начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Моля помогнете

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот herr_richter » 20 Апр 2006, 13:10

jei1 написа:Благодаря Ви herr_richter много ми помогнахте, вече съм доста по-спокоен. Имам един последен въпрос: ако все пак успея да я убедя да ми ги прехвърли тези 50кв.м. как е най-добре да стане. Чрез дарение или пак по давност, като накарам въпросното лице да се подпише като един от свидетелите. Изключвам покупко/продажбата защото другия съсобственик може да поиска да ги купи. По принцип нотариуса ме съветва да ги придобия по давност като извикам собственичката да се подпише като един от свидетелите. Според него ако искам да ми ги прехвърли това означава че признавам че тя е собственик на имота, а според него това вече не е така.
Дали не греши?

При дарение съществува твърде хипотетична възможност наследниците на племенницата Ви да оспорят това дарение след години и да искат възстановяване на запазената им част (при условие, че в наследството няма да има друго имущество, което да е еквивалетнтно поне на запазената им част).
При продажба (както и при дарение) наистина ще признаете, че тя е собственик. Но при продажба ще се бетонирате отвсякъде. Тук обаче идва друг проблем. Ако сте в брак към момента на продажбата, съпругата ви ще стане съсобственик, условно казано, на половината от тези 50 кв. м.
Без значение е при продажба между съсобственици дали третият съсобственик ще иска да купи тези 50 кв. м. За продавача - племенницата Ви - няма да има задължение да ги предлага на сестра Ви и тя няма да може да оспорва продажбата.
Разпоредбата на чл.33 от Закона за собствеността касае продажба на трето лице извън кръга на съсобствениците. Освен това искът за изкупуване от съсобственик може да се предяви в двумесечен срок от продажбата, който е преклузивен. С други думи - след тези два месеца съсобственикът няма да има право на иск и няма да може да оспорва продажбата.

Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.

Добър е съветът племенницата Ви да бъде един от тримата свидетели, като признае, че не тя, а само Вие сте владяли въпросните 50/515 ид. части повече от 10 години. Проблемът е дали тя ще се съгласи да свидетелства в тази насока и дали няма да започне да говори пред нотариуса изгодни за нея факти - тоест, че тя си ги е владяла.

:roll:

При всичките възможности, които обсъдихме тези няколко дни, и предвид фактите, които изложихте, съветът ми е да си извадите нотариален акт по обстоятелствена проверка, с който да бъдете признат за собственик на 50/515 ид. части от имота на основание давностно владение. :) :) :)
herr_richter
Младши потребител

Мнениеот jei1 » 20 Апр 2006, 23:37

herr_richter написа:При всичките възможности, които обсъдихме тези няколко дни, и предвид фактите, които изложихте, съветът ми е да си извадите нотариален акт по обстоятелствена проверка, с който да бъдете признат за собственик на 50/515 ид. части от имота на основание давностно владение.

OK, това ще направя. Още веднъж благодаря, много изчерпателен отговор. Другата седмица ще действам и ако има някакво развитие ще пиша.
jei1
Младши потребител

Мнениеот oncho » 28 Апр 2006, 12:40

herr_richter написа:
jei1 написа:Да, в нотариалните актове за дарение пише 207/515 идеални части както и 258/515 идеални части за сестра ми. В завещанието обаче пише само 50кв.м. от дворното място. Това променя ли нещата?

Давайте смело и безотговорно! Извадете си нотариален акт по обстоятелствена проверка за 50/515 ид. части. Врагът, ако много знае, му кажете, че завещанието е нищожно и нищо няма да вземе. Чисто тактически това е по-добре да стане след изваждане на нотариалния акт и само при необходимост, за да не предизвикате излишен конфликт. Също така препоръчвам единият от свидетелите да е сестра ви, за да е ясно в бъдеще, че тя не не владяла за себе си въпросните 50/515 ид. части. По този начин ще парирате евентуални бъдещи имотни спорове между деца и внуци. :wink:

При съсобственост, каквато е възникнала след прекратяването на СИО с развода, се приема, че владеещият съсобственик е държател на частите на (в кавички "невладеещите") съсобственици (има обилна съд. практика), т.е. те пак владеят своите идеални части чрез него, който ги държи "за тях". За да се превърне от държател на тези чужди идеални части в техен владелец, трябва "animus"-ът му да е сведен до знанието на невладеещите съсобственици - те да са наясно, че той владее за себе си, а не държи от тяхно име техните идеални части. Трябва да е отблъснал техни владелчески действия, да не ги е допускал по никакъв повод в имота, те да са знаели, но да са бездействали. Има много такива случаи, констативен н.акт не може да се издаде, може да се издаде такъв по обстоятелствена проверка, но рядко издържа в съда, защото има (оборима) презумпция, че "давност между съсобственици не тече", същата се оборва само с доказване на владелчески намерения, сведени до знанието на съсобственика.

Не смятате ли, че си противоречите, личното ми мнение е, че тук неможе и да става дума за придобиване по давност и съм напълно съгласен с Gudio

irina_van написа:Колега, моля отворете закон за собствеността и прочетете какво означава"общи части. По отношение на поправката на Нотариалният акт- надали някой нотариус би се ангажирал да направи"поправка на волята на страните". И г-жо/г-не според скромното ми мнение правилно са Ви посъветвали за вариантите за действие. Изберете по- съобразния в слу4ая.

Колежке, ако не приемате, че има наличие на етажна собственост на основание чл. 37 ЗС и съгласно чл. 38 ЗС земята и дворът са общи части, то поне приемете, че поправката на нотариален акт за замяна не се свежда до "поправка на волята на страните", а до "изясняване на волята на страните", така както го описва питащия "Въпросното лице твърди че е станала грешка при изготвянето на документа. "
oncho
Младши потребител

Мнениеот oncho » 28 Апр 2006, 12:40

:?:
Последна промяна oncho на 28 Апр 2006, 16:06, променена общо 1 път
oncho
Младши потребител

Мнениеот oncho » 28 Апр 2006, 12:43

:arrow:
Последна промяна oncho на 28 Апр 2006, 16:07, променена общо 1 път
oncho
Младши потребител