начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Продажба на автомобил с предварителен договор

Казуси за недвижими имоти

Продажба на автомобил с предварителен договор

Мнениеот perunica » 09 Апр 2006, 23:13

Реших да си продам автомобила ,но с предварителен договор,заверен от двете страни пред нотариус.Купувача ми дължи 1000лв,но мина уговореното време ,а той не ми дава парите,а взе колата.Колата вече е катастрофирала по вина на купувача.Имам заведено дело и предварителният договор е вече окончателен и делото е стигнало до съдия -изпълнител.Как да се принуди купувача да изпълни съдебното решение?Ако не го изпълни какво следва?ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СИ ПОЛУЧА ПАРИТЕ :?:
perunica
Нов потребител

Мнениеот minci » 10 Апр 2006, 08:17

Трябва да намерите имущество,върху което да се осъществи принудителното съдебно изпълнение ,за да може да си вземете 1000 лева,които Ви се дължат.Ако не намерите негово имущество,което да се изкара на публична продан трудно ще си вземете парите.
minci
Младши потребител

Re: Продажба на автомобил с предварителен договор

Мнениеот vesselincho » 10 Апр 2006, 10:33

:( :( :(
Последна промяна vesselincho на 10 Апр 2006, 10:38, променена общо 1 път
vesselincho
Младши потребител

Re: Продажба на автомобил с предварителен договор

Мнениеот vesselincho » 10 Апр 2006, 10:36

perunica написа:Реших да си продам автомобила ,но с предварителен договор,заверен от двете страни пред нотариус.Купувача ми дължи 1000лв,но мина уговореното време ,а той не ми дава парите,а взе колата.Колата вече е катастрофирала по вина на купувача.Имам заведено дело и предварителният договор е вече окончателен и делото е стигнало до съдия -изпълнител.Как да се принуди купувача да изпълни съдебното решение?Ако не го изпълни какво следва?ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СИ ПОЛУЧА ПАРИТЕ :?:

Поначало няма изискване за форма на предварителния договор (освен писмена за последващия окончателен договор, за който законът изрично предписва форма за действителност като конститутивен елемент оф фактическия състав на сделката), така че сигурен ли сте, че не сте сключили направо окончателен договор.И ако наистина е така следвало да включите клауза в договора, по силата на която да запазите собствеността в/у колата до изплащане на последната вноска - чл.205 ЗЗД.Кога съдът е обявил предварителния договор за окнчателен, по принцип след влизане в сила на съдебното решение купувачът е длъжен да плати в двумесечен срок цената.Ако не го стори по искане на продавача (ако е ищец) решението може да бъде обезсилено.В случай, че не искате да обезсилвате решението и не искате да си получите колата (която вече очеивдно е негодна), според мен е възможно следното развитие:

1.С Влизането в сила на съдебното решение, с което предварителния договор се обявява за окончателен собствеността се прехвърля в/у купувача.
2.Купувачът не заплаща цената (в случая остатъка от нея), решението не се обезсилва по право, за продавача няма интерес от обезсилването му.
3.Налице е частично неизпълнение на окончателен договор обявен с конститутивно съдебно решение, в чието съдържание са инкорпорирани правата и задълженията на страните.
4.Предвид, че има влязло в сила съдебно решение по чл.19 ал.3 ЗЗД и на основание чл.237з ГПК, може да се издаде изпълнителен лист.
5.Следва изпълнително производство и евентуално запор или опис.

Мисля, че има и други възможности за разрешаване на случая.Но едно е ясно ако длъжникът няма имущество и не му се изплати застрахователната премия събирането на вземането ще бъде затруднено!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот perunica » 10 Апр 2006, 14:32

Блогодаря за отговорите!Имаме издаден изпълнителен лист,който ще отиде при съдия-изпълнител,за да влезе в сила съдебно решение и да се търси имущество на купувача.Ако купувача откаже изпълнение на съдебното решение,какво би последвало?И означава ли това ,че ако аз нямам никаква собственост на мое име мога да ограбвам спокойно хората?
perunica
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 14:49

Би могло да насочите изпълнението към трудовото възнаграждение на Вашия длъжник. Вие сама трябва да изберете към какво имущество съдия- изпълнителят да насочи изпълнението- движимо, недвижимо, трудово възнаграждение- Вие избирате.
irina_van
Потребител

Мнениеот vesselincho » 11 Апр 2006, 10:14

Имаме издаден изпълнителен лист,който ще отиде при съдия-изпълнител,за да влезе в сила съдебно решение и да се търси имущество на купувача.Ако купувача откаже изпълнение на съдебното решение,какво би последвало?

Чакайте, тук нещо не разбрах!Има влязло в сила конститутивно съдебно решение, но съединили ли сте конститутивния иск с осъдителен, за да има налице осъдителна сила съдебното решение.
Щом сте се снабдили с изпълнителен лист съдебното решение е влязло в законна сила.Сега следва изпълнително производство, проблемът е ,че всяка фаза от него може да се обжалва и така да се злоупотребява.Дано в новия ГПК бъде преодолята тази слабост.

Последния Ви въпрос е доста неясен
Ако купувача откаже изпълнение на съдебното решение,какво би последвало?

Е какво би последвало снабдявате се с изпълнителен лист, което сте и направили.
Очевидно ползвате услугите на адвокат, но май му нямате доверие, бъдете търпелива!

Успех!
vesselincho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси