- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ако собственик на земята е един ,а друг ще.....
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Ако собственик на земята е един ,а друг ще.....
Здравейте,имам клиент ,който възнамерява да купи парцел срещу задължението да построи и прехвърли на собствениците два апартамента.В момента по настояване на клиента ми скчихме предварителен договор,докато бъдат извадение необходимите разрешителни и всички строителни книжа.Обаче въпросното разрешително ще излезе на името на сегашните собственици,защото клиентът ми не е станал собственик.Как да процедираме:дали да сключим договор за съвместно строителство или има и други начини?
- todorova
- Младши потребител
При покупко - продажбата обикновено задължението на купувача е в заплащането на определена парична сума. Ако задължението е друго, то това няма да е покупко - продажба, а някъкъв друг немаименован договор. Върху парцела сегашните собственици могат да учредят ипотека за цената на двата апартамента, които евентуално биха получили. Ако Вашият клиент например не построи, а препродаде имота, или не им даде апартаменти, какво се случва нататък, нали те не са получили нищо насреща за момента?
- stanimir_81
- Нов потребител
Вероятно не сте ме разбрали!Към настоящия момент има сключен само предварителен договор,а тъй като същият няма транслативен ефект,моя клиент нито може да продаде имота,нито да строи.Обаче не би могъл и да иполучи необходимите строителни книжа на свое име.Смятанм идеята за ипотеката за много добра.Обаче преди да са излезли разрешителните не могат да се индивидуализарат двата апартамента и поради това не може да се извърши продажба срещу задължение да се построи.По отношение на продажбата срещу задължение за строителство-грешите.Не задължително насрещната престация да бъде определена в пари.Има и практика на ВКС.Това си е точно продажба.Благодаря,че отговорихте.Ще се радвам ако ми отговорите пак.
- todorova
- Младши потребител
Ne mislq, 4e ima problem stroitelnoto razre6enie da e izdadeno na sega6nite sobstvenici, a sled prehvurlqne na pravo na sobstvenost ili u4eredqvane na pravo na stroej na Va6iq klient toj da realizira pravata po nego- da postroi sgradata, vupreki 4e ne e titulqr po stroitelnoto razre6enie. O6te pove4e sega6nite sobstvenici 6te ostanat susobstvenici na Va6iq klient, za]oto naj - veroqtno 6te se napravi notarialen akta za pokupko - prodajba i vzaimno u4eredqvane na pravo na stroej.
O6te pove4e predi da Vi izdadat stroitelnoto razre6enie ve4e 6te imate viza za proektirane i odobren arhitekturen proekt, taka `e mojete da individualizirate imota v Notarialen akt i predi Razre6enieto za stroej.
O6te pove4e predi da Vi izdadat stroitelnoto razre6enie ve4e 6te imate viza za proektirane i odobren arhitekturen proekt, taka `e mojete da individualizirate imota v Notarialen akt i predi Razre6enieto za stroej.
- irina_van
- Потребител
За да получите точен отговор трябва да уточните въпроса.Само вашият клиент ли ще бъда собственик на земята? След като стане собственик на земята , той ще учреди ли на бившите собственици право на строеж -заради апартаментите ?
Иначе - колегата по-горе е прав . За да започне вашият клиен да строи ,може да получи виза за проектиране от гл архитект, може да направи проект , в който е записан като инвеститор, който може да е различен от собственика. И след като имате виза и проект -без идадено разрешение за строеж съвсем спокойно може да купите парцела и след това да учредите право на строеж - за двата апартамента и поемете задължението за ги построите съобразноо одобрения архитектуран проект.
Иначе - колегата по-горе е прав . За да започне вашият клиен да строи ,може да получи виза за проектиране от гл архитект, може да направи проект , в който е записан като инвеститор, който може да е различен от собственика. И след като имате виза и проект -без идадено разрешение за строеж съвсем спокойно може да купите парцела и след това да учредите право на строеж - за двата апартамента и поемете задължението за ги построите съобразноо одобрения архитектуран проект.
- az13
- Младши потребител
Благодаря Ви за отговорите.Да моят клиент сте остане собственик на цялата земя.След което сте продава останалите апартаменти с идеални части от земята,за да не плаща данък за същата.
- todorova
- Младши потребител
Bi bilo dobre da posuvetvate klienta si da prodava idealni 4asti zemia na vsi4ki Kupuva4i v sgradata sled snabdiavaneto j s Razre[enie za polzvane, v protiven slu4aj pri dosta dejstviq svurzani sys stroitelstvoto, upomenati sa v ZUT, 6te mu e neobhodimo suglasieto im. Dosta dobur variant e pulnomo6tno ot Kupuva4a , dadeno na Stroitelq pri Notarialnoto izpoviadvane na pokupkata, s koeto upulnomo]ava stroitelq da zakupi ot negovo ime / dogovariane sam sys sebe si - 4l. 38 ZZD/ sled polu4avane na Razre6enie za polzvane zemiata. Taka ednovremenno Stroitelqt se osvobojdava ot golata sobstvenost vurhu zemiata, ne se bavi stroitelstvoto v 4akane na suglasieto na mnogo hora da se izvur6at i naj malkite ekzekutivni promeni, spestiava se vreme i nervi po organizirane na izpoviadvane na pokupkata na zemia s mnogo Kupuva4i. Moje i da stane v edin akt s pove4ko prepisi- taka puk 6te se spestqt malko notarialni taksi.
- irina_van
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|