начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот cecogor » 25 Апр 2006, 12:27

Здравейте,
Предстои ми да подпиша предварителен договор за покупка на апартамент и съответно заплащане на 10% капаро от покупната цена.
За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем.
От брокерската къща ми предлагат два варианта за цена на жилещето:
Първият от тях е заплащане на определена цена като таксите по прехвърлянето на имота се поемат изцяло от мен.
Вторият вариант е да заплатя с 500 евро по висока цена като таксите по прехвърлянето се разделят поравно между мен и продавача.
Моля за съвет кой от двата варианта е за предпочитане.

Предварително благодаря
cecogor
Нов потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:43

Моят съвет е да отидете предврително при нотариуса, който ще изповядва сделката и да го помолите да Ви изчисли нотариалните и държавни такси в двата случая, за да си прецените кой ще е по-изгоден за Вас.
Но едно нещо ме озадачи-предполагам, че като казвате, "За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем" имате предвид, че при подписването на нот.акт за покупката ще заплатите само една част от продажната цена, а за останалата част или някоя банка ще поеме ангажимент за кредит и ще впише законна ипотека върху прдобитото от вас жилище, или това ще направи продавачът, за да обезпечи вземането си. В такъв случай, в нотариалния акт няма как да не се впише реалната цена на апартамента, т.е. вариантите, за които говорите, са неприложими. Ако ми дадете малко повече подробности...
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:43

Моят съвет е да отидете предврително при нотариуса, който ще изповядва сделката и да го помолите да Ви изчисли нотариалните и държавни такси в двата случая, за да си прецените кой ще е по-изгоден за Вас.
Но едно нещо ме озадачи-предполагам, че като казвате, "За закупуване на апартамента ще ползвам ипотечен заем" имате предвид, че при подписването на нот.акт за покупката ще заплатите само една част от продажната цена, а за останалата част или някоя банка ще поеме ангажимент за кредит и ще впише законна ипотека върху прдобитото от вас жилище, или това ще направи продавачът, за да обезпечи вземането си. В такъв случай, в нотариалния акт няма как да не се впише реалната цена на апартамента, т.е. вариантите, за които говорите, са неприложими. Ако ми дадете малко повече подробности...
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 25 Апр 2006, 16:45

michoni
Потребител

Мнениеот yavor1704 » 25 Апр 2006, 19:28

michoni zdr.

Само прибавям 2% - данък сделка и 0.1% - такса вписвания - извън нотариалната такса. - Успех
yavor1704
Младши потребител

Мнениеот yavor1704 » 25 Апр 2006, 19:29

michoni zdr.

Само прибавям 2% - данък сделка и 0.1% - такса вписвания - извън нотариалната такса. - Успех
yavor1704
Младши потребител

Мнениеот an_jelika » 25 Апр 2006, 21:15

я опитайте оттук -http://www.imot.bg/polezni/notcalc/notcalc.html
an_jelika
Младши потребител

Назад към Имотни казуси