начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ОбщоСемейноЖилище/на разделени съпрузи/-дарене,продажба или?

Казуси за недвижими имоти

ОбщоСемейноЖилище/на разделени съпрузи/-дарене,продажба или?

Мнениеот sofi_tz » 29 Апр 2006, 10:41

Здравейте! Радвам се, че ви открих и мога да задам въпроса си. Сигурна съм, че ще получа от вас компетентен отговор.
/Изпращам и в този раздел въпроса си-понеже не съм сигурна къде е точното му място/
Омъжена съм, но съпругът ми живее вече трета година при др.жена /т.е. не се прибра от една командировка/. Притежаваме общо семейно жилище вече 25г., в което живея с едното си дете/пълнолетно/. Той няма намерение нито да се развеждаме, нито да живее в жилището ни. От децата разбрах,че той желае апартамента ни да се прехвърли чрез покупко-продажба на едната ни дъщеря /за сега неомъжена/, тъй като другата /омъжена и с дете/ вече си има собствено жилище /дарено й от свекърва ми/. Така да се осигурят и двете - с два почти равностойни апартамента, а и да няма претенции за наследство след време.
Въпросът ми е: “Какъв е най-подходящия и сигурен за мене начин, това да се извърши?” Като се има пред вид, че това е единствената ми собственост и дом. Съпругът ми общо взето диктува нещата от разстояние и ще ми предстои сигурно една единствена среща – при нотариуса. Поради което се обръщам към вас за съвет.
Малко информация за семейството ми:
-С мъжа ми сме работили винаги заедно, с еднакви професии сме – инженери. По стечение на обстоятелствата останахме без работа и когато получих едно много добро предложение, му го преотстъпих, така смятах тогава, че е по-доброто решение за СЕМЕЙСТВОТО НИ ИЗОБЩО. И понеже на моята възраст трудно се намираше работа, не биваше да губя години за трудов стаж - започнах, но на ниско заплащане, където съм и до сега. Тъй като до сега той използваше децата като посредници, за уреждането на някои въпроси между нас /прехвърлянето на старата ни кола на трето лице с пълномощно, попълването на лични негови документи, за които са му необходими и моите данни като негова съпруга и т.н./
За съжаление доходите ни са несравними, в пъти по-различни, а от тук и възможностите ни за в бъдеще. За да не остана отново най-потърпевшата /и емоционално и материално/, както от него до сега, така и от децата си са в бъдеще, вярвам че ще ми дадете компетентен съвет.
Втори вариант на въпроса ми:"Има ли някаква възможност от апартамента ни, които е делим, да получа сега /още по време на брака / своята собственост 1/2, та да не се създават предпоставки след време да се чувствам нежелана в собствения си дом? И как ще се определи коя е тя?
Благодаря предварително!.
И още един въпрос: относно дареното от свекърва ми жилище /безвъзмездно/ на едното ми дете – има ли възможност да предявят към него претенции 1)съпругът й и 2) след време всичките й наследници и дори!.
sofi_tz
Нов потребител

Мнениеот ifand » 07 Май 2006, 23:17

Ако апартамента, в който жовеете е придобит по време на брака следователно е съпружеска имуществена общност- той е и на двамата съпрузи. Може да го продадете или дарите на дъщеря ви. Може да си запазите право на ползване или да го прехвърлите срещу задължение за издръжка и гледане. Всички, освен продажбата са атакуеми в съда. СИО може да се прекрати по време на брака само чрез иск. Съсобствеността е бездялова и съпрузите трябва да се разпореждат заедно. Вие имате същите права като съпруга ви относно жилището и се изисква вашето съгласие, за да се прехвърли собствеността. За дарението- то може да бъде оспорено от наследниците на свекървата ви, включително от съпруга и, защото и той и е наследник. Дъщеря ви може да претендира придобиване по давностно владение.
ifand
Младши потребител

Мнениеот ifand » 07 Май 2006, 23:18

Ако апартамента, в който жовеете е придобит по време на брака следователно е съпружеска имуществена общност- той е и на двамата съпрузи. Може да го продадете или дарите на дъщеря ви. Може да си запазите право на ползване или да го прехвърлите срещу задължение за издръжка и гледане. Всички, освен продажбата са атакуеми в съда. СИО може да се прекрати по време на брака само чрез иск. Съсобствеността е бездялова и съпрузите трябва да се разпореждат заедно. Вие имате същите права като съпруга ви относно жилището и се изисква вашето съгласие, за да се прехвърли собствеността. За дарението- то може да бъде оспорено от наследниците на свекървата ви, включително от съпруга и, защото и той и е наследник. Дъщеря ви може да претендира придобиване по давностно владение.
ifand
Младши потребител

Назад към Имотни казуси