начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Моля за съвет!

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет!

Мнениеот desilavaiv » 26 Апр 2006, 17:45

Здравейте! Репортер съм и имам въпроси относно едно дело. Описвам ситуацията на кратко. Лице "Х" дарява имот на семейство срещу гледане. Семейството полага грижи за лицето в продължение на една година, след което бабата изчезва. След месец завежда гражданско дело срещу семейството като твърди, че са се опитали да я убият, за да вземат апартамента. Бабата не се явява в съда, но се появява свидетел в нейна полза. Има подозрения, че въпросният свидетел се занимава с гледане на възрастни хора срещу преписване на имоти от 1981г. досега. Името на свидетеля фигурира в многократни имуществени сделки, като продавач, купувач, заменител, прехвърлител и суперфициант. Повечето сделки са реализирани в период до няколко месеца, максимум година. Имам няколко въпроса, на които се надявам някой да ми отговори :D
Възможно ли е при изповядване на сделките да не е заплатен данъка за придобиване на имуществото? Има ли закон, който да ограничава сключването на такива сделки в кратки срокове? Тъй като няма подадени жалби срещу "лицето-свидетел" по какъв начин може да се разбере дали има евентуални злоупотреби?
Благодаря за вниманието!
desilavaiv
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 26 Апр 2006, 18:26

Възможно ли е при изповядване на сделките да не е заплатен данъка за придобиване на имуществото? Има ли закон, който да ограничава сключването на такива сделки в кратки срокове? Тъй като няма подадени жалби срещу "лицето-свидетел" по какъв начин може да се разбере дали има евентуални злоупотреби?

1. Утвърдена практика в последните години е 2 % в/у стойноста на имота за общински данък, да се събират от самия нотариус при изповядване на сделката.
2. Няма ограничения за броя на сделките във времето - едно и също лице има право да сключва всеки божи ден неограничен брой сделки. Друг е въпроса, че в рамките на 3 /три/ календарни години, физическо лице, което е купило и сътв. продало недв. имот, който не му се явява основно и единсвено жилище, дължи данък общ доход за горницата /разликата м/у покупната и продажната цена/ по смисъла на ЗОДФЛ.
3. Относно "свидетеля" - проверете по ЕГН-то му в Агенцията по вписванията през него дали са реализирани сделки... а обвинение за опит за убийство си е сериозно престъпление и съответно в случай че не се докаже, набеденото семейство да вземе да уведоми освен вас журналистите, така и компетентните власти в лицето на дежурния прокурор примерно. При основателни данни за лъжесвидетелстване /носи се наказателна отговорност до 5 г. лишаване от свобода/, може да се поиска от гражданския съдебен състав следващото заседание да се проведе с участието на представител на съответната прокуратура...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Назад към Имотни казуси