начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имуществен казус

Казуси за недвижими имоти

Имуществен казус

Мнениеот stoqn1986 » 13 Май 2006, 14:56

Здравейте!Аз съм студент в УНСС първа година
учещ Право,като пред мен възникна сложен проблем,паради
които тарся помощ от Вас с надеждата,чe ще ми отговорите!
Баба ми притежaва имот,които се намира на село,в които има
изградена времeнна постройка (сайвант).Според жалба на
съceдите ми е "грозна и неугледна и подлежи на
събаряне".Въз основа на чл 179 ал 1;2 от ЗУТ е cъставен
констативен протокол, които ако бъде подписан от
кмета,подлежи на преустроиство или събаряне. Притежавам
разрешително за бъдещо строителство (ВИЗА) на площа на
която е разположена временната построика.Зная че не е
необходимо разрешително за строителство,тъи като за
временни построики такова не се изисква (вр. построика не
се води за строеж).
Имат ли правно основание и ако имат как да им
противодеиствам?
stoqn1986
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Май 2006, 15:03

Колега, не мислите ли, че е нахално от Ваша страна да пуснете темата си във всички форуми?! Навярно целите да провокирате интереса на колегите, но уверявам Ви - това не е начинът!!!

Вече Ви отговорих на въпроса в един от форумите, но явно след цялата тази хаотичност от Ваша страна не сте успял да го погледнете.
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=15800
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Май 2006, 15:21

Закон за устройство на територията

Допълнителни разпоредби
.....
38. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства с и без промяна на предназначението.

И още..
Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В селата могат да се изграждат постройки на допълващо застрояване със селскостопанско предназначение от всякакъв вид.

Чл. 46. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Второстепенни постройки на допълващото застрояване (летни кухни и леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни) могат да се изграждат в урегулирани поземлени имоти за ниско жилищно или за вилно застрояване.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Второстепенните постройки на допълващото застрояване са с височина до 2,5 м над прилежащия терен и до 3 м до най-високата част на покрива. Когато постройките се разполагат на вътрешната граница на урегулирания поземлен имот, най-високата част на покрива при калканната стена може да има височина до 3,6 м.
mishi_83
Потребител

Мнениеот stoqn1986 » 13 Май 2006, 15:31

Благодаря ви за отговора!Бихте ли ми казали какъв е начина на обжалване,по кaкъв път става това,на административно ниво или на съдебно?Ще ми е необходим ли адвокат?
Благодаря ви предварително
stoqn1986
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Май 2006, 15:32

Казах Ви.. редът на обжалване заповедта на кмета на общината е посочен в чл. 215 ЗУТ:
Чл. 215. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Индивидуалните административни актове по този закон, отказите за издаването им и административните актове, с които те са отменени или оставени в сила, с изключение на тези по чл. 216, ал. 1, се обжалват относно тяхната законосъобразност пред съда по местонахождението на недвижимия имот и в зависимост от цената на засегнатия интерес. Когато интересът е неоценяем, актовете и отказите се обжалват пред окръжния съд, а за София - пред Градския съд. Актовете и отказите на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на министъра на отбраната, на министъра на вътрешните работи и на областните управители се обжалват пред Върховния административен съд.
(2) По реда, предвиден в ал. 1, могат да се обжалват и решенията на комисията по чл. 210, ал. 3, като по делото се призовават общината и заинтересуваните страни.
(3) Прокурорът може да подава протести относно законосъобразността на подлежащите на обжалване актове.
(4) Жалбите и протестите се подават чрез органа, чийто акт се обжалва или протестира, в 14-дневен срок от съобщаването на акта. Като страна по делата се призовава и участва юридическото лице, от чието име се издава актът.

След като Ви връчат заповедта обжалвайте в 14 дневен срок пред районния съд по местонахождение на имота. Жалбата подайте чрез кмета на общаната.

Успех.. но ми се струва, че сам няма да можете да се справите. Има известни тънкости и определено ще Ви в нужен адвокат. Още повече, че Вие на сте процесуално легитимиран да водите дело от името на баба си, освен ако местожителството Ви (постоянен или настоящ адрес) не е във въпросно село:!:
mishi_83
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Май 2006, 15:37

И бих Ви помолил да оставите темата си единствено във форума с имуществените казуси, а останалите да изтриете!

Благодаря и аз предварително!
mishi_83
Потребител

Мнениеот stoqn1986 » 13 Май 2006, 15:41

Благодаря ви, за оказаното съдеиствие,много ми помогнахте!
stoqn1986
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 13 Май 2006, 15:59

stoqn1986 написа:Благодаря ви, за оказаното съдеиствие,много ми помогнахте!

Моля!
Радвам се, че съм Ви бил полезен!

Успех в усвояването на правното мислене :D
mishi_83
Потребител

Назад към Имотни казуси