- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за напускане на държавен служител - Моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Молба за напускане на държавен служител - Моля за съвет
Привет на всички,
Държавен служител съм и ми предстои да напусна работа.
Молбата ми е следната:
Кой член трябва да се цитира: по КТ или по ЗДС, какво трябва да се спомене в молбата/предизвестието, трябва ли първо да се "заведе" в деловодството или първо трябва да има резолюция от директора.
Предварително БЛАГОДЯ
/ако има някакви "тънкости" които трябва да се спазят - моля, споделете ги/
Държавен служител съм и ми предстои да напусна работа.
Молбата ми е следната:
Кой член трябва да се цитира: по КТ или по ЗДС, какво трябва да се спомене в молбата/предизвестието, трябва ли първо да се "заведе" в деловодството или първо трябва да има резолюция от директора.
Предварително БЛАГОДЯ
/ако има някакви "тънкости" които трябва да се спазят - моля, споделете ги/
- yyasen
- Нов потребител
Зависи от основанието по ЗДС.Отваряте си закона, избирате си разпоредба и я посочвате в молбата.След това я внасяте при секретарката на председателя за резолюция.Срокът на предизестието е 1 месец.
- nikoy
- Потребител
И как станахте държавен служител, като нямате елементарни познания за документооборота в учреждението, в което работите, да не говорим пък за познания за ЗДСл.?
- black
- Младши потребител
Точно с такъв вид документооборот все още не бях се сблъсквал - не ми се е налагало до сега да напускам :::::::::::::::
Благодаря,
При положение, че съм държавен служител на кой от двата закона да се позова и по кой член /с предизвестие/по взаимно съгласие/... ЗДСл чл. 103/1 или 105 например - съвет???
Благодаря,
При положение, че съм държавен служител на кой от двата закона да се позова и по кой член /с предизвестие/по взаимно съгласие/... ЗДСл чл. 103/1 или 105 например - съвет???
- yyasen
- Нов потребител
По ЗДС естествено, що за въпрос.Ако сте постигнал съгласие с работодателя може да се приложи чл.103, ако пък не чл.105.Не виждам нищо сложно.
- nikoy
- Потребител
А в кое държавно учреждение работите ако не е тайна, всъщност няма значение навсякъде работят еднакво некомпетентни хора, но пък и да го заявявате публично просто е срамота.
- nikoy
- Потребител
Все пак не напускам работата си всеки ден за да съм наясно с реда за напускане.
Ако всеки служител знаеше напълно трудовото законодателство - май цялата администрация би работила в Човешки ресурси.
Ако бях наясно нямаше да питам!!!
Благодаря за отговорите /само за съдържателните/, - за сарказма - без коментар
Ако всеки служител знаеше напълно трудовото законодателство - май цялата администрация би работила в Човешки ресурси.
Ако бях наясно нямаше да питам!!!
Благодаря за отговорите /само за съдържателните/, - за сарказма - без коментар
- yyasen
- Нов потребител
Аз говоря като цяло вкл. и кадрите в човешки ресурси. Защо не се обърнете към вашия отдел "Човешки ресурси"?
- nikoy
- Потребител
В чл.103 от ЗДС пише
Служебното правоотношение се прекратява на следните общи основания:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено; страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в десетдневен срок от получаването му; ако тя не направи това, се счита, че предложението не е прието;
Значи: Ако например се цитира чл.103/1 и предложението не бъде прието след 10 дни, то следва да се подаде ново заявление по чл.105 и да се изчака и 30 дневният срок /30+10=40дни/.
Възможно ли е да се споменат и двата члена или да се добави допълнителен запис - при положение че заявлението на бъде прието по чл.103.
Нещо като: /На основание член 103 ал. 1 от Закона за Държавния Служител моля да бъде прекратен трудовият ми договор скл.на.....г. Моля ако молбата ми за прекратяване на трудовите ми правоотношения по взаимно съгласие не бъде уважена да се счита като предизвестие за напускането ми след изтичане на срока на предизвестието/.
Трябва ли след ...... не бъде уважена да се счита като предизвестие....... да се запише .....не бъде уважена да се счита като предизвестие по чл.105...... или не нужно.
Ако има предложения за друг запис - МОЛЯ!
Служебното правоотношение се прекратява на следните общи основания:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено; страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в десетдневен срок от получаването му; ако тя не направи това, се счита, че предложението не е прието;
Значи: Ако например се цитира чл.103/1 и предложението не бъде прието след 10 дни, то следва да се подаде ново заявление по чл.105 и да се изчака и 30 дневният срок /30+10=40дни/.
Възможно ли е да се споменат и двата члена или да се добави допълнителен запис - при положение че заявлението на бъде прието по чл.103.
Нещо като: /На основание член 103 ал. 1 от Закона за Държавния Служител моля да бъде прекратен трудовият ми договор скл.на.....г. Моля ако молбата ми за прекратяване на трудовите ми правоотношения по взаимно съгласие не бъде уважена да се счита като предизвестие за напускането ми след изтичане на срока на предизвестието/.
Трябва ли след ...... не бъде уважена да се счита като предизвестие....... да се запише .....не бъде уважена да се счита като предизвестие по чл.105...... или не нужно.
Ако има предложения за друг запис - МОЛЯ!
- yyasen
- Нов потребител
Вие не сте длъжен да правите правната квалификация на напускането Ви в молбата.За това има юрисконсулти,които в резултат на вашата молба след като вече е резюлирана от шефа ще изготвят заповед в която се посочва точното основание за напускане.Правнорелевантния факт, които поражда прекратяване на служебното правоотношение е акт на шефа, в случая заповед.
- nikoy
- Потребител
ОК!
Значи един текст като споменатия по-горе/долу би бил корекен?
/На основание член 103 ал. 1 от Закона за Държавния Служител моля да бъде прекратен трудовият ми договор скл.на...... Моля ако молбата ми за прекратяване на трудовите ми правоотношения по взаимно съгласие не бъде уважена да се счита като предизвестие за напускането ми след изтичане на срока на предизвестието./
Значи един текст като споменатия по-горе/долу би бил корекен?
/На основание член 103 ал. 1 от Закона за Държавния Служител моля да бъде прекратен трудовият ми договор скл.на...... Моля ако молбата ми за прекратяване на трудовите ми правоотношения по взаимно съгласие не бъде уважена да се счита като предизвестие за напускането ми след изтичане на срока на предизвестието./
- yyasen
- Нов потребител
Извинете, Ясен,
но може ли да посочите на каква длъжност работите, т.к. непрекъснато говорите за "трудов договор" и "трудово законодателство", което поражда у мен съмнения, че сте държавен служител.
но може ли да посочите на каква длъжност работите, т.к. непрекъснато говорите за "трудов договор" и "трудово законодателство", което поражда у мен съмнения, че сте държавен служител.
- kontrol
- Активен потребител
black написа:А бе, брато, не разбра ли, че има разлика между трудово и служебно правоотношение?
Ето за това първо питам тук!
Добре, значи .....трудовите ми правоотношения..... ще се замести със..... служебните ми провоотношения......
- yyasen
- Нов потребител
А това е нещо ново.Абе ти в коя сфера работиш я се поясни! Ти да не си задаваш въпросчета защото няма какво да правиш.Влез по-добре в ICQ-то.Там е чат за безделници.И колко на "брой" правоотношения имаш?
- nikoy
- Потребител
nikoy, като не искаш не отговаряй.
Както бях писал:
Все пак не напускам работата си всеки ден......
black
Затова и питам тук за съвет - това с трудовото и служебното правоотношение сега го виждам. Ако отбирах от юридически и правни терминологии може би щях да кисна и в ICQто за по-приятни теми...
Както бях писал:
Все пак не напускам работата си всеки ден......
black
Затова и питам тук за съвет - това с трудовото и служебното правоотношение сега го виждам. Ако отбирах от юридически и правни терминологии може би щях да кисна и в ICQто за по-приятни теми...
- yyasen
- Нов потребител
По повод на въпроса Ви,
подавате просто Молба в която, ясно изразявате намерението си или по-скоро желанието си за напускане на работа.
Не е нужно да сочите, нито по кой член, нито въз основа на какъв закон, нито пък да изброявате причините мотивирали Ви, да напуснете заеманото от Вас работно място.
Що се отнася до правната квалификация, като закон, член и пр. тя се осъществява единствено от работодателая т.с не е вменено, като Ваше задължение. Но все пак, ако сте на юридическа позиция, смятам, че бихте могли и сам да си отговорите на въпросите.
подавате просто Молба в която, ясно изразявате намерението си или по-скоро желанието си за напускане на работа.
Не е нужно да сочите, нито по кой член, нито въз основа на какъв закон, нито пък да изброявате причините мотивирали Ви, да напуснете заеманото от Вас работно място.
Що се отнася до правната квалификация, като закон, член и пр. тя се осъществява единствено от работодателая т.с не е вменено, като Ваше задължение. Но все пак, ако сте на юридическа позиция, смятам, че бихте могли и сам да си отговорите на въпросите.
- dess_74
- Потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|