Здравейте на всички!
Тъй като трябва да заведа дело срещу ООД искам да се посъветвам с хора, които знаят по добре правната тематика от мен.
Положението е следното. Жена ми работеше в ООД, което е по програма ФАР и 51 процента е общинско останалото е на частни лица. Това ООД дължи за заплати и осигуровки на жена ми над 2000 лв.. Дружество в момента не функционира дефакто ( на хартия си работи, тъй като от ФАР имат изискване да не се променя предназначението на ООД за 5 години, които още не са изтекли). Аз имам чувството, че изтекъл ли тия 5 години ООД ще бъде закрито и никои няма да си получи заплатите и каквото и да било там. ООД се води в регистрите с капитал 5 000 лв.
Въпроса ми е, кое ще бъде по добре да заведа дело срещу ООД-то за неизплатени заплати или да заведа дело за обявяване в несъстоятелност на въпросното ООД, като кредитор на дружеството.
Презумпцията ми е, че те държат ООД-то действащо за да не платят неустойки на страната по договора (въпросните 5 години). Ако аз им кажа, че ще ги обявя в несъстоятелност дали няма да се съгласят да ми платят дължимото. Неустойката им към ФАР е 90 000 лв.
Моля за съвет !!!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дело срещу ООД- Моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Дело срещу ООД- Моля за съвет
Последна промяна s_kitov на 23 Фев 2007, 14:20, променена общо 3 пъти
- s_kitov
- Нов потребител
Предявете срещу ООД-то съответните искове по КТ и обезщетение за забава по ЗЗД. При евентуално обявяване в несъстоятелност няма да имате предимство пред останалите кредитори за суми от същия характер, а и производството е по сложно.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
Целта е да не се стигне до дело.
Спред Вашата препоръка разбирам, че е по добре да водя дело по КД. Надеждата ми е да се размина с делото изобщо. Ако им пусна писмо за доброволно издължаване и ги заплаша с обявяване в несъстоятелност, тъй като те дължат неустоика на трета страна ако закрият ООД-то е бъзможно да се съгласят да ми дадът парите. Все пак моите 2000 лв. не са като 90 000 лв. неустоика, а и в краина сметка дори да не стане пак ще си им заведа дело по КТ. Те дружеството след тия 5 години пак ще го обявят в несъстоятелност, просто си мисля дали сега не е момента да опитам да си измъкна парите.
Ще ви бъда искрено благодарен, ако споделите вашето мнение.
Последна промяна s_kitov на 23 Фев 2007, 14:48, променена общо 1 път
- s_kitov
- Нов потребител
Re: Дело срещу ООД- Моля за съвет
Дело за несъстоятелност жена ви не може да заведете ,защото то се открива по искане на кредитор по търговска сделка.Женави има да взема пари по трудово правоотношение.За справка чл625 от ТЗ.
- donna
- Старши потребител
Re: Надеждата ми е да се размина с делото изобщо.
s_kitov написа:Според Вашата препоръка разбирам, че е по добре да водя дело по КД. Надеждата ми е да се размина с делото изобщо. Ако им пусна писмо за доброволно издължаване и ги заплаша с обявяване в несъстоятелност, тъй като те дължат неустойка на трета страна ако закрият ООД-то е възможно да се съгласят да ми се издължат парите. Все пак моите 2000 лв. не са като 75 000 лв. неустойка, а и в крайна сметка дори да не стане пак ще си им заведа дело по КТ. Те дружеството след тия 5 години пак ще го обявят в несъстоятелност, просто си мисля дали сега не е момента да опитам да си измъкна парите.
Ех и те като се уплашат от тая несъстоятелност ,както ви писах по-долу не може в случая да се води такова ,да бяхте поискали да ви се издаде една служебна бележка за задълженията на дружеството за заплатите на жена ви и съгласно чл.237 б.г от ГПК да поискате на базата на това издаване на изпълнителен лист
237 гПодлежат на принудително изпълнение документите и извлеченията от счетоводните книги, с които се установяват задълженията на работодателите за парични вземания на работници и служители, произтичащи от трудови правоотношения
съгласно чл.128 Т.3 от КТ работодателя е длъжен да издава при поискване от страна на работника извлечение от ведомостите за заплатите за изплатени или неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения . Ако не ви издаде жалба до Инспекцията по труда.
Другия вариант е да водите исково производство срещу работодателя и то по реда на бързото производство ,също така ще направите искане с решението си съда на основание чл.238 от ГПК да постанови предварително изпълнение.
За да сте сигурни можете да поискате и обезпечение на иска ,особенно ще е добре да му запорирате на тва ООД банковите сметки .
Което от двете да си изберете ще е правилно .
Но не намесвайте тука несъстоятелността това е пълна глупост.
- donna
- Старши потребител
Благодаря ви много
Благодаря за изчерпателния отговор.
Така или иначе никога не съм имал намерение да си събирам задълженията чрез борчески структури, макар че някои хора разбират само от принуда.
Също така не съм специалист по право затова се опитах да предложа вариант, които се оказа доста неудачен.
Ще последвам съвети те Ви и ще избера някои от горните два варианта . Благодаря ви много за отделеното внимание и успех в работата.
Така или иначе никога не съм имал намерение да си събирам задълженията чрез борчески структури, макар че някои хора разбират само от принуда.
Също така не съм специалист по право затова се опитах да предложа вариант, които се оказа доста неудачен.
Ще последвам съвети те Ви и ще избера някои от горните два варианта . Благодаря ви много за отделеното внимание и успех в работата.
- s_kitov
- Нов потребител
Сега имам изпълнителен лист.
Делото свърши дадоха ми изпълнителен лист с който се оказа че не мога да направя нищо. Съдия изпълнителя ми каза, че понеже е община не могат и сметките да и запорират. Аз не мога да разбера едно нещо, как така ще е община като това е ООД с общинско участие ООД-то си е ООД а общината община това че общината има 51% какво значение има. ООД то е кухо та кухо то няма сметки не извършва никаква дейност от година, единствената причина поради която съществува е че ако го ликвидират програма ФАР ще си иска парите (90000лв). Някой има ли идея какво да направя за да си взема парите.
Последна промяна s_kitov на 23 Фев 2007, 14:51, променена общо 1 път
- s_kitov
- Нов потребител
пратете журналисти да отразят случая, вдигнете шум, а другото което се сещам - опитайте да искате запор на дружествения дял в ООД-то на общината - ако не платят, подлежи на прекратяване. Забравих кой член беше от ГПК.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Donna,
Добре, че във форума има хора като вас. Тъкмо мислих да дам същия отговор на човека. Дано той да осъзнае колко ценен съвет сте му дали, за разлика от 90 % от съветите в тоя форум. За питащия - това, което ви е дадено като съвет е и юридически изрядно и практически перфектно. Такива хора се надявам да виждам във форума повече.
Колкото до начина, по който да си съберете парите, ако има частен съдия изпълнител във вашия град - идете при него, държавните ги мързи да гледат.
Добре, че във форума има хора като вас. Тъкмо мислих да дам същия отговор на човека. Дано той да осъзнае колко ценен съвет сте му дали, за разлика от 90 % от съветите в тоя форум. За питащия - това, което ви е дадено като съвет е и юридически изрядно и практически перфектно. Такива хора се надявам да виждам във форума повече.
Колкото до начина, по който да си съберете парите, ако има частен съдия изпълнител във вашия град - идете при него, държавните ги мързи да гледат.
- zoom
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|