Колеги,
Моля за помощ! Казусът е следния:
За възстановяване на недвижим имот по ЗВСОНИ следва да са налице следните предпоставки:
a. Собствеността върху имотите се възстановява, ако при влизането на ЗВСОНИ в сила те се намират в собственост на държавата, общините, обществените организации или на техни фирми или на еднолични дружества по чл. 61 от Търговския закон (чл. 2 ал. 3 ЗВСОНИ)
b. ако имотите съществуват реално до размерите, в които са отчуждени.(чл. 2 ал. 3 ЗВСОНИ)
c. и собствениците да не са били обезщетени чрез изплащане на паричната равностойност на имотите или с друг равностоен недвижим имот. (чл. 4 ал. 1 ЗВСОНИ)
При положение обаче, че имотът е застроен (или върху него са извършени подобрения) липсва втората предпоставка (имам съдебно решение, чиито мотиви са в този смисъл). В такъв случай се прилага ЗОСОИ (чл.3, ал. 3 ЗВСОНИ).
По ЗОСОИ имаме две възможности. Едната е обезщетение. В този смисъл преклузивен ли е срока по чл. 6 ал. 1 от ЗОСОИ и съответно след изтичането му губи ли се правото на обезщетение?
Втората възможност е ал. 6 на чл. 2 от ЗОСОИ: (6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 88 от 1998 г.) Когато върху одържавената, отчуждената или незаконно отнетата земя са извършени строежи или са направени други промени без законно основание или след 25 февруари 1992 г., собствеността върху земята се възстановява реално, а отношенията между собственика и строителя, респективно извършилия промените, се уреждат съгласно чл. 73 и 74 от Закона за собствеността. Добивите и обезщетенията по чл. 73 от Закона за собствеността се дължат от 25 февруари 1992 г. Въпросът ми е следния: Ако ОС гр.Х ползва имот, който е одържавен и не предава владението върху него с мотив, че има извършени подобрения, а наследниците на бившите собственици на имота твърдят, че подобренията са извършени без законно основание, то при спор по 108 ЗС кой следва да докаже, че подобренията (извършени строежи) са направени без законно основание? Аз мисля, че това е отрицателен факт и следва несъществуването му да се доказва от противната страна - т.е. ОС гр Х следва да докаже, че извършените строежи са направени със законно основание. Така ли е?
И още нещо- какво според вас разбира тук закона под "извършени строежи или са направени други промени без законно основание"? За строежи, извършени в противоречие с действащите разпоредби от момента на строителство до влизане на въпросната норма от ЗОСОИ, ли става дума?
Моля за максимално ясни и изчерпателни отговори. Благадаря!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спешно - РЕСТИТУЦИЯ!
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
По ЗОСОИ и ВЗСОНИ си прочетете практика, защото не съм компететна. Но да помислим малко относно:
-подобренията: какво значи "без законно основание"? Как са настанени тия хора там? Ако са под наем - ЗЗД, ако са го закупили - чл. 72 ЗС, ако живеят без правно основание- недобросъвестен владелец. Ако са направили пристройка, надстройка и т.н. - по ЗТСУ, ако е незаконен строежът - искайте да възстанови старото положение.
Но мисля, че докато не възстановите собствеността, нямате иск по чл. 108. Обърнете внимание - сега в парламента е направено изменение на някой от реституционните закони на първо четене. Аз не чух точно, майка ми не можа да ми каже какво точно е, но то ще излезе и ще се разбере. Ако имате хора там, попитайте, може да Ви е от полза.
-помислете - тия "лошите", които са срещу Вас ,имат ли право да упражняват право на задържане без това да е предявено по съдебен ред? Не е ли самоуправство? Мисля обаче, че Вие ако не сте възстановили собствеността, никакво право на задържане те не упражняват. Те просто си седят в собствения имот, или там какъвто е.
Важно е да отбележа, защото не давате подробности, ако се касае за земеделска земя - си е по ЗСПЗЗ и имате работа с поземлена комисия, сега Общинска служба по земеделие и гори. Там не сте изпуснали срока. Може имотът да е в чертите на града и вече да е в регулация, пак сте по ЗСПЗЗ. Не знам какъв Ви е правопораждащият ю.ф.
-подобренията: какво значи "без законно основание"? Как са настанени тия хора там? Ако са под наем - ЗЗД, ако са го закупили - чл. 72 ЗС, ако живеят без правно основание- недобросъвестен владелец. Ако са направили пристройка, надстройка и т.н. - по ЗТСУ, ако е незаконен строежът - искайте да възстанови старото положение.
Но мисля, че докато не възстановите собствеността, нямате иск по чл. 108. Обърнете внимание - сега в парламента е направено изменение на някой от реституционните закони на първо четене. Аз не чух точно, майка ми не можа да ми каже какво точно е, но то ще излезе и ще се разбере. Ако имате хора там, попитайте, може да Ви е от полза.
-помислете - тия "лошите", които са срещу Вас ,имат ли право да упражняват право на задържане без това да е предявено по съдебен ред? Не е ли самоуправство? Мисля обаче, че Вие ако не сте възстановили собствеността, никакво право на задържане те не упражняват. Те просто си седят в собствения имот, или там какъвто е.
Важно е да отбележа, защото не давате подробности, ако се касае за земеделска земя - си е по ЗСПЗЗ и имате работа с поземлена комисия, сега Общинска служба по земеделие и гори. Там не сте изпуснали срока. Може имотът да е в чертите на града и вече да е в регулация, пак сте по ЗСПЗЗ. Не знам какъв Ви е правопораждащият ю.ф.
- ekostova
- Потребител
Ако не съм бил ясен ще се опитам да се конкретизирам.
ЗВСОНИ не се отнася за земеделски земи. Става въпрос за имоти в регулация, както преди отчуждаването им, така и сега. Првото на собственост върху такива имоти се възстановява по силата на самия закон - т.е. не е необходим изричен акт на административен орган или съд.
"Без законно основание" е термин, използван от самия закон (ЗОСОИ). Вижте чл. 2, ал. 6 ЗОСОИ. Явно става въпрос за строеж, извършен при неспазване на съответната процедура, действаща към момента на извършването му, и неузаконен до 1992г (точната дата е посочена в нормативния текст). Моето тълкуване на този термин е такова.
Същият текст урежда и начина на уреждане на отношенията между подобрителя и собственика.
За съжаление практиката, с която разполагам относно този въпрос, е твърде оскъдна.
Благодаря за отговора. Очаквам и още мнения.
ЗВСОНИ не се отнася за земеделски земи. Става въпрос за имоти в регулация, както преди отчуждаването им, така и сега. Првото на собственост върху такива имоти се възстановява по силата на самия закон - т.е. не е необходим изричен акт на административен орган или съд.
"Без законно основание" е термин, използван от самия закон (ЗОСОИ). Вижте чл. 2, ал. 6 ЗОСОИ. Явно става въпрос за строеж, извършен при неспазване на съответната процедура, действаща към момента на извършването му, и неузаконен до 1992г (точната дата е посочена в нормативния текст). Моето тълкуване на този термин е такова.
Същият текст урежда и начина на уреждане на отношенията между подобрителя и собственика.
За съжаление практиката, с която разполагам относно този въпрос, е твърде оскъдна.
Благодаря за отговора. Очаквам и още мнения.
- juri
- Потребител
JURI,
ЗА да бъде разрешен законен строеж на държавата или на стопанска организация енедбходимо мястото да бъде отредено за мероприятие на инвеститора или отчуждителното производство да бъде проведено за строителство на този инвеститор. Липсата на такова отреждане , като акт с учредяващо значение за правото на строежне може да се замести със заповед за прехвърляне правото на оперативно управление по НДИ от една държавна на друга държавна организация
Освен това при разрешаване на строеж на държаватаи ст. организации е необходимо спазване разпоредбите на чл.232 от ППзтсув редакцията му къммомента./съгласуване на проектите эс компетентните органи,съблюдаване на решенията и становища на МСА и т.н.
УСПЕХ
ЗА да бъде разрешен законен строеж на държавата или на стопанска организация енедбходимо мястото да бъде отредено за мероприятие на инвеститора или отчуждителното производство да бъде проведено за строителство на този инвеститор. Липсата на такова отреждане , като акт с учредяващо значение за правото на строежне може да се замести със заповед за прехвърляне правото на оперативно управление по НДИ от една държавна на друга държавна организация
Освен това при разрешаване на строеж на държаватаи ст. организации е необходимо спазване разпоредбите на чл.232 от ППзтсув редакцията му къммомента./съгласуване на проектите эс компетентните органи,съблюдаване на решенията и становища на МСА и т.н.
УСПЕХ
- julia
- Потребител
ОСВЕН ТОВА е нужно да са изпълнени условията , при които се допуска мястото предназначено за строителство да бъде заето , което означава ако то е държавна собственост/ твоя случай/ да е предоставено на инвеститора по установения ред или в негова полза да е учредено право на строеж.
- julia
- Потребител
Много ти благодаря, julia!
Страхотна си!
Получаваш много усмивки и покана за кафе (може и виртуално). За второто пиши на juri@lex.bg!
10x!
Страхотна си!
Получаваш много усмивки и покана за кафе (може и виртуално). За второто пиши на juri@lex.bg!
10x!
- juri
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|