начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Чие е задължението за данъци и сметки при вещно право?

Казуси за недвижими имоти

Чие е задължението за данъци и сметки при вещно право?

Мнениеот bojurche » 13 Апр 2006, 11:10

Здравейте!
Обръщам се към вас, защото не знам къде другаде мога да задам такъв въпрос.
Ситуацията е следната. Съпругът ми притежава апартамент, в който живее баба му, с която не поддържаме добри отношения. Преди време баба му и дядо му прехвърлиха апартамента чрез покупко-продажба и сега бабата има вещно право върху апартамента.
По информация от "доброжелателни" роднини и познати, бабата е обяснявала на всички, че имаме задължения за неплатени данъци и сметки за парно.
Въпросът ми е следният:
1. При такава ситуация, когато апартаментът се обитава от човек, който има вещно право, чие е задължението за плащане? Т.е. ако има натрупани неплатени сметки от Топлофикация кого ще държат отговорен - собственика или потребителя.
2. Какви мерки се предприемат към неизрядните платци - могат ли да удържат от официални доходи на собственика или се преминава към конфискация на имуществото в апартамента?
3. И ако в крайна сметка държат съпруга ми отговорен за сметките, има ли право да подаде молба за отказ от услугите на Топлофикация?
Надявам се на скорошен отговор или поне идея с кого да се консултирам.
Благодаря предварително на всички!!!
bojurche
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 13 Апр 2006, 12:00

предполагам, че говорите за вещно право на ползване. Ако е запазено правото да ползва целият апартамент, то на супруга Ви като собственик му остава т. нар. в правото "гола собственост". Задължение на ползвателя да плаща данъците върху имота, но това трябва да бъде декларирано в Данъчното подразделение(НАП) към което се числи имотът. Т. е. след като вашият съпруг е придобил имот той трябва да го декларира в Данъчното, а на Данъчната декларация, която ще попълни ще декларира, че имотът е със запазено право на ползване и данни на ползвателя, като ще приложи и нотариален акт(копие). По отношение на сметките- известията за тях идват при този, на чието име е партидата ако сте сменили партидата на ваше име нормално е те да идват на посочения от Вас адрес и с посочения от Вас потребител. По отношение на дължимите от вас сметки- Кредиторът(н.е. Топлофикация) сама избира към какво имущество да насочи изпълнението(събирането на дължимите суми) на мен ми се струва най- вероятно- към възнаграждение , а не към вещи, но ако се е стигнало до там МОЛЯ наемете си адвокат, той ще е наясно как да защити интересите Ви.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 13 Апр 2006, 12:01

предполагам, че говорите за вещно право на ползване. Ако е запазено правото да ползва целият апартамент, то на супруга Ви като собственик му остава т. нар. в правото "гола собственост". Задължение на ползвателя да плаща данъците върху имота, но това трябва да бъде декларирано в Данъчното подразделение(НАП) към което се числи имотът. Т. е. след като вашият съпруг е придобил имот той трябва да го декларира в Данъчното, а на Данъчната декларация, която ще попълни ще декларира, че имотът е със запазено право на ползване и данни на ползвателя, като ще приложи и нотариален акт(копие). По отношение на сметките- известията за тях идват при този, на чието име е партидата ако сте сменили партидата на ваше име нормално е те да идват на посочения от Вас адрес и с посочения от Вас потребител. По отношение на дължимите от вас сметки- Кредиторът(н.е. Топлофикация) сама избира към какво имущество да насочи изпълнението(събирането на дължимите суми) на мен ми се струва най- вероятно- към възнаграждение , а не към вещи, но ако се е стигнало до там МОЛЯ наемете си адвокат, той ще е наясно как да защити интересите Ви.
irina_van
Потребител

Благодаря!

Мнениеот bojurche » 13 Апр 2006, 12:08

По отношение на партидата - сметките пристигат на адреса на апартамента и на името на дядото, който вече не е между живите.
Притеснява ме факта, че бабата може нарочно да "надуе" сметките за парно и в последствие да се окажем със задължения от хиляди левове...
Какво ме съветвате да направим?
bojurche
Нов потребител

Re: Чие е задължението за данъци и сметки при вещно право?

Мнениеот monteskio » 13 Апр 2006, 12:49

bojurche написа:Здравейте!
Обръщам се към вас, защото не знам къде другаде мога да задам такъв въпрос.
Ситуацията е следната. Съпругът ми притежава апартамент, в който живее баба му, с която не поддържаме добри отношения. Преди време баба му и дядо му прехвърлиха апартамента чрез покупко-продажба и сега бабата има вещно право върху апартамента.
По информация от "доброжелателни" роднини и познати, бабата е обяснявала на всички, че имаме задължения за неплатени данъци и сметки за парно.
Въпросът ми е следният:
1. При такава ситуация, когато апартаментът се обитава от човек, който има вещно право, чие е задължението за плащане? Т.е. ако има натрупани неплатени сметки от Топлофикация кого ще държат отговорен - собственика или потребителя.
2. Какви мерки се предприемат към неизрядните платци - могат ли да удържат от официални доходи на собственика или се преминава към конфискация на имуществото в апартамента?
3. И ако в крайна сметка държат съпруга ми отговорен за сметките, има ли право да подаде молба за отказ от услугите на Топлофикация?
Надявам се на скорошен отговор или поне идея с кого да се консултирам.
Благодаря предварително на всички!!!

Проблемът Ви е разрешим. Задъжен за разноски относно позлване на имота / разходи за ел.енергия, В и К, данъчни задължения и прочие / е в тежест на ползвателя. Това задължение му е вменено от ЗС.
В случай, че не сте декларирали придобиването на имота и учреденото право на полване - можете да го сторите сега. В тази връзка, ако сте пропуснали срока, то ще Ви бъде съставен АУАН. От друга страна обаче, това ще бъде доказателство, че е налице задължено лице от момента на учредяване на правото на ползване. Т.е. със задна дата ще се прехвърлят задълженяита към ползвателя, в едно с лихвите. Това е така, понеже нот.акт за учредяване на рпавото на ползване е официален документ - т.е. удсотоверява изявленяита на страните такива каквито са, а така също и датата на документа.
След това срямо длъжника- ползвател,може да се пристъпи към принудително изпълнение, спазвайки законовите процедури.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

А като говорим за това...

Мнениеот bojurche » 14 Апр 2006, 14:49

Първо, благодаря много за бързия и компетентен отговор!
Като говорим за това, че ползвателят е длъжен да плаща данъци и други разходи, може ли собственикът официално да предприеме някакви действия, с които да накара ползвателя да погаси всички свои задължения. При условие, че ползвателят не го направи, възможно ли е да му бъде отнето вещното право и при какви условия. Моля да се има предвид, че ползвателят притежава половината от друг апартамент, който не се обитава в момента.
bojurche
Нов потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 14 Апр 2006, 23:08

Ако действително има валидно учредено право на ползване в нотариалния акт, то може да се възползвате от следната разпоредба на закона за собствеността: Чл. 61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.
Също така правото на ползване се прекратява с изтичането на срока, за който е учредено или със смъртта на ползвателя.
harmaiani
Потребител

Мнениеот bojurche » 17 Апр 2006, 09:38

А каква е процедурата (или по-скоро правилният начин) за отправяне на предупреждение за изпълнение на тези задължения, за да може да се използва след това като доказателство, че е направено такова предупреждение?
bojurche
Нов потребител

Мнениеот v.alexandrova » 20 Апр 2006, 15:20

bojurche написа:А каква е процедурата (или по-скоро правилният начин) за отправяне на предупреждение за изпълнение на тези задължения, за да може да се използва след това като доказателство, че е направено такова предупреждение?

нотариална покана :)
v.alexandrova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси