начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имот; запазена част -спешно

Казуси за недвижими имоти

Имот; запазена част -спешно

Мнениеот elinab » 05 Май 2006, 11:26

Здравейте!
За последните 2 седмици говорих с 4 адвокати и отговорите им се различаваха драстично. Сега чета по форуми и ровя из Аписа за решения на ВКС. Бих желала да чуя и вашето мнение: Дядо ми е дарил имот преди 7 години (баба ми е починала много отдавна). Той почина миналата година. Сега леля ми (сестрата на татко) иска 1/3 от имота като нейна запазена част. От това, което чух и четох има право. Двама адвокати ме посъветваха да продам имота. Различни са мненията какво ще стане след това. Едното беше, че ще й дължа 1/3 от цената, вписана в нот.акт, която ще е дан.оц. Според другите двама адвокати-това е безсмислено. Само малко ще я затрудня. И ще иска да се прави пазарна оценка. Така само ще загубя имота. Какво мислите?
Не искам да ви звуча много неморално, но имайте предвид, че за нея има друг имот, оформен като продажба, което далеч не е така.
elinab
Нов потребител

Мнениеот an_jelika » 05 Май 2006, 11:49

А дядо Ви има ли друго недвижимо имущество, освен този подарен имот?
Иначе действително запазената част се възстановява, ако е накърнена тя. Намалението се извършва по пазарна стойност. Има вариант да заплатите запазанета части да задържите имота - зависи с колко е надвишена запазената част. Срокът в които може да иска възстановяване е 5 години от откриване на наследството, т.е от смътта на наследодателя.
an_jelika
Младши потребител

Мнениеот lawhope » 05 Май 2006, 11:50

Така,както е зададен въпросът Ви,не ми стана ясно на кого го е дарил имота дядо Ви?-на Вас ,на баща Ви.......Пояснете това! Иначе дарението е най-оспоримият правен акт,а възможностите да се развали са много-естествено , има и начини да запазите това , което Вие и баща Ви имате-най лесното е това да стане в съда с една искова молба за съдебна делба,без да чакате леля Ви да направи първата стъпка.
lawhope
Потребител

Мнениеот elinab » 05 Май 2006, 11:57

Имотът е дарен на мен. Към момента на смъртта му не е имал друго имущество. На леля ми има едно "продадено" наскоро. По-добре ли е я оставя да ме съди и да стигнем до съдебна делба? Имотът е апартамент и няма може да се раздели по всяка вероятност. Въпросът ми беше една продажба ще спре ли претенциите и да не съди хората, които го купят? И още нещо -ако се стигне да там да и давам някаква сума, която няма да е малка спрямо заплатата ми, в какъв срок ще имам да я давам? Няма да успея да я събера, ако не продам имота.
elinab
Нов потребител

Мнениеот an_jelika » 05 Май 2006, 12:28

Отчужденията на завещаните или подарени недвижими имоти, както и учредяванията на вещни права върху тях, извършени от заветниците или надарените, срещу които е постановено намалението, станали преди да е изтекла една година от откриване на наследството или след като е била вписана исковата молба за намалението, могат да се отменят по иск на наследника,[b] ако той не може да допълни своята запазена част от имуществото на заветника или надарения и ако приобретателят не допълни запазената част в пари.[b]

Горекопираното означава, че поне ще я затрудните! Във всеки случай, ако не уредите доброволно нещата между вас , намалението се извършва само посъдебен ред. Нещата са доста сложни, не може да се дадете еднозначен отговор, едно отчуждение вероятно още повече, че усложни нещата за леля Ви, но това съвсем не означава, че при едно дело няма да ви осъдят да й заплатите стойността на запазената част.
an_jelika
Младши потребител

Мнениеот elinab » 05 Май 2006, 13:00

An_jelika, благодаря ви за отговора! Не мисля, че има вписана искова молба и затова мисля да продам имота, защото в крайна сметка ще трябва да й давам пари, а няма откъде да взема толкова. Ако го продам обаче сега, колко ще трябва да й давам после - 1/3 от дан.оценка (защото така или иначе тази цена ще е вписана в Нот.акт), 1/3 сегашна пазарна или 1/3 пазарна оценка към момента като ме осъди. И това, което също много ме вълнува е в какъв срок ще трябва да и платя след решението. Благодаря отново за отзивчивостта.
elinab
Нов потребител

Мнениеот an_jelika » 05 Май 2006, 13:05

пазарната стойност се определя от вещото лице, назначено от съда - следва да платите сумите след влизане в сила на решението. доколкото си спомням, имате възможност да искате разсрочване....
an_jelika
Младши потребител

Мнениеот lawhope » 05 Май 2006, 13:35

Сега прочетох какво сте написали....Значи ,това ,което бих Ви посъветвал е да предложите на леля си да й изплатите дела на равни вноски и като цена , която ще устройва и двете страни-това ще е най-доброта възможност.Вариантът ,да продадете жилището не е най удачният, защото всеки купувач ще се опита да направи подробна проверка -особено при Вашия случай с дарение-няма как да го убедите ,че ако купи жилището ,леля Ви няма да тръгне по съдебен ред да си търси нейната част.Третият вариант е ,да предложите на леля си да Ви плати вашия и на баща Ви дялове , които са 2/3-това е същото като при първия вариант , но ще дават пари на Вас, а не Вие на леля си.Естествено , тук изниква въпросът за цената-при всички положения тя ще бъде пазарна или поне отчасти приравнена към пазарната-това ще е така ако не се разберете помежду си , което ще стане при всички случаи.Ако искате безплатен съвет,най -добре продайте вашите дялове на леля си!Ако тя не се съгласи и междувременно реши да си търси правото на запазена част по съдебен ред,то тогава предизвикайте съдебна делба-тъй като апартаментът ще бъде по всяка вероятност неделим,и при положение , че никой от Вас не може да изкупи идеалните части на другия ,тогава ще го обявят на публична продан,оценката при всички положения ще Ви удовлетвори,а и няма да носите евентуална отговорност пред купувача,както това би станало ако го продадете сега.Успех!!!
lawhope
Потребител

Мнениеот elinab » 05 Май 2006, 16:19

Попитах я колко иска. Каза, че не иска пари, а имот. Тя не може да ми плати дела, защото имота е много скъп и 2/3 от него въобще не са малко. На мен също ще ми е трудно да и наплатя нейния дял. При публична продан стига ли се до реална оценка или е нагласена история?
elinab
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 05 Май 2006, 19:24

При изнасяне на публична продан , при всички положения цената ще е почти колкото пазарната,още повече , че може да получите и много по-висока оценка при наддаването.
lawhope
Потребител

Мнениеот gega » 06 Май 2006, 13:06

Виж неясния :)))) чл. 37 ЗН!
gega
Потребител

Назад към Имотни казуси