От месец октомври 2005г, започнах работа в едно училище(гимназия).Това ми е първа работа като цяло и знам ,че нямам право на платен отпуск първите 8месеца от постъпването ми.Наложи ми се месец февруари 2006г. да плзвам болничен в рамките на 5 работни дни.След като го представих на работодателя ми ,той не го прие.Обяснението беше , че нямам още 8месеца трудов стаж при тях и нямам право на болничен.
Въпроса ми е това законно ли е,има ли право работодателя да не ми приеме болничния лист преди изтичането на първите 8 месеца от постъпването ми на работа?
Благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ползване на болничен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
На първо място съществува огромна разлика между правото да ползвате платен годишен отпуск и правото да ползвате обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване / в случая болничен/. Първото плащане е по КТ второто по КСО / Кодекс за социално осигуряване/. В Кодекса на труда изрично е казано, че този вид отпуск - поради общо заболяване се разрешава от медицински органи и работодателят е длъжен да се съобрази с това. Казано е , че при позлването му се изплаща обезщетение при условия и размер уредени в друг закон- в случая КСО.
Вие имате право на паричо обезщетение поради общо заболяване ако имате най-малко 6 месечен осигурителен стаж, който стаж е различен от трудовия стаж. Тази разлика е налице тогава, когато работите при непълно работно време.
Като често използвано понятие " болничния " / осигурителното обезщетение / се изплаща от фонд " Общо заболяване и Майчиноство" при ДОО/ Държавно обществено осигуряване/.
Първият ден / но не повече от 5 дни в годината е за сметка на работодателя/.
Ето защо, ако са налице горните предпоставки, то работодателят Ви няма право да ви отказва изпалащането на това обезщетение.
За вас е налице открита правната възможност д аподаедте сигнал в ТД на НАП или до ОИТ / Областна инспекция по труда /.
За повече информация относно осигурителните плащания можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/
УСПЕХ!
Вие имате право на паричо обезщетение поради общо заболяване ако имате най-малко 6 месечен осигурителен стаж, който стаж е различен от трудовия стаж. Тази разлика е налице тогава, когато работите при непълно работно време.
Като често използвано понятие " болничния " / осигурителното обезщетение / се изплаща от фонд " Общо заболяване и Майчиноство" при ДОО/ Държавно обществено осигуряване/.
Първият ден / но не повече от 5 дни в годината е за сметка на работодателя/.
Ето защо, ако са налице горните предпоставки, то работодателят Ви няма право да ви отказва изпалащането на това обезщетение.
За вас е налице открита правната възможност д аподаедте сигнал в ТД на НАП или до ОИТ / Областна инспекция по труда /.
За повече информация относно осигурителните плащания можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Работодателят е длъжен да Ви приеме болничния лист, тъй като с него Вие удостоверявате отсъствието си от работа по здравословни причини. Но тъй като нямате 6 месеца осигурителен стаж не можете да получите обезщетение, в този случай работодателят Ви трябва да ви води неплатен отпуск и за това време работодателят е длъжен да внесе здравни осигуровки за негова сметка. Изчисляват се като при неплатен отпуск.
- desimira
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|