- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Избягване на семейна собственост при закупуване на жилище
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Избягване на семейна собственост при закупуване на жилище
Как може да се избегне при закуване на жилище то да стане семейна собственост.
Майка ми иска да ми продаде жилище но съпругът ми има деца от предишния си брак и те се явяват наследници. Не желая един ден да остана на улуцата.
Варианти като дарение, завещаниe в нашия случаи не важат.
Майка ми иска да ми продаде жилище но съпругът ми има деца от предишния си брак и те се явяват наследници. Не желая един ден да остана на улуцата.
Варианти като дарение, завещаниe в нашия случаи не важат.
- diana35
- Младши потребител
какъв е проблема жилището да Ви бъде дарено от майка Ви ? в този случай същото не е СИО, тъй - като съпругът Ви няма принос при придобиването му.
- lakov
- Потребител
tessa написа:какво означава "майка ми ги е осигурила вече"?
продала ли им е имоти или им е дарила?
продала e
но вече написах че дарение или завещание в нашия случаи не са решение
- diana35
- Младши потребител
вариант 1: ако имате лични парични средства, в придобиването на които съпругът Ви няма никакво участие, закупувате имота и той не става СИО
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
Чл. 21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл. 20, ал. 1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
вариант 2: ако имате приятел/ка/, на когото /която/ можете да гласувате достатъчно доверие => майка Ви продава на нея имота (като тя го закупува с Вашите пари) и след това въпросният човек Ви го дарява.
Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещите и правата върху вещи, придобити от единия съпруг по реда на Гражданския процесуален кодекс, когато се насочва принудително изпълнение за личен дълг на другия съпруг върху вещи и права върху вещи, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.
Чл. 21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл. 20, ал. 1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
вариант 2: ако имате приятел/ка/, на когото /която/ можете да гласувате достатъчно доверие => майка Ви продава на нея имота (като тя го закупува с Вашите пари) и след това въпросният човек Ви го дарява.
-
tessa - Потребител
lakov написа:има и друг вариант...
Имате ли дете ?
Ох, и този вариант сам мислила.
Имам дете, но то е напълнолетно а имотът по-късно ще подлежи на делба и с малолетно дете ще трябва съдебно разрешение за да оперирам с него.
Съпругът ми иска да се откаже от имота.
Възможно ли е това да се запише в нотариалня акт - че имотът не е семейна собственост.
- diana35
- Младши потребител
tessa написа:вариант 1: ако имате лични парични средства, в придобиването на които съпругът Ви няма никакво участие, закупувате имота и той не става СИО
Как и кога се доказва че средставата, с които е закупен имота са придобити преди брака?
По време на продажбата и това се урежда веднага или когато по-къснио има претенции към имота?
- diana35
- Младши потребител
вижте какво предлагам, за да сте спокойни и защитени от съпруга и другите наследници на майка Ви с право на запазена част :
Майка Ви Ви учредява пожизнено и безвъзмездно право на ползване върху имота /предполагам къща или апартамент/, а голата собственост върху същия продава на детето Ви.
Майка Ви Ви учредява пожизнено и безвъзмездно право на ползване върху имота /предполагам къща или апартамент/, а голата собственост върху същия продава на детето Ви.
- lakov
- Потребител
lakov Ви предлага доста удачен вариант, смущава ме обаче делбата, за която споменахте.... за какво става въпрос?
-
tessa - Потребител
tessa написа:lakov Ви предлага доста удачен вариант, смущава ме обаче делбата, за която споменахте.... за какво става въпрос?
делбата - тя вече е продала част от имота на другите наследници и един ден ще трябва да делим, а с малолетно дете съсобственик става още по-сложно
- diana35
- Младши потребител
Smeja se na tija shturotiii
javno mnogo kolegi/predimno mladi ne sa cheli zakona za nasledstvoto i osoberno toja za sbstvenostta./.Prochette gi vnimatelno0 zaedno s praktikata i togava davaite akul. :evil: :evil:
javno mnogo kolegi/predimno mladi ne sa cheli zakona za nasledstvoto i osoberno toja za sbstvenostta./.Prochette gi vnimatelno0 zaedno s praktikata i togava davaite akul. :evil: :evil:
- sava
- Потребител
"делбата - тя вече е продала част от имота на другите наследници и един ден ще трябва да делим, а с малолетно дете съсобственик става още по-сложно" - ако това е част от имота, който смятате да придобиете - вариантите с продажба отпадат, ако другите съсобственици не декларират, че не желаят имота пр исъщите условия, така че единствения вариант за разпореждане със останалата част от имота е дарението.
- lakov
- Потребител
и отново от мен :
следва да дадете повече информация, тъй като :
1. децата от първия брак на съпруга Ви биха наследили ваш имот само като наследници на баща си, който пък по наследство е придобил такъв или след развод с вас, ако имота е СИО ...
2. другите ваши, роднини, които евентуално имат право да оспорват дарение от страна на майка ви, трябва да имат право на запазена част и тя да е накърнена...
1. децата от първия брак на съпруга Ви биха наследили ваш имот само като наследници на баща си, който пък по наследство е придобил такъв или след развод с вас, ако имота е СИО ...
2. другите ваши, роднини, които евентуално имат право да оспорват дарение от страна на майка ви, трябва да имат право на запазена част и тя да е накърнена...
- lakov
- Потребител
lakov написа:"делбата - тя вече е продала част от имота на другите наследници и един ден ще трябва да делим, а с малолетно дете съсобственик става още по-сложно" - ако това е част от имота, който смятате да придобиете - вариантите с продажба отпадат, ако другите съсобственици не декларират, че не желаят имота пр исъщите условия, така че единствения вариант за разпореждане със останалата част от имота е дарението.
Аз също сам съсобственик
Съпругът ми иска да се откаже така че купената част да не е семейна собственост.
Това може ли да бъде вариант?
Балгодаря ви за отговорите
- diana35
- Младши потребител
lakov написа:и отново от мен :
Да, точно така по т.1 и по т.2
1. ако съпругът ми почине и ние сме женени неговите деца от друг брак ще станат наследници на неговата част от имота.
2. другите роднини са придобили част от имота чрез продажба от майка ми , а до момента аз нямам никаква част.
- diana35
- Младши потребител
... а до момента аз нямам никаква част -имам предвид никаква част която е от майка ми. Моjaта част е наследствена.Другите роднини имат същата наследствена част + част , която майка ми им е продала.
За правописа - няма проблем.
Аз не съм от критиците
За правописа - няма проблем.
Аз не съм от критиците
- diana35
- Младши потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|