начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Продажба на СИО

Казуси за недвижими имоти

Продажба на СИО

Мнениеот stasi » 07 Апр 2006, 11:36

Здравейте!Дано някой ми даде съвет - искам да продам вилно място което е било моя собственост преди брака.Сега е СИО .Мога ли да го продам без съпруга ми - той е в чужбина.И ако няма никакъв начин това да стане какво трябва да направи той за да може продажбата да се извърши без да се налага да идва в България?Благодаря Ви!
stasi
Младши потребител

Мнениеот dexter » 10 Апр 2006, 10:15

Щом е било твоя собственост преди брака, защо реши, че е СИО?

По принцип (съ)собственик в чужбина заверява и изпраща пълномощно чрез консулството в страната, където е, но не мога да ви кажа процедурата в подробности нито дали това ще е наложително във вашия случай.
dexter
Младши потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 10:58

щом сте го придобили преди брака - няма как да е СИО. ако сте единствен собственик - няма пречки да се разпоредите с имота както желаете.
lakov
Потребител

Мнениеот nikoy » 10 Апр 2006, 11:19

Е все пак трябва да поискате и съгласието на другия съпруг.Пак зависи - чл.23 СК.
nikoy
Потребител

Мнениеот lakov » 10 Апр 2006, 11:32

дълбоко се съмнявам, че вилата би била семейното жилище, но ако е така - действително се изисква съгласието на другия съпруг.
въпреки , че и тази пречка не е непреодолима... :wink:
lakov
Потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 12:05

maj edinstveniqt na4in da e SIO e da ste go pridobili 4rez pokupka sre6tu izdrujka i gledane/itova e prosto tulkuvanie/ ili da izpla6tate. V protiven slu4aj ne vi triabva pulnomo6tno ot sypruga vi, t.k. imotut ne e SIO. EdinstvenoNotariusyt 6te Vi poiska Notarialno zaverena deklaraciq, 4e imotyt ne e semejno jili6te.
irina_van
Потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 12:07

Vilno mqsto - syjalqvam sega go pro4etoh- trudno e da e semejno jili6te. :oops:
irina_van
Потребител

Мнениеот ostin » 10 Апр 2006, 14:10

След като вилното място е придобито преди време на брака, то не е СИО и можете да се разпореждате без съгласието на съпруга. Защо смятате че е станало СИО
ostin
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 09:59

Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:
stasi
Младши потребител

Мнениеот gery » 11 Апр 2006, 10:03

stasi написа:Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:

Имай предвид, че някои нотариуси искат и декларация от съпруга, който не е собственик (нот.заверена), че имота Х не е семейно жилище.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 10:08

Не мога ли да докажа че не е семейно жилище без декларация от съпруга ми - не може ли аз да декларирам че е така /нали там се подписвам че отговарям за попълнени неверни данни..... и т. н./?!
stasi
Младши потребител

Мнениеот lakov » 11 Апр 2006, 10:12

действително някой нотариуси искат декларация от другия съпруг, че имота не е семейното жилище и това е правилно.... обаче във въшия случай, навсякъде пишете че става въпрос за ВИЛНО МЯСТО - е вилното място , ако няма постройка , няма как да е жилище.
lakov
Потребител

Мнениеот gery » 11 Апр 2006, 10:13

stasi написа:Не мога ли да докажа че не е семейно жилище без декларация от съпруга ми - не може ли аз да декларирам че е така /нали там се подписвам че отговарям за попълнени неверни данни..... и т. н./?!

Най-добре говорете с нотариуса, който евентуално ще изповяда сделката. Дали нещо може или не може зависи от неговото виждане за нещата.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 11 Апр 2006, 10:57

Благодаря Ви!
stasi
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 11 Апр 2006, 17:38

gery написа:
stasi написа:Явно съм сгрешила като написах че е СИО но така си мислех.Чудесно че не е така и ще мога да продам вилното място/което не е семейното жилище/ без съпруга си.Благодаря на всички - успешен ден :wink:

Имай предвид, че някои нотариуси искат и декларация от съпруга, който не е собственик (нот.заверена), че имота Х не е семейно жилище.

Чудо на чудесата. Кои са тези Нотариуси / нищо лично спрямо колегата Гери /, които искат декларация?! Че той може да поиска и 5 декларации! 1. Кога сте завършили училище. 2. Кога сте получили първата си заплата и прочие.
Трябва все пак всеки да е съобразява с какво - със закона. След като няма изискване за представяне ан подобна декларация, не може да се поставя като условия за удостоверяване на сделката.
В СК изрично е казано, че всеки съпруг може да се разпорежда с личното си имущество.Не е обходимо съгласието на другия / освен ако не сме в хипотеза на семейно жилище, каквото разбрах, че в случая не е /. Също така, при изповядване на сделката се подписва декларация по ЗННД в която се посочват определени данни. Едни от тях са има ли лицето граж.брак и от кога. Това като се съпостави с датата на придобиване може да се направи обоснован извод. За невярна декларация с носи съответната наказателна отговорност.Освен това / отново в хипотеза / ако имота е СИО и съпругът е действал от името на другия без представителна власт , то за поселдния сделката ще има действие, ако в 6 месечен срок от узнаването не я е оспорил. В тази хипотеза сме пред т.нар.висяща недествителност/ особен виж нищожност, която обаче може да се санира/. De lege ferenda тази законова уредба трябва да се промени.

Стига вече. Много станаха професори Нотариуси. Законът е един за всички и трябва да се прилага, така както самият той повелява. Излизането извън законовоустановената рамка е неправилно.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 11 Апр 2006, 17:38

gery написа:

Чудо на чудесата. Кои са тези Нотариуси / нищо лично спрямо колегата Гери /, които искат декларация?! Че той може да поиска и 5 декларации! 1. Кога сте завършили училище. 2. Кога сте получили първата си заплата и прочие.
Трябва все пак всеки да е съобразява с какво - със закона. След като няма изискване за представяне ан подобна декларация, не може да се поставя като условия за удостоверяване на сделката.
В СК изрично е казано, че всеки съпруг може да се разпорежда с личното си имущество.Не е обходимо съгласието на другия / освен ако не сме в хипотеза на семейно жилище, каквото разбрах, че в случая не е /. Също така, при изповядване на сделката се подписва декларация по ЗННД в която се посочват определени данни. Едни от тях са има ли лицето граж.брак и от кога. Това като се съпостави с датата на придобиване може да се направи обоснован извод. За невярна декларация с носи съответната наказателна отговорност.Освен това / отново в хипотеза / ако имота е СИО и съпругът е действал от името на другия без представителна власт , то за поселдния сделката ще има действие, ако в 6 месечен срок от узнаването не я е оспорил. В тази хипотеза сме пред т.нар.висяща недествителност/ особен виж нищожност, която обаче може да се санира/. De lege ferenda тази законова уредба трябва да се промени.

Стига вече. Много станаха професори Нотариуси. Законът е един за всички и трябва да се прилага, така както самият той повелява. Излизането извън законовоустановената рамка е неправилно.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот stasi » 12 Апр 2006, 14:54

МЕРСИ! Вече съм много по-наясно по въпроса :shock:
stasi
Младши потребител

Мнениеот mimon » 17 Апр 2006, 13:22

Колега, разбира се че остоятелството дали жилището е семейно се декларира от страната , която в последствие може да атакува сделката, иманаче каква ще е правната сигурност. чл.23 от Ск защитава иемнно съпруга-несобственик.Това е едно от оснояванията за атакуване на сделката и съвем правилно нотариусите изискват такава декларация.Тук не е въпросът сделката да "мине", а да е максимално изчистена с оглед бъдещи пртенции и в този смисъл нотариуса има задължениято да разяснява правните последици от една таква сделка. Лично аз съм разваляла такава покупко-продажба на смейено жилище, така че не подценявайте впъроса.Това разбира се го казвам в общия случай, ако тук се касае за назастроен имот , изобщо няма за какво да се говори.Иначе понятието "семейно жилище" в ТР е безкрайно широко.
mimon
Младши потребител

Назад към Имотни казуси