С брат ми водим дело за делба на недвижим имот, къща построена от родителите ни . Аз имам завещание от майка ми с което тя ми дава всичко на мен.По закон брат ми има 1/3 запазена част от майка ми.
Въпросът ми е каква част му се полага от баща ни , който е починал преди 20г. А майка ни почина миналата година.
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдебна делба
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
След като баща Ви е починал преди 20 години тогава е трябвало да поделите неговия дял между вас двамата и майка Ви.Това не е ли направено?
- nikoy
- Потребител
Pri smyrtta na ba6ta Vi negovata 1/2 ot ku6tata se nasledqva po ravno ot trima vi- majka vi, brat vi i vie, t. e vseki polu4ava po 1/6 idealna 4ast ot ky6tata. Majka Vi po4iva ostaviq na Vas svoite 4/6 sys zave6tanie, no kakto pravilno otbelqzvate brat vi ima pravo na 1/3, t.e. ima pravo da polu4i ot majka Vi??????????2/9 ako ne se luja, no tova pri polojenie, 4e ku6tata , predstavlqva cqloto nasledstvo na majka Vi.
- irina_van
- Потребител
след построяването на имота, майка Ви и баща Ви са имали по 1/2 ид.част от него. След като е починал баща Ви, неговата 1/2 ид.част се разделя на 3 между майка Ви и вас двамата. Така майка Ви става собственик на 4/6 ид.ч., а вие двамата - на по 1/6 ид.ч. После майка Ви Ви "завещава всичко", както се изразявате, но по чл.28 от Закона за наследството, наследниците имат запазена част от имуществото на завещателя, която във Вашия случай, съгласно чл.29 ЗН, е 2/3 от имуществото й, т.е. 2/3 от 4/6. Тези 4/9 (ако правилно съм ги сметнала) се поделят между вас двамата и така брат Ви има запазена част 2/9, която като се прибави към частта, която е получил в наследство от баща Ви, става 7/18 ид.части, а Вие имате 11/18.
- v.alexandrova
- Младши потребител
след построяването на имота, майка Ви и баща Ви са имали по 1/2 ид.част от него. След като е починал баща Ви, неговата 1/2 ид.част се разделя на 3 между майка Ви и вас двамата. Така майка Ви става собственик на 4/6 ид.ч., а вие двамата - на по 1/6 ид.ч. После майка Ви Ви "завещава всичко", както се изразявате, но по чл.28 от Закона за наследството, наследниците имат запазена част от имуществото на завещателя, която във Вашия случай, съгласно чл.29 ЗН, е 2/3 от имуществото й, т.е. 2/3 от 4/6. Тези 4/9 (ако правилно съм ги сметнала) се поделят между вас двамата и така брат Ви има запазена част 2/9, която като се прибави към частта, която е получил в наследство от баща Ви, става 7/18 ид.части, а Вие имате 11/18.
- v.alexandrova
- Младши потребител
Важно е да кажете коя година точно е починал баща ви, защото Семейният кодекс е имал три изменения през годините и наследството се разпределя по различен начин в зависимост от годината на смъртта.
- michoni
- Потребител
Важно е да кажете коя година точно е починал баща ви, защото Семейният кодекс е имал три изменения през годините и наследството се разпределя по различен начин в зависимост от годината на смъртта.
- michoni
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|