начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

пълномощно за разпореждане с имот

Казуси за недвижими имоти

пълномощно за разпореждане с имот

Мнениеот pitanka » 17 Апр 2006, 16:59

може ли да помоля за малко упътване? какво в най-общи линии трябва да съдържа едно пълномощно за разпореждане с идеална част от недвижим имот. Двама съсобственици, единият живее в друг град и иска да направи пълномощно на другия, с което да му даде право да прави каквото реши с имота, включително и да го продава. Ако може да ми кажете основните неща, които пълномощното трябва да съдържа?
pitanka
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 17 Апр 2006, 17:34

osven pulnomo6tno 6te sa Vi neobhodimi i Deklaracii po 4l. 264 DOPK i po 4l. 25 al.7 ZNND, ako sysobstwenikyt e semeen i se prodava jili]en imot, 6te e neobhodima notar. zaverena deklaraciq ot supruga mu po 4l. 23 ot SK. Sigurna sum, 4e vseki iurist ot foruma moje da Vi naso4i kakvo triabva da sudurja pulnomo6tnoto.
irina_van
Потребител

Мнениеот pitanka » 17 Апр 2006, 18:14

много благодаря за тази информация, irina_van, а как се установява дали имотът е семейно жилище - по постоянно местожителство, отразено в личните им карти или по друг ред?
pitanka
Нов потребител

Мнениеот pitanka » 17 Апр 2006, 18:25

а също така има ли някакви такива бланки за съгласието на съпруга, които да са на разположение на нотариуса или трябва в свободен текст да се напишат?
pitanka
Нов потребител

Мнениеот malena » 17 Апр 2006, 20:16

За текста на пълномощното: Да ме представлява пред всички органи, физически и юридически лица, пред нотариус с право да продаде собствената ми идеална част от следния недвижим имот: (описвате го по документ за собственост) на лица и при условия, каквито прецени. Ако искате да дадете права и за документи (данъчна оценка, скица), изрично го посочвате в отделна точка.
За текста на декларацията по чл. 23 СК: Долуподписаният....декларирам, че недвижимият имот (следва описание по акта за собственост) не е семейно жилище по смисъла на чл. 23 СК. Известна ми е отговорността по чл. 313 НК.
malena
Нов потребител

Мнениеот pitanka » 17 Апр 2006, 20:21

malena, страшно много благодаря!!!
pitanka
Нов потребител

Мнениеот ceconb » 17 Апр 2006, 21:20

Какво е основанието за възникване на съсобствеността /наследство, развод, дарение и т.н/ и ще ви дам по- подробен текст
ceconb
Младши потребител

Мнениеот pitanka » 18 Апр 2006, 01:36

имотът е придобит по наследство. А тъй като упълномощителят живее в друг град, не по местонахождението на имота, нужна ли е декларацията по чл.23 от СК? Ще бъда благодарна за по-подробния текст, ще ме предпази от празнини и неточности:))
pitanka
Нов потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 18 Апр 2006, 09:21

Щом е по наследство не Ви трябва декларация по чл.23 СК. Нещо от сорта на:
Долуподписаният,....упълномощавам...със следните права: да сключва всякакъв вид договори...както относно целия имот, така и относно отделни обособени части от него, при цена и при условия, които намери за добре, като съставя, подписва, подава и получава от мое име всички необходими документи за това...
harmaiani
Потребител

Мнениеот irina_van » 18 Апр 2006, 10:37

позволете да не се съглася с вас колега harmaiani. Между сусобствен имот и семейно йилище има разлика, според мен декларация, че имотът не е семейно жилище ще е необходима.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 18 Апр 2006, 10:51

:oops: СИО не съсобственост
irina_van
Потребител

Мнениеот v.alexandrova » 18 Апр 2006, 10:55

без претенции за много познания - четейки СК, чл.20 мисля, че казва кои са личните вещи на съпруга. Сред изброените са и вещите, придобити по наследство. Оттам чл23 за разпореждането с лични вещи се иска и съгласието на съпруга.
v.alexandrova
Младши потребител

Мнениеот ceconb » 18 Апр 2006, 16:24

Долуподписаният..............

У П Ъ Л Н О М О Щ А В А М:

......................., със следните права:
1.Да ме представлява и подписва пред съответния Нотариус при извършването на продажба на съсобствения ни недвижим имот, останал по наследство от.............бивш жител на....гр./с., с ЕГН- /от у-нието за насл.ци/, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ- ДВОРНО МЯСТО с площ от ..кв.метра, находящо се в , ул. №5, община , обл., съставляващо поземлен имот ІХ – 809, в кв.46 по плана село ..., общ...., ведно, с построените в него две жилищни сгради и второстепенна сграда, /
2.Да продаде гореописаният имот на когото намери за добре и при каквито намери за добре условия, както и да получи продажната цена.
Скици и данъчни оценки всеки съсобственик може да вади. Декларация по чл.23 СК се дава напр., когато едноличен търговец продава МПС , когато то се води на негово име, като с декларацията се декларира че съпругът, който не е търговец няма принос в придобиването на МПС-то. Декларациите по чл.264 важат до 30 юни 2006г.
Пълномощното е безсрочно.
Всички клаузи да се тълкуват разширително в полза на упълномощения.

Упълномощител........................
ceconb
Младши потребител

Мнениеот ceconb » 18 Апр 2006, 16:24

Долуподписаният..............

У П Ъ Л Н О М О Щ А В А М:

......................., със следните права:
1.Да ме представлява и подписва пред съответния Нотариус при извършването на продажба на съсобствения ни недвижим имот, останал по наследство от.............бивш жител на....гр./с., с ЕГН- /от у-нието за насл.ци/, а именно: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ- ДВОРНО МЯСТО с площ от ..кв.метра, находящо се в , ул. №5, община , обл., съставляващо поземлен имот ІХ – 809, в кв.46 по плана село ..., общ...., ведно, с построените в него две жилищни сгради и второстепенна сграда, /
2.Да продаде гореописаният имот на когото намери за добре и при каквито намери за добре условия, както и да получи продажната цена.
Скици и данъчни оценки всеки съсобственик може да вади. Декларация по чл.23 СК се дава напр., когато едноличен търговец продава МПС , когато то се води на негово име, като с декларацията се декларира че съпругът, който не е търговец няма принос в придобиването на МПС-то. Декларациите по чл.264 важат до 30 юни 2006г.
Пълномощното е безсрочно.
Всички клаузи да се тълкуват разширително в полза на упълномощения.

Упълномощител........................
ceconb
Младши потребител

Мнениеот pitanka » 18 Апр 2006, 17:34

:D Много благодаря на всички, които се отзоваха. Специално благодаря на ceconb за отделеното време да ми даде толкова подробни инструкции.
БЛАГОДАРЯ!
pitanka
Нов потребител

Мнениеот ceconb » 19 Апр 2006, 10:08

пропуснах да спомена и уговорката ...включително да го продаде и на себе си при условията на чл. 38 ЗЗД
ceconb
Младши потребител

Мнениеот michoni » 19 Апр 2006, 10:20

Темата е вече изчерпана, само искам да коригирам една неточност - декларациите по чл.264 ал.1 ДОПК важат за цялата година, а не до 30 юни. Мисля, че се бъркате с данъчните оценки, колега.
michoni
Потребител

Мнениеот ceconb » 19 Апр 2006, 16:04

така беше до средата на миналата година- за справка всеки нотариус ще ви каже
ceconb
Младши потребител

Мнениеот michoni » 19 Апр 2006, 16:35

Ами аз работя точно към една нотариална кантора във Варна и мога да ви уверя, че Службата по вписвания няма такова изискване, нито някой друг орган. Поне във Варна е така.
michoni
Потребител

Назад към Имотни казуси