- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дисциплинарно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
дисциплинарно уволнение
Здравейте, имаме 2 служителки, които вече около 2 седмици не се явяват на работа. По телефона са казали, че са болни и ще представят болничен. До настоящия момент не са представили. Искаме да ги уволним дисциплинарно, но те дори не си вдигат и телефоните. Може ли да ги повикаме в офиса в точно определен ден и да поискаме обясненията им с писмо с обратна разписка. Ще бъде ли валидна процедурата по налагане на дисциплинарното наказание по този начин.
- bodi
- Младши потребител
Здравейте.
Относно възможността за налагане на дисциплинарно наказание, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/
УСПЕХ!
Относно възможността за налагане на дисциплинарно наказание, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността
Чл. 9. (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.
В случая вие сте уведомени ,масова е практиката да се обаждат хората по телефона ,че са в болнични и да ги уволняват дисциплинарно, щото телефонното обаждане не може да се докаже , няма да се приеме за годно доказателство.
Аз обаче мисля другояче след като закона не въвежда форма на уведомяването ,защо факта на обаждането да не се докаже примерно с телефонна разпечатка ,знам че някои ще ме контрират как ще докажа какво е говорено и ще са прави ,но до някъде .
Я си представете ,че човека е болен на легло какво писма ли да праща ,факсове или нотариални покани .
И още нещо щом лицето е в болнични помислете длъжно ли е да се явява дори и да го поканите да дава обяснения .
Знаете ли каква е процедурата ,ако ще уволнявате някой който е в болнични ,ами вижте чл.333 от КТ .
Чл. 9. (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.
В случая вие сте уведомени ,масова е практиката да се обаждат хората по телефона ,че са в болнични и да ги уволняват дисциплинарно, щото телефонното обаждане не може да се докаже , няма да се приеме за годно доказателство.
Аз обаче мисля другояче след като закона не въвежда форма на уведомяването ,защо факта на обаждането да не се докаже примерно с телефонна разпечатка ,знам че някои ще ме контрират как ще докажа какво е говорено и ще са прави ,но до някъде .
Я си представете ,че човека е болен на легло какво писма ли да праща ,факсове или нотариални покани .
И още нещо щом лицето е в болнични помислете длъжно ли е да се явява дори и да го поканите да дава обяснения .
Знаете ли каква е процедурата ,ако ще уволнявате някой който е в болнични ,ами вижте чл.333 от КТ .
- donna
- Старши потребител
Донна, имаш право, но едната служителка каза, че съпругът й ще донесе болничния, а другата въобще не си вдига телефона. Какво да правим. Това положение не може да продължава безкрайнол
- bodi
- Младши потребител
bodi написа:Донна, имаш право, но едната служителка каза, че съпругът й ще донесе болничния, а другата въобще не си вдига телефона. Какво да правим. Това положение не може да продължава безкрайнол
Съпругът няма задължение да носи каккъвто и да е болничен ще го направи при добро желание .
Поне попитахте ли ги колко време им е болничният .
- donna
- Старши потребител
bodi написа:Да, на едната 5 дни, а на другата 3 - доколкото може да им се вярва
В такъв случай тъй като закона не казва нищо конкретно аз тълкувам ,че ва всекий болничен би следвало да ви уведомят,предполагам,че тук има издадени последващи болнични.
Затова за да се ликвидира това положение ,поискайте им с писмо да се явят в дружеството и да заявят и да представят последващи болнични ,ако имат в определен от вас срок/защото не се изпълнили изискванията за уведомяване на работодателя по наредбата ,която ви цитирах по-горе /,вече ако не се яват в срока пуснете им писмо с което да им поискате писмените обяснения .
- donna
- Старши потребител
Моята идея е точно такава - с писмо с обратна разписка да дойдат в офиса и да дадат обяснения защо не се явяват на работа. Или да изпратят писмени обяснение - мисля, че това ще бъде годно доказателство при евентуално обжалване на дисц.наказание
- bodi
- Младши потребител
bodi написа:Моята идея е точно такава - с писмо с обратна разписка да дойдат в офиса и да дадат обяснения защо не се явяват на работа. Или да изпратят писмени обяснение - мисля, че това ще бъде годно доказателство при евентуално обжалване на дисц.наказание
Ако имат болнични няма да мине ...затова първо поискайте тях вижте чл.333 от КТ от ИТ по труда едва ли ще ви дадат разрешение да ги уволните само защото са просрочили представянето на последваш болничен.
Но пък можете да им праснете едно предупреждение за уволнение ,че не са ви увмедомили своевременно ,че имат издаде и др. болнични . Пък после ако ще се уволнявате ще е мн. по-лесно.
- donna
- Старши потребител
в болничен
donna написа:НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността
То уведомяването по телефона -добре, ще се приеме, ама като свърши месеца, а пък трябва да се осчетоводи - откъде ще го извадим тоя болничен да го опишем и ако го опишем, пък после се окаже, че липсва? какво правим в такъв случай? затова се изисква представяне на болничния лист до 2 дни от издаването му, освен това не е задължително да го донесе болния, а може и някой друг.
- pepka_m
- Младши потребител
За Донна - Предупреждение за уволнение - добре, но нали за едно и също нарушение може да се наложи само едно дисц.наказание.
А на отговора на пепка_м - там също има проблем, защото е в края на месеца и ние не можем да го осчетоводим, поради непредставянето му.Естествено е, че човек, ако е болен не може да го донесе....
А при евентуален процес те ще трябва да докажат, че са ни уведомили по телефона.
А на отговора на пепка_м - там също има проблем, защото е в края на месеца и ние не можем да го осчетоводим, поради непредставянето му.Естествено е, че човек, ако е болен не може да го донесе....
А при евентуален процес те ще трябва да докажат, че са ни уведомили по телефона.
- bodi
- Младши потребител
Re: в болничен
pepka_m написа:donna написа:НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността
В такъв случай закона не казва нищо . Какво ще получат за това време нищо докато не си представят болничния. Ето затова пратете им писмо и го изискайте да ви го представят тоя болничен лист .
Закона просто мълчи интерпретеции всякакви .
Последна промяна donna на 27 Апр 2006, 15:44, променена общо 1 път
- donna
- Старши потребител
bodi написа:За Донна - Предупреждение за уволнение - добре, но нали за едно и също нарушение може да се наложи само едно дисц.наказание.
Че кой ви кара за едно и също да ги наказвате ,наказвате ги с предупреждение за уволнение ,а ако сгафят за друго ще ги уволните .
При евентуален процес ще покажат болничния и тогава става мазало .
За доказването знаете в закона пише уведомили и край това е .
Но при вас като го чета май проблема е друг тия не случайно са с верижни болнични ,а вие не случайно държите да ги уволните дисциплинарно .
- donna
- Старши потребител
bodi написа:За Донна - Предупреждение за уволнение - добре, но нали за едно и също нарушение може да се наложи само едно дисц.наказание.
Вярно е, че за едно нарушение се налага дисциплинарно наказание само веднъж, но последователността е от три стъпки, докато се стигне до дисциплинарно уволнение. Сега е моментът да се действа с първиата част - устно предупреждение, следва писмено предупреждение при повторени и накрая на третия път - стомничката се счупила - дисциплинарно уволнение - това само за едно повтарящо се провинение... И така по тоя ред:)
- pepka_m
- Младши потребител
Е, Донна, как по друг начин да прекратим ТД - с предизвести от 30 дни ли?
А пепка_м е права, че може да се тръгне по трите стъпки, но в нашия случай много време мина и искаме по-бързо да се свършат нещата. Предполагам, че тези три стъпки ще ни отнемат поне още 2-3 седмици.
А пепка_м е права, че може да се тръгне по трите стъпки, но в нашия случай много време мина и искаме по-бързо да се свършат нещата. Предполагам, че тези три стъпки ще ни отнемат поне още 2-3 седмици.
- bodi
- Младши потребител
bodi написа:Е, Донна, как по друг начин да прекратим ТД - с предизвести от 30 дни ли?
Поне имате начало, след 2 или 3 седмици ще сте се оттървали, иначе не виждам друг приличен и чист начин. Другия е да прекратите без предизвестие от ваша страна като пожертвате една заплата за обезщетение поради неспазено такова
- pepka_m
- Младши потребител
pepka_m написа:bodi написа:Е, Донна, как по друг начин да прекратим ТД - с предизвести от 30 дни ли?
Поне имате начало, след 2 или 3 седмици ще сте се оттървали, иначе не виждам друг приличен и чист начин. Другия е да прекратите без предизвестие от ваша страна като пожертвате една заплата за обезщетение поради неспазено такова
Без предизвестие ще попадне в 333 Т.4 , пък и да им прати предизвестие много е на ръба ще го получат по време на болнични ..., пак същото ,абе пиши им едно писмо да представят болничните щот на хабер си нямаш от тях ,ако ги представят добре ,но ги накажете ,после като се върнат ти си знаеш ,ако не представят нищо искай им обяснения и ги уволняваш ..........
Може и да греша де да знам
- donna
- Старши потребител
Изпратихме им писмо с обратна разписка като ги каним 2-дневен срок да се явят в офиса на дружеството, за да бъдат изслушани или да дадат писмени обяснения, или да донесат болничен лист.
Те не се явиха и съставихме протокол подписан от свидетели.
Бихте ли ми помогнали във връзка със заповедта. Какво трябва да се посочи като основание - "На основание чл. 188, т. 3, във връзка с чл. 190, ал. 1 т. 2 от КТ" ?????
Не съм виждала такава заповед и не искам да сбъркам. Благодаря
Бихте ли ми помогнали във връзка със заповедта. Какво трябва да се посочи като основание - "На основание чл. 188, т. 3, във връзка с чл. 190, ал. 1 т. 2 от КТ" ?????
- bodi
- Младши потребител
bodi написа:Изпратихме им писмо с обратна разписка като ги каним 2-дневен срок да се явят в офиса на дружеството, за да бъдат изслушани или да дадат писмени обяснения, или да донесат болничен лист.
и 187 т.1 от КТ ,ако имате КТД ИЛИ ПВТР и там има някой член касаеш въпроса споменете и него примерно и чл. едикой си от КТД или ПВТР
ето ти и една заповед
предприятие, учреждение, организация
гр. ........................................, ул.".............................................................................................." № ........
З А П О В Е Д
№ ........................../............................ г.
На основание
изписвате по по горе посочения начин текстовете от КТ, въз основа на които налагате наказанието
от Кодекса на труда, наказвам с
Дисциплинарно уволнение
ЕГН ........................................., на длъжност ........................................................., код по НКП .................................................,
и на основание чл.330, ал.2, т.6 от Кодекса на труда прекратявам трудовото правоотношение с
ЕГН..............................................., считано от датата на връчване на заповедта.
Фактическите обстоятелства, свързани с извършеното нарушения са:
описвате подробно извършеното нарушение по посочения по горе начин
Мотивите за налагане на наказанието са:
описвате по по горе посочения начин поведението на работника при извършване на нарушението, неговото предишно поведение, какви обяснения сте получили или не
На лицето да се изплатят следните обезщетения:
а) по чл.224, ал.1 от КТ за неизползван платен годишен отпуск за ........... год. ............... дни ................................ лв.
б) …………………………………………………………………………………………………..
Други условия:
a) на основание чл.221, ал.2, КТ лицето дължи обезщетение в размер на ........................ лв.
брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието или брутното трудово възнаграждение за периода до изтичането на срочния трудов договор
в) ............................................ лв. (възможни и допустими от закона удръжки според нормативни актове и съдебни решения, ако има такива).
Препис от заповедта да се връчи на лицето и на отдел "Човешки ресурси" за изпълнение.
Работникът/служителят отказа да се запознае със съдържанието на заповедта и/или отказа да я получи срещу подпис. Поради което настоящата заповед му беше изчетена на глас и/или връчена в присъствието на ............................…........................................................................................................
името и длъжността на свидетеля
Дата на връчване Управител: ........................................
на заповедта:
Работник/Служител: .........................
.......................... 200... г. Подпис на свидетели: .......................
при отказ на работника(служителя) да се запознае
и/или да подпише заповедта
- donna
- Старши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|