- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чия е соствеността?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Чия е соствеността?
Здравейте, през 2000 г. дядо реши да ни прехвърли къщата на мен и на брат ми, тъй като баща ни почина. Адвокат го посъветвал, че най-добре ще бъде сделката да се извърши чрез покупко-продажба. След това останових, че в нотариалния акт за покупко-прадажба пише, че прилежащото дворно място е държавно. Проблемът е, че мястото е закупено от дядо още през 1997г./ има Заповед от областния управител и договор за продажба на държавно дворно място/, но това не е отразено в новият нотариален акт.Въпросът ми е на кого се води в момента дворното място на дядо или на мен и брат ми? Тъй като смятам, че би трябвало в момента да е собственост на дядо как може най-удачно да бъде прехвълено, чрез поправка в нотариалния акт или чрез нова сделка.Дали тази сделка да бъде чрез дарение или отново чрез покупко-продажба. Благодаря Ви предварително!
- norin
- Нов потребител
Още когато нотариусът е изповядвал сделката през 2000 година и /би трябвало/ ви е прочел нотариалния акт, е следвало да обърнете внимание какво точно е пишело в него. Щом земята не е отбелязана, че е била обект на продажбата, то тя е останала в собственост на прехвърлителя, тоест на дядо ви. Може да се изготви нов нотариален акт, с който дядо ви да прехвърли само земята. Покупко-продажбата сигурно ви е била препоръчана с оглед защитата от евентуални мераци на други роднини към имотите на дядо ви, но ако такива няма - напр. ваш чичо, леля, баба откъм страната на въпросния дядо, то по-добре прехвърлянето да стане с дарение, тъй като местните данъци са по-ниски. При всички положения е добре да занесете всички документи, с които разполагате на адвокат, който да ви посъветва как да действате.
- maycheto
- Младши потребител
няма никаква пречка във изтеклото време да се извърши поправка в един нот. акт между същите страни, във същата форма. Ако обаче къщата е била самос право на строеж учредено от общината/държавата, то земята е чужда собственост. Няма обаче пречка дядо ви да придобие собствеността върху земята по давностно владение. Това ще може да стане след юли месец тази година, когато по ЗОС ще изтечедесет годишния срок- отрицателна абсолютна предпоставка за придобиване от община. консултирайте се с добър адвокат по този въпрос, тъй като няма никаква практика още в тази насока.
- sjenkova
- Младши потребител
Местен данък при дарение на недвижим имот между роднини по права линия не се дължи. Вашият адвокат ще ви посъветва кой е по-добрия вариант за вас, изхождайки не само от разноските по прехвърлянето
- d_staneva
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|