Като счетоводител срещам едно леко недоразумение, което може би юрист би ми го обяснил
в правото апартамента сграда ли е ?
има ли определение за сграда и за масивна сграда
търсих в ЗУТ и ЗМДТ но не намерих нищо по въпроса
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: За апартаментите и чл.22, ал. 2 т .1 ЗКПО
hunter написа:Като счетоводител срещам едно леко недоразумение, което може би юрист би ми го обяснил
закон за собствеността
Глава IV
ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ
Чл. 37. (Изм., ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Етажи или части от етажи заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общините и други юридически или физически лица.
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всички друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.
Чл. 39. Собствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
По същия начин може да се раздели обща сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства, по-големи от обикновените.
Чл. 40. Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете.
При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват срещу заплащане собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време завършването на строежа.
Когато собственикът на етаж или част от етаж прехвърли отделна част от своя имот на друго лице, частта на приобретателя и на отчуждителя в общите части на сградата се определя от съотношението между стойностите на прехвърлената и запазената част по време на прехвърлянето. Същото правило се прилага и при делба.
Чл. 41. Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участвува в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.
Чл. 42. Управлението на общите части в сградата в етажна собственост и надзорът на изпълнение на задълженията на обитателите принадлежи на общото събрание на собствениците и на избрания от него управител или управителен съвет.
Чл. 43. Общото събрание взема решение, ако в заседанието участвуват лично или чрез представители три четвърти от собствениците.
В общото събрание участвуват с право на глас и наемателите при разрешаването на въпроси, които засягат техните имуществени интереси или вътрешния ред на сградата. В този случай общото събрание взема решение, ако присъствуват повече от половината от лицата, които имат право да участвуват в събранието.
Ако при първото свикване не се явят нужното число лица, събранието се отлага за един час по-късно при същия дневен ред и се счита законно, колкото и лица да се явят.
Чл. 44. Общото събрание взема решение с мнозинство, което представлява повече от половината от присъствуващите собственици.
В случая на ал. 2 на предходния член общото събрание решава с мнозинство на гласовете на присъствуващите.
Чл. 45. Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди и,
б) (Изм., ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота, и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.
Чл. 46. Собственикът може да иска от народния съд отмяна на решението на общото събрание за изваждането по реда, установен в правилника по чл. 49.
Въз основа на влязлото в сила решение на общото събрание по чл. 45 народният съд издава изпълнителен лист.
Чл. 47. Управителят или председателят на управителния съвет представлява собствениците при извършване на всички действия, включително воденето на дела, които са във връзка с обикновеното управление на етажната собственост. За действия, които излизат вън от пределите на обикновеното управление, той представлява собствениците, ако бъде упълномощен от общото събрание.
Управителят или председателят на управителния съвет представлява в процеса общо собствениците по исковете, предявени срещу тях във връзка с общите части.
Всеки собственик може да вземе лично участие в делото, по което управителят представлява собствениците.
Чл. 48. (Отм., ДВ, бр. 55 от 1978 г.).
Чл. 49. Правилата за управлението,за поддържането на реда и за надзора по използуването на сградата, както и тия за начина на отмяна решенията на общото събрание и за реда, по който те се изпълняват се урежда с особен правилник, одобрен от Министерския съвет по предложение на министъра на правосъдието.
(Ал. 2, изм., ДВ, бр. 33 от 1996 г., бр. 90 от 1999 г.) За нарушенията на правилника общото събрание може да предостави на управителя или на управителния съвет правото да налага на провинените лица глоба от 1 до 60 лв. в полза на етажната собственост.
Най просто казано сграда е "блока", а апартамента е част от нея .
Зут-допълнителни разпоредби ПАР.5
. (Предишна т. 44, ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Етаж" е част от сграда или постройка между две последователни подови конструкции.
48. (Предишна т. 45, ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Подземен етаж" е етажът, таванът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата) или до 0,3 м над тази кота.
49. (Предишна т. 46, ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Полуподземен етаж" е етажът, подът на който е разположен под котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата), а таванът - на повече от 0,3 м над тази кота и до 1,5 м над нея.
50. (Предишна т. 47, ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Надземен етаж" е етажът, подът на който е разположен на и над котата на средното ниво на прилежащия тротоар (на прилежащия терен към улицата).
51. (Предишна т. 48, ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Тавански етаж" е етажът, разположен в подпокривното пространство и ограничен частично или цялостно от покривните плоскости.
ЗМДТ
Използвани кодове за видовете конструкции
Код Конструкция
1 2
ПН паянтова
ПМ полумасивна
М1 масивна без стоманобетонни елементи или от сглобяеми етернитови и други плоскости (бунгала), масивна с частични стоманобетонни елементи
М2 масивна - едропанелна
М3 масивна с носещи тухлени стени и изцяло монолитни или сглобяеми стоманобетонни подови конструкции, масивна - сглобяеми скелетни и рамови стоманобетонни конструкции, пакетно-повдигани плочи, едроплощен и пълзящ кофраж, скелетно-безгредови конструкции, специална конструкция (стоманени и др.)
- donna
- Старши потребител
тъй тъй
ясно и на мен е ясно че логически апартамента не може да е сграда
но никъде не намирам изрично какво е сграда
няма ли някоя наредба към ЗУТ която да регламентира
- hunter
- Нов потребител
hunter написа:тъй тъй
Ха ха ха ......сградата е недвижима вещ-имот-или така наречения от старото отменено право покрит имот /има покрив така да се каже/
и защо ти е определение за сграда.........в тълковния речник погледна ли
- donna
- Старши потребител
Re: За апартаментите и чл.22, ал. 2 т .1 ЗКПО
hunter написа:Като счетоводител срещам едно леко недоразумение, което може би юрист би ми го обяснил
В правото апартамента се изписва- САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА-ЖИЛИЩЕ № еди кой си, находящо се в град еди кой си, блок, вход, етаж, със застроена площ......, състоящо се от стаи....и сервизни помещения и т.н. съгласно изискванията за описание на ЗКИР /нов/. Легално определение за сграда няма или поне не ми е познато.
- ceconb
- Младши потребител
въпроса се свежда до следното
в съдържанието на чл.22, ал. 2 т .1 ЗКПО се говори за масивни сгради
посоченият член определя нормите на данъчно признатата амортизация
в счетоводната практика всичко квото е построено го слагат по посочената точка 1, което според мен не е правилно, защото пак според мен законодателя говори за сгради, според мен ако е искал да включи и частите от сградите (каквито са апартаментите според мен) щеше изрично да го запише
моля за вашето мнение
сегашните бяха доста ценни, но не намирам основанието с което бих се защитил при една данъчна проверка
в съдържанието на чл.22, ал. 2 т .1 ЗКПО се говори за масивни сгради
посоченият член определя нормите на данъчно признатата амортизация
в счетоводната практика всичко квото е построено го слагат по посочената точка 1, което според мен не е правилно, защото пак според мен законодателя говори за сгради, според мен ако е искал да включи и частите от сградите (каквито са апартаментите според мен) щеше изрично да го запише
моля за вашето мнение
сегашните бяха доста ценни, но не намирам основанието с което бих се защитил при една данъчна проверка
- hunter
- Нов потребител
Според ЗУТ и Наредбите към него
"Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ.
"Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.
"Производствени сгради" са сградите за производство в строителната промишленост, машиностроителни и металообработващи производства, дървообработващи производства, текстилни производства, производства за преработка на животински продукти, производство на хранителни продукти и вкусови вещества, както и животновъдни дейности и обекти, свързани с тях.
"Обществено-обслужващи сгради" се разбират обектите, които се предвиждат с оглед да се създаде система за обслужване на населението в административно, стопанско, културно, битово, просветно, здравно и друго предназначение.
Според ЗКИР
Недвижим имот - обект на кадастъра е:
1. поземлен имот;
2. сграда, включително изградена в груб строеж;
3. самостоятелен обект в сграда.
"Самостоятелен обект в сграда" е етаж или част от етаж съгласно глава четвърта от Закона за собствеността;
Апартамента е част от сграда. Според мен/не съм счетоводител/ данъчно признатата амортизация се определя за цялата сграда, а не за всеки определен апартамент, но амортизацията за всеки апаратамент би следвало да се определя съразмерно съответната квадратура на всеки апартамент. И поради това ми се струва, че правилно е упоменат чл.22, ал.1, т.1 от ЗКПО.
"Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ.
"Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.
"Производствени сгради" са сградите за производство в строителната промишленост, машиностроителни и металообработващи производства, дървообработващи производства, текстилни производства, производства за преработка на животински продукти, производство на хранителни продукти и вкусови вещества, както и животновъдни дейности и обекти, свързани с тях.
"Обществено-обслужващи сгради" се разбират обектите, които се предвиждат с оглед да се създаде система за обслужване на населението в административно, стопанско, културно, битово, просветно, здравно и друго предназначение.
Според ЗКИР
Недвижим имот - обект на кадастъра е:
1. поземлен имот;
2. сграда, включително изградена в груб строеж;
3. самостоятелен обект в сграда.
"Самостоятелен обект в сграда" е етаж или част от етаж съгласно глава четвърта от Закона за собствеността;
Апартамента е част от сграда. Според мен/не съм счетоводител/ данъчно признатата амортизация се определя за цялата сграда, а не за всеки определен апартамент, но амортизацията за всеки апаратамент би следвало да се определя съразмерно съответната квадратура на всеки апартамент. И поради това ми се струва, че правилно е упоменат чл.22, ал.1, т.1 от ЗКПО.
- alex4o
- Потребител
към aloex4o
не си прав пример:
фирма е закупила апартамент на първият етаж в жилищен блок, който го ползва за офис
физическите лица не начисляват амортизация
предприятията начисляват амортизация и затова тази фирма следва да начисли амортизация на апартамента и оттук конфузната ситуация с посочения член от ЗКПО
не си прав пример:
фирма е закупила апартамент на първият етаж в жилищен блок, който го ползва за офис
физическите лица не начисляват амортизация
предприятията начисляват амортизация и затова тази фирма следва да начисли амортизация на апартамента и оттук конфузната ситуация с посочения член от ЗКПО
- hunter
- Нов потребител
donna написа:Ха.. ха ......сградата е недвижима вещ-имот-или така наречения от старото отменено право покрит имот /има покрив така да се каже/
и защо ти е определение за сграда.........в тълковния речник погледна ли
Не "ха-ха", недей, "покрит имот", donna, означава имот в строителните граници на населеното място (срв. прочутия " З.О.Е.Г.Покрита Недвижима Собственост"). Празни терени, доколкото не са били земеделски и са били в чертите на града също са били "покрити имоти".
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
В крайна сметка какъв е проблема не разбирам. След като фирмата е заприходила като актив апартамента записва го като сграда/защото няма как по друг начин да го запише, дори това да е неправилно/, като установяването на облагаемата печалба се определя съгласно признатия размер на разходите за амортизации който е 4% за категория І. Може да е неправилно, но ти как би постъпил? Може би това е по-удачния вариант.
- alex4o
- Потребител
въпросът в счетоводството винаги опира до пари
ако купи шефа апартамент за 150 000 лв и го сложа в категория 1 ще признавам на година само 6 000 лв разход
но ако го сложа в категория 6 амортизацията е 22 500 ле
мисля че разликата е чувствителна ( 22 500 - 6000 = 16 500)
на 16 500 лв данък печалба е 2475 лв който няма да ги извади тази година
от тука е проблема апартамента сграда ли и ако не защо (за целите на ЗКПО) колкото и да е странно и аз съм чел ЗС (даже в някой аспекти го разбирам по добре от някои юристи)
ако купи шефа апартамент за 150 000 лв и го сложа в категория 1 ще признавам на година само 6 000 лв разход
от тука е проблема апартамента сграда ли и ако не защо (за целите на ЗКПО) колкото и да е странно и аз съм чел ЗС (даже в някой аспекти го разбирам по добре от някои юристи)
- hunter
- Нов потребител
hunter написа:въпросът в счетоводството винаги опира до пари
Авджийо, като счетоводител нима не си разбрал все още, че данъчният закон винаги се тълкува и прилага в ущърб на данъкоплатеца ? За целите на ЗКПО не знам, но за целите на ЗМДТ сграда и част от сграда са равнозначни - и така пише в данъчните оценки на имотите "сграда - ...... лв., независимо, че се издават за апартамент. При декларирането се описват, както беше посочено по-горе - масивна, полумасивна с ж.б. констр., полумасивна, паянтова и т.н. Когато определени правила важат за цялото (сградата), същите правила важат и за части от него (апартаменти). По-малко ще навредиш на "шефа", ако му се признават амортизации само 6 000 лв. годишно, отколкото да го гръмнат след 2-3 години с ДРА, в който да му потърсят спестените данъци със задна дата и огромни лихви.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|