начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ПОКУПКА НА НЕДВ.ИМОТ - ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ

Казуси за недвижими имоти

ПОКУПКА НА НЕДВ.ИМОТ - ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот alexa2 » 07 Апр 2006, 14:37

Моля за съвет от опит!
За какво трябва да внимавам при подписване на договор за покупка на общински имот?!
Има решение на Общинския съвет, проведен конкурс, който "сме" спечелили, заповед на кмета на общината в този смисъл.
Това, което вече проверих:
1. Актът за ОС-ст е вписан.
2. На скицата, приложена към конкурсната документация, пише, че "сметките по регулация са уредени", което евентуално значи, че регулацията е приложена?(за това само гадая и се надявам)
3. Наематели поне при огледа на място не се забелязват.

КАКВО ДРУГО?
alexa2
Потребител

Мнениеот alexa2 » 07 Апр 2006, 16:13

??
alexa2
Потребител

Мнениеот alexa2 » 07 Апр 2006, 16:27

Данъчна оценка?!
Служба по вписванията?!

Съвети?!
alexa2
Потребител

Мнениеот alexa2 » 10 Апр 2006, 19:12

Чудно! Никой ли не е купувал общинска собственост?!
alexa2
Потребител

Мнениеот alexa2 » 11 Апр 2006, 17:42

Утре ще сключвам договора! Кажете нещо, моля ви!
alexa2
Потребител

Мнениеот scribtor » 11 Апр 2006, 23:42

Ако бях видял по-рано темата, щях да ти кажа: "Хвани си адвокат, най-добре!", но май вече е малко късничко.
Остава ти, да се надяваш, че общината си е съвършила добре работата - имам предвид обстоятелството, че продажбата на общински имот е сложен фактически състав и ако има проблем, най-често той е в процедурата или компетентността.
Аватар
scribtor
Потребител

С молба за отговор от Scribtor

Мнениеот alexa2 » 12 Апр 2006, 10:32

Уважаеми Scribtor,
Надявам се да се справя! Все пак съм юрист. Да, начанинаещ, но юрист! И ако знаеш как ме стряскаш сега!
В компетентността според мен няма пропуск,
Има решение на ОС за провеждане на конкурс, възлага на кмета на Общината да проведе конкурса и сключи договор.
В конкурсната документация има копие на АОС, на който има печат от СВ, т.е. изпълнено е и изисквването актът да е вписан. В конкурса участва един потенциален купувач, изпълнява всички изисквания, заложени в конкурсната документация, затова със ЗАповед на кмета (след доклад на назначената с др.заповед конкурсна комисия) е обявен единственият участник, да го наречем ХХХ, за спечелил конкурса кандидат.
В заповедта е определен 7дневен срок за ХХХ да внесе по сметка на Общината цената на имота, намалена с внесения депозит; режийни разноски в размер на 2%; още едни 2%, както и разходи за изготвяне на пазарна оценка.
ХХХ внася в определения ссрок посочените суми и сега смятам да го водя да сключи договор с кмета на общината.
Дотук смятам, че всичко е наред. Нали?
Самият проект на договор малко ме притеснява. И тъй като никога досега не съм изготвяла такива, помолих тук за помощ или съвет от някой като Вас, който със сигурност го правил! Беше важно за мен да знам какви са съществените реквизити, за които трябва най-много да внимавам, така да се каже. Например трябва имотът да бъде описан подробно, с цифри и с думи. Трябва да се посочат седалища, адреси на управление, да се запише, че регулацията е приложена....
Трябва ли например да се приложи скица към договора?
Но аз след мъничко трябва да отида на подписването, така че ще Ви бъда ужасно признателна за няколко споделени бързо мисли с мен!
Благодаря Ви предварително, Scribtor!
alexa2
Потребител

Мнениеот az13 » 12 Апр 2006, 14:26

Поискай задължително удостоверение за липса на тежести върху имота -нища , че е общински. :!:
az13
Младши потребител

Мнениеот alexa2 » 12 Апр 2006, 14:30

Благодаря! Друго?
alexa2
Потребител

Re: С молба за отговор от Scribtor

Мнениеот scribtor » 13 Апр 2006, 00:03

alexa2 написа:...Самият проект на договор малко ме притеснява. И тъй като никога досега не съм изготвяла такива, помолих тук за помощ или съвет от някой като Вас, който със сигурност го правил! Беше важно за мен да знам какви са съществените реквизити, за които трябва най-много да внимавам, така да се каже. Например трябва имотът да бъде описан подробно, с цифри и с думи. Трябва да се посочат седалища, адреси на управление, да се запише, че регулацията е приложена....
Трябва ли например да се приложи скица към договора?

Съжалявам за късното включване, но обикновенно влизам в Лекс-а вечер, така че пак сме се разминали. :(
Не исках да те шашкам с процедурата и компетенциите, просто в моята практика, най- често там са били фаловете и проблемите.
Колкото до реквизитите на договора - съвсем точно си се ориентирала. Нещата е хубаво да се опишат като в нотариален акт, граници, приложени регулации и т.н. Но и да не е толкова подробно, няма проблем, стига имотът, цената и страните да са достатъчно индивидуализирани. Не съм разбрал, че ти трябва сламка, иначе можех да ти дам... Ама ако ти трябва нещо друго, стига и аз да го знам, съм насреща... :lol:
Скица, според мен, е хубаво да има - то никъде няма задължение за скица - но със скицата нещата стават много по-ясни. Ако е апартамент - не ти трябва изобщо - защото апартамента си е апартамент - границите му няма са се променят. Ако е обособена част от нещо /както е при някои приватизационни сделки/, за мен, там, скица - да не кажа заснемане, си е абсолютно задължително.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси