здравейте,
търся съвет от всеки, който се е сблъсквал с подобен проблем.
Придобит имот 1996г с договор за покупко-продажба от Приватизацията, имащ силата на нотариален акт.
Недвижимия имот е търговски обект- магазин.
До момента собственика не го едекларирал в общината, като придобит, естествено не е плащал данъци, такса смет и т.н.
Сега иска да го ипотекира.
Знаете ли какви са санкциите за такава забава - над 10 години?
Благодаря на всички
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
недеклариран имот в общината
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Има различни санкции. От това че не е деклариран (която няма да бъде наложена поради давност) до това, че следва да се заплатят таксите и данъците (и отново давността ще Ви помогне). Но все пак
- leator
- Потребител
Смисълът на погасителната давност не е ли, че с изтичането и се погасява вземане?
В случая няма възникнало вземане, защото имотът не е обявен и такова не е начислено към лицето.
Сигурни ли сте че мога да се позова на погасителна давност, при положение, че тя се упражнява само чрез възражение на предявен иск за съществуващо вземане.
Съжалявам, ако разсъжденията са ми грешни, но съм едва 4 семестър и се опитвам да помогна на приятел.
В случая няма възникнало вземане, защото имотът не е обявен и такова не е начислено към лицето.
Сигурни ли сте че мога да се позова на погасителна давност, при положение, че тя се упражнява само чрез възражение на предявен иск за съществуващо вземане.
Съжалявам, ако разсъжденията са ми грешни, но съм едва 4 семестър и се опитвам да помогна на приятел.
- eti_6
- Младши потребител
отг.
След като хората отидат в Общината да си декларират имота, ще им съставят акт, че не са декларирали имота на време, с който ще им определят дължимите данъци до този момент и глоби. Без да ги заплатят няма да им издадат данъчна оценка. И тъй като данъчното задължение в този случай ще възникне по силата на ревизионния акт, мисля, че няма как да се позоват на погасителна давност.
- harmaiani
- Потребител
ре
Само че, май не е така. Наистина ще се измъкнат съгласно ДОПК:
Чл. 109. (1) Не се образува производство за установяване на задължения за данъци по този кодекс, когато са изтекли 5 години от изтичането на годината, в която е подадена декларация или е следвало да бъде подадена декларация.
Чл. 109. (1) Не се образува производство за установяване на задължения за данъци по този кодекс, когато са изтекли 5 години от изтичането на годината, в която е подадена декларация или е следвало да бъде подадена декларация.
- harmaiani
- Потребител
Сигурно е, че административно-наказателната отговорност е погаена - две години за данъчни адм. нарушения /ЗАНН/, а иначе съгласно ДОПК - данъчните задължения се погасяват с изтичане на 5 годишна давност. Практически АУАН няма да ви се състави, но ще ви се начислят ДНИ и ТБО ведно с лихви за пет години назад.
- rum_iv
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|