правоотношения. Работодателя трябва да напише такава, в нея трябва да е указано че имате право да си получите необходимите документи и неизплатени суми - заплати, неползван пл. год. отпуск и др. Но не съм сигурна дали ако работодателя не напише заповедта имате право да не идвате на работа, аз съм на вашето мнение, но може би трябва да помислите за оформянето му в писмен вид, например като е изтекло предизвестието и не са ви оформили документите, на следващия ден пускате на ново с входящ номер "УВЕДОМЛЕНИЕ" в което пишете например, "с настоящото Ви уведомявам, че от .... дата поради изтичане на предизвестие според молба с вх.номер....(цитирате предишната) прекратявам.... Моля да ми бъдат оформени необходимите документи и да получа неизплатените суми според ..... (цитирате договора си и кодекса на труда) и т.н.
Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 16 Май 2006, 17:29

не е заповед за уволнение, а заповед за прекратяване на трудовите правоотношения. Работодателя трябва да напише такава, в нея трябва да е указано че имате право да си получите необходимите документи и неизплатени суми - заплати, неползван пл. год. отпуск и др. Но не съм сигурна дали ако работодателя не напише заповедта имате право да не идвате на работа, аз съм на вашето мнение, но може би трябва да помислите за оформянето му в писмен вид, например като е изтекло предизвестието и не са ви оформили документите, на следващия ден пускате на ново с входящ номер "УВЕДОМЛЕНИЕ" в което пишете например, "с настоящото Ви уведомявам, че от .... дата поради изтичане на предизвестие според молба с вх.номер....(цитирате предишната) прекратявам.... Моля да ми бъдат оформени необходимите документи и да получа неизплатените суми според ..... (цитирате договора си и кодекса на труда) и т.н.
Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна[/quote

Заповед за уволнение и заповед за прекратяване на трудовото рпавоотношенеи е ЕДНО И СЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 11:23

monteskio написа:
pepka_m написа:

Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна

Заповед за уволнение и заповед за прекратяване на трудовото рпавоотношенеи е ЕДНО И СЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

когато е подадено уведомление от служителя, че напуска без предизвестие в рамките на изпитателния срок, който е в полза и на двете страни и на базата на тази молба работодателя пише ЗАПОВЕ - тя пак ли е УВОЛНЕНИЕ??? според вас все едно, че служителя се уволнява сам?
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 17 Май 2006, 15:35

monteskio написа:Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Абе важното е юристът да прави разлика между дисциплинарната санкция и последицата от нея.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 15:39

monteskio написа:

monteskio написа:

Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Драги monteskio-дипломиран и квалифициран юристе,

мисля, че от тук става ясно кой не прави разлика между двете понятия и кой е "НЕЮРИСТЪТ"
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 17 Май 2006, 15:52

kontrol написа:
monteskio написа:Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Абе важното е юристът да прави разлика между дисциплинарната санкция и последицата от нея.

Колега,

В конкретния случай не се говори за " уволнение " като вид дисциплинарно наказание! Точно там е грешката на penka_m.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право