начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Застраховка Живот при договор за ипотечен кредит!

Казуси за недвижими имоти

Застраховка Живот при договор за ипотечен кредит!

Мнениеот gkey » 30 Апр 2006, 18:45

Искам да помоля за съвет какво да правя.
Имам договор за ипотечен кредит за ново жилище като кредитополучателя съм аз. Тъйкато нямам доходи, фирмата на майка ми която е ЕТ ми става гарант със следния текст:

"Всеки случай на неизпълнение по договора за инвестиционен банков кредит от .....2005 г, сключен между банката и ЕТ ...... представлявано от майка ми, ще се счита за случай на неизпълнение на настоящия договор както и всеки случай на неизпълнение по настоящия договор ще се счита за случай на неизпълнение по договора за ивестиционен банков кредит от ...2005 год между банката и ЕТ ... .

Въпросът ми е дали това е ипотечен кредит или инвестиционен кредит и дали майка ми би трябвало да има застраховка живот, при положение че е гарант или нещо такова което се разбира от цитирания по-горе текст, както и ако не мога да погасявам всноските, то те ще ги изискват от нея, и ако е починала какво става в този случай. Няма ли застраховката живот ако има да погаси кредита?

Моля Ви се случи се много неприятен инцидент и се нуждая от компетентно мнение.

Благодря Ви!
gkey
Нов потребител

Мнениеот gudio » 30 Апр 2006, 19:10

Дали има застраховка, би трябвало да го пише в самия договор, в погасителния план (ако има такъв), защото банката, естествено, е възложила и тези застрахователни премии в тежест на кредитополучателя. От въпроса обаче не става ясно какви са тези два (?) договора. Ипотечният (инвестиционен или както и да му викат) кредит от Вас ли е подписан ? Текстът, който цитирате, препраща към друг договор, значи майка Ви е подписала отделен договор - как е озаглавен (за поръчителство, др.) ? Ако е последното - банките нямат практика да застраховат поръчителите, само главния длъжник, т.е. Вас. Освен това трябва да знаете, че тези застраховки рядко покриват пълния размер на кредита, има хиляди условия за изплащане на застрахователната сума - напр. доказана невъзможност банката да събере вземанията си Т.е. банката ще си търси първо парите от Вас, а застраховката ще е последното й средство.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Имотни казуси