- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет - дарение или завещание
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Моля за съвет - дарение или завещание
Moля за съвет.
Бaбa ми притежава имот, които иска да завещае или дари на мен.Ако го завещае - ще имам проблеми с другите наследници. При дарение - тя вече е направила дарение срещу гледане на друг свои имот ( с отделен нотариален акт), на братовчедката ми..Може ли да направи второ дарение?.Аз само и помагам финансово.
Аз не съм български гражданин. Имотът е земя - мисля, че не мога да го получа като наследство. Не мога и да я купя.Каква друга форма има - моля, посъветваите ме.
Бaбa ми притежава имот, които иска да завещае или дари на мен.Ако го завещае - ще имам проблеми с другите наследници. При дарение - тя вече е направила дарение срещу гледане на друг свои имот ( с отделен нотариален акт), на братовчедката ми..Може ли да направи второ дарение?.Аз само и помагам финансово.
Аз не съм български гражданин. Имотът е земя - мисля, че не мога да го получа като наследство. Не мога и да я купя.Каква друга форма има - моля, посъветваите ме.
- ciara
- Младши потребител
Как така не сте български гражданин?
Не следва да заобикаляте закона.
А проблеми с наследниците бихте могли да имате и при дарение.
Великото народно събрание 7 написа:Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2005 г., относно влизането в сила виж § 7) (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.
(2) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители.
(3) Режимът на земята се определя със закон.
Не следва да заобикаляте закона.
А проблеми с наследниците бихте могли да имате и при дарение.
- kontrol
- Активен потребител
Moже би не задавам въпроса правилно.Мога ли да наследя баба си,ако вече не съм бълг. гражданин,т.е. имам чужд паспорт. или нямам право на наследство? Не искам да престъпвам закона.
- ciara
- Младши потребител
Re: Моля за съвет - дарение или завещание
[Чл. 29. (Доп. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм., бр. 31 от 1990 г., бр. 33 от 1996 г.) (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя в страната.
(2) Забраната по ал. 1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2000 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права- Закон за собствеността.
До влизането в сила на договора за присъединяване към ЕС важи тази разпоредба. Няма пречка баба ви да си дари и цялото имущество, но то става атакуемо в размера на запазената част на наследниците. Най- добре е с продажба, макар и фиктивна.
(2) Забраната по ал. 1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2000 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права- Закон за собствеността.
До влизането в сила на договора за присъединяване към ЕС важи тази разпоредба. Няма пречка баба ви да си дари и цялото имущество, но то става атакуемо в размера на запазената част на наследниците. Най- добре е с продажба, макар и фиктивна.
- ceconb
- Младши потребител
Благодаря Ви.
Как може да стане тази продажба, след като чуждестранно лице няма право да купува земя?
А дарение може ли да приеме и също ли важи този срок от 3 год
Не е ли сложно да се оспорва дарение?
Една от дъщерите на леля ми е получила друг имот като дарение.Леля ми е другият наследник, които би обжалвал.
Баба ми иска другият имот да остане на мен, като дете на другата и дъщеря.
Моля, даите ми съвет
Как може да стане тази продажба, след като чуждестранно лице няма право да купува земя?
Една от дъщерите на леля ми е получила друг имот като дарение.Леля ми е другият наследник, които би обжалвал.
Моля, даите ми съвет
- ciara
- Младши потребител
ciara написа:Благодаря Ви.
Моля, даите ми съвет
Сега прочетох първия ви въпрос по-добре и оставам с впечатление, че баба ви е сключила договор за издръжка и гледане с/у имот, а не дарение.
Обикновено чужденци заобикалят закона като регистрират търговски дружества с българско участие и така закупуват земя или ползват поставени лица.
Ако толкова държите на имота според мен е добре баба ви да ви го завещае, а ако възникне спор след смъртта й ще доплатите частта на наследниците по закон, но най добре вървете при адвокат като му обясните колко наследници евентуално ще бъдете, какъв е размерът на наследствената маса, от която ще се изчислява запазената и разполагаемата част на наследството, какъв е вашият дял в ид. части и т.н. Ако не се притеснявате че баба ви ще почине скоро не бързайте, така или иначе ще влезем в ЕС и ще направите покупко-продажба, която си е чиста сделка и не е атакуема.
- ceconb
- Младши потребител
Много ви благодаря. Искам да попитам още нещо.Аз не съм в Bg нямам с кого да се консултирам в момента, освен с форума..Баба ми е на 83 год.и това е неиното желание - има си причини. Не бяхме до сега наясно може ли да ми го завещае,.Разбира се, сте изплатя полагаемия се наследствен дял на леля ми. Aко леля ми не се съгласи да и бъде изплатен дяла - означава ли, че аз не мога да разполагам с имота без неино съгласи?
- ciara
- Младши потребител
Много ви благодаря. Искам да попитам още нещо.Аз не съм в Bg нямам с кого да се консултирам в момента, освен с форума..Баба ми е на 83 год.и това е неиното желание - има си причини. Не бяхме до сега наясно може ли да ми го завещае,.Разбира се, сте изплатя полагаемия се наследствен дял на леля ми. Aко леля ми не се съгласи да и бъде изплатен дяла - означава ли, че аз не мога да разполагам с имота без неино съгласиe?
- ciara
- Младши потребител
Здравейте,
включвам се късно и съм напълно съгласна с мнението на колегата, но явно времето Ви не е много, за това Ви съветвам да регистрирате ЕООД в България и да закупите имота от баба си от името и за сметка на компанията си. Разбира се така разходите по сделката ще се увеличат, но е най-сигрно, защото можете да придобиете правото на собственост в/у земята. Дори да решите в последствие да я продадете и да си освободите вложените пари, няма да има проблем. Свържете се с адвокат в района, където се намира земята. Всъщност къде е? Успех!
включвам се късно и съм напълно съгласна с мнението на колегата, но явно времето Ви не е много, за това Ви съветвам да регистрирате ЕООД в България и да закупите имота от баба си от името и за сметка на компанията си. Разбира се така разходите по сделката ще се увеличат, но е най-сигрно, защото можете да придобиете правото на собственост в/у земята. Дори да решите в последствие да я продадете и да си освободите вложените пари, няма да има проблем. Свържете се с адвокат в района, където се намира земята. Всъщност къде е? Успех!
- badgirl
- Нов потребител
Здравейте:)Колегата badgirl ви дава много хубав съвет,за да придобиете веднага и без възможност за оспорване собствеността върху имота,като регистрирате ЕООД в БГ и го закупите от баба Ви.Но ако нямате тази възможност,послушайте съвета на ceconb.Баба Ви да Ви завещае земята.А ако баба Ви живот и здраве доживее влизането ни в ЕС,може да отмени завещанието и да ви продаде имота.
Чл. 38. Завещанието може да бъде отменено изрично с ново завещание или с нотариален акт, в който завещателят изрично заявява, че отменя изцяло или отчасти предишните си разпореждания.
Относно дарение или завещание?Вие(като чужденка) не може да придобиете земя чрез дарение,а само по наследство.
А доколкото кое е по-добре по принцип дарение или завещание относно оспорването от другите наследници със запазена част.Ако баба Ви е направила само едно единствено безвъзмездно разпореждане през живота си-няма други дарения или завети,то е все едно.
ЗН-Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.
Въпросът за това дали е дарение или завещание е от значение,когато има повече от едно безвъзмездно прехварляне на собственост.Тогава важи ЗН-Чл. 33. Даренията се намаляват само след като се изчерпят завещаните имущества, и то като се почне от последните дарения и се върви последователно към предшествуващите.
Както колегата беше посочил по-горе.Предишното "дарение"на баба Ви,щом е срещу издръжка и гледане,значи е продажба.
Преценете коя от двете възможностите да изберете-регистриране на ЕООД и закупуване на имота без риск или завещание от баба Ви(но с риск,ако жената почине преди приемането ни в ЕС,при накърняване на запазената част на наследниците с такова право).
Чл. 38. Завещанието може да бъде отменено изрично с ново завещание или с нотариален акт, в който завещателят изрично заявява, че отменя изцяло или отчасти предишните си разпореждания.
Относно дарение или завещание?Вие(като чужденка) не може да придобиете земя чрез дарение,а само по наследство.
А доколкото кое е по-добре по принцип дарение или завещание относно оспорването от другите наследници със запазена част.Ако баба Ви е направила само едно единствено безвъзмездно разпореждане през живота си-няма други дарения или завети,то е все едно.
ЗН-Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.
Въпросът за това дали е дарение или завещание е от значение,когато има повече от едно безвъзмездно прехварляне на собственост.Тогава важи ЗН-Чл. 33. Даренията се намаляват само след като се изчерпят завещаните имущества, и то като се почне от последните дарения и се върви последователно към предшествуващите.
Както колегата беше посочил по-горе.Предишното "дарение"на баба Ви,щом е срещу издръжка и гледане,значи е продажба.
Преценете коя от двете възможностите да изберете-регистриране на ЕООД и закупуване на имота без риск или завещание от баба Ви(но с риск,ако жената почине преди приемането ни в ЕС,при накърняване на запазената част на наследниците с такова право).
- ofi
- Нов потребител
ofi,благодаря.Аз не знаех,че не мога да получа дарение.Остава варианта с наследство.Ако го купя чрез фирма, наследниците няма да ми простят,че сам деиствала зад гърба им,а ако получа наседство -вината не е моя.
Имам въпрос -няма ли срок от 3 год., в които имам право да задържа земята - (до тогава сте влезем в EU, надявям се)?Правилно ли съм разбрала?
Благодаря предварително
Имам въпрос -няма ли срок от 3 год., в които имам право да задържа земята - (до тогава сте влезем в EU, надявям се)?Правилно ли съм разбрала?
Благодаря предварително
- ciara
- Младши потребител
ofi,благодаря.Аз не знаех,че не мога да получа дарение.Остава варианта с наследство.Ако го купя чрез фирма, наследниците няма да ми простят,че сам деиствала зад гърба им,а ако получа наседство -вината не е моя.
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- ciara
- Младши потребител
Има 3-годишен срок,но той започва да тече от откриване на наследството.
Закон за собствеността-Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя в страната.
Забраната по ал. 1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
Съгласно Закон за наследството-Чл. 1. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.
Това означава,че 3-годишният срок ще започне да тече от смъртта на наследодателя(баба Ви).От този момент Вие ставате собственик на земята и като чужденец(по сега действащото право) трябва да прехвърлите земята до изтичане на 3-годишния срок.Да е жива и здрава баба Ви да влезем в ЕС и да си уредите тогава нещата с продажба:)
Закон за собствеността-Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Чужденци и чуждестранни юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя в страната.
Забраната по ал. 1 не се прилага при наследяване по закон. Лицата, придобили право на собственост при наследяване по закон, следва да прехвърлят собствеността си в 3-годишен срок от откриване на наследството.
Съгласно Закон за наследството-Чл. 1. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.
Това означава,че 3-годишният срок ще започне да тече от смъртта на наследодателя(баба Ви).От този момент Вие ставате собственик на земята и като чужденец(по сега действащото право) трябва да прехвърлите земята до изтичане на 3-годишния срок.Да е жива и здрава баба Ви да влезем в ЕС и да си уредите тогава нещата с продажба:)
- ofi
- Нов потребител
Пак въпрос - регистрацията на фирма, освен разходите по регистрация, задължава ли ме с нещо - напр. доказателство за деиност, отчет за приходи и разходи на фирмата.
Благодаря. ако някои ми отговори.
Благодаря. ако някои ми отговори.
- ciara
- Младши потребител
Моля, дали би могал ниакои да ме отиентира къде мога да прочета нещо на тема ,,регистриране на фирма от чуждестранно лице - условия и задължения"?
Благодая предварително
Благодая предварително
- ciara
- Младши потребител
Моля за съвет -
Може ли чуждестр. лице да купи къща с терен към нея.На терена, които искам да получа, има къща.Ако купя къщата, какво става с терена?
Може ли чуждестр. лице да купи къща с терен към нея.На терена, които искам да получа, има къща.Ако купя къщата, какво става с терена?
- ciara
- Младши потребител
искам само да спомена, че след влизането ни в ЕС пазарът на земеделска земя няма да бъде отворен за чужди физически и юридически лица веднага, а ще има период, доколкото знам от седем години, през които, трябва да се уеднаквят цените и да се разработи пазара и чак тогава чужди лица да придобиват земеделски земи.
Така, че баба ви трябва доста дълго да поживее! Жива да е!
- skalata_tsak
- Младши потребител
искам само да спомена, че след влизането ни в ЕС пазарът на земеделска земя няма да бъде отворен за чужди физически и юридически лица веднага, а ще има период, доколкото знам от седем години, през които, трябва да се уеднаквят цените и да се разработи пазара и чак тогава чужди лица да придобиват земеделски земи.
- skalata_tsak
- Младши потребител
Искам само да спомена, че след влизането ни в ЕС пазарът на земеделска земя няма да бъде отворен за чужди физически и юридически лица веднага, а ще има период, доколкото знам от седем години, през които, трябва да се уеднаквят цените и да се разработи пазара и чак тогава чужди лица да придобиват земеделски земи.
Хубаво е, че държите на собствеността си, но знаете ли какво да правите със земята, какво представлява / земеделските земи имат категории и предназначение / и още нещо много важно, съвсем скоро ще се плащат данъци от собствениците и! Тоест собствеността е хубаво нещо, но от него следват и много тежести
Хубаво е, че държите на собствеността си, но знаете ли какво да правите със земята, какво представлява / земеделските земи имат категории и предназначение / и още нещо много важно, съвсем скоро ще се плащат данъци от собствениците и! Тоест собствеността е хубаво нещо, но от него следват и много тежести
- skalata_tsak
- Младши потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|