- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на част от дворно място
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба на част от дворно място
Въпроса ми е следния : Имам вила с дворно място 900кв.м., искам да обособя два отделни парцела, единия с вилата да остане моя собственост, а другата част (незастроената) - да продам. Имота е на 2 улици. Какви стъпки трябва да предприема относно разделянето и въобще какво е нужно за осъществяване на продажба, от какви документи се нуждая преди да отида на нотариус. Казаха ми,че трябва да имам данъчна оценка, но не зная разделянето на парцела не трябва ли да стане преди това? Колко време би ми отнело цялостното оформяне на документацията? Наистина ми е важно,моля за помощ и благодаря предварително !!!
- alexa_
- Нов потребител
като за начало отидете в техническата служба на общината, обяснете какво искате и следвайте инструкциите им..
- an_jelika
- Младши потребител
Бая ще пообикаляте, ако послушате съвета на преждепишещия. Обърнете се към адвокат - ще си спестите време, главоболия и колкото и да не Ви се вярва - пари!
- black
- Младши потребител
съгласна съм в горепишещия, ама вие все пак се обърнете първо към компетентните в случай органи, нека ви разделят парцела, и като свършите тази работа се обърнете към адвокат.
- an_jelika
- Младши потребител
Има два варианта:
1. Да продадете 1/2 ид.част - или съответна желана от Вас квота от имота / което не Ви съветвам да правите, защото оставате в съсобственост с бъдещя купувач/, като се изповяда договор за покупко-продажба, в който се конкретизира и разпределяне правото на ползуване на имота / или с договор за разпределяне правото на ползуване, който заверявате нотариално.
Тук недостатъка е, че ще търпите несгодите на съсобственик.
2. Втория вариант е значително по-мъчителен, бавен и съответно скъп.
В случай, че има необходимите технически изисквания- минимална площ, лице към улиците и пр., да подате молба до Гл. Архитект, който да внесе в съответния Общински съвет предложение за обособяването на два имота по ЗУТ / разделянето на имотите/.
Ако все още при Вас съществува регулационен план, ще бъде възможно, при самото изготвяне на кадастрален такъв да бъде заснет имота като два самостоятелни такива / по Ваше искане/ със съгласието на Гл. Архитект.
Успех!
1. Да продадете 1/2 ид.част - или съответна желана от Вас квота от имота / което не Ви съветвам да правите, защото оставате в съсобственост с бъдещя купувач/, като се изповяда договор за покупко-продажба, в който се конкретизира и разпределяне правото на ползуване на имота / или с договор за разпределяне правото на ползуване, който заверявате нотариално.
Тук недостатъка е, че ще търпите несгодите на съсобственик.
2. Втория вариант е значително по-мъчителен, бавен и съответно скъп.
В случай, че има необходимите технически изисквания- минимална площ, лице към улиците и пр., да подате молба до Гл. Архитект, който да внесе в съответния Общински съвет предложение за обособяването на два имота по ЗУТ / разделянето на имотите/.
Ако все още при Вас съществува регулационен план, ще бъде възможно, при самото изготвяне на кадастрален такъв да бъде заснет имота като два самостоятелни такива / по Ваше искане/ със съгласието на Гл. Архитект.
Успех!
- nikoga
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|