Първоначално, по арх. план, е предвидено изграждане на мезонет от две нива. Впоследствие мезонета се изгражда така, че двете му нива са напълно поделяеми и самостоятелни, макар че е останала някаква връзка между тях. Ще възникне ли проблем, ако решим да искаме сключване на окончателен договор за покупко-продажба на едното ниво (по съдебен ред), при положение че имаме предварителен договор за продажба на същото?
Интересува ме въпроса, може ли да се разглежда като самостоятелен обект на покупко-продажба едното ниво на мезонета.
Благодаря предварително на отговорилите.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на едно ниво от мезонет - може ли
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба на едно ниво от мезонет - може ли
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Според мен, ще има проблем с окончателния договор, защото по документи /проект/ са един обект без значение, че фактически са поделяеми.
Направете си, междувременно, проект за преустройство, който да разделя двете нива на самостоятелни обекти - трябва да е одобрен.
Тогава няма да има проблем със сигурност, защото съдът ще вземе предвид новонастъпилия в хода на делото факт.
В хода на делото дори и да се назначи експертиза, която да каже че са поделяеми, струва ми се, че само това, няма да ви свърши работа. Не съм имал подобен опит, но така мисля - искът по чл. 19, ал.3 е различен от искът за делба и според мен не могат да се съединяват обективно.
Направете си, междувременно, проект за преустройство, който да разделя двете нива на самостоятелни обекти - трябва да е одобрен.
Тогава няма да има проблем със сигурност, защото съдът ще вземе предвид новонастъпилия в хода на делото факт.
В хода на делото дори и да се назначи експертиза, която да каже че са поделяеми, струва ми се, че само това, няма да ви свърши работа. Не съм имал подобен опит, но така мисля - искът по чл. 19, ал.3 е различен от искът за делба и според мен не могат да се съединяват обективно.
-
scribtor - Потребител
Проект за преустройство - добре, но как да стане, когато строителят го няма никакъв, не се интересува повече от ангажиментите, които е поел и всъщност той е неизправната страна по предварителния договор. Ние, като кандидат - купувачи, можем ли да си направим такъв проект за преустройство, който да бъде одобрен?
- zvezda
- Потребител
a kakvo 6te kajete za pridobiwane na idealna 4ast ot mezoneta-syotwetnoto nivo- a sled towa delba i obosobqvane na samostoqtelen obekt.
- irina_van
- Потребител
Доколкото знам, съдът е длъжен, при уважаване на иска за сключване на окончателен договор, да се съобрази с точните параметри на зададеното в предварителния договор. Имаме предварителен договор за продажба на едното ниво от мезонета като самостоятелен обект , не в идеални части. Проблемът е, че няма одобрен арх. проект за разделяне на двете нива и въпросът е, дали съдът може да постанови сключване на окончателен договор без такъв проект.
- zvezda
- Потребител
a kak to4no e opisan imotyt , kojto kupuwate- citirali li ste nqkyde konkretno, 4e towa nivo e samostoqtelno? za6toto ako ne ste realno kupuvate idealna 4ast i e vuzmojno poso4vaneto na konkretnoto nivo da se iztulkuva v suda kato spogodba za byde6toto polzvane na imota ot dvamata susobstvenici. a stanete li edin put susobstvenici nikoj ne moje da vi otkaje delba.
- irina_van
- Потребител
Благодаря за помощта и интереса ти към проблема ми, irina_van. В предварителния договор е записано да се сключи окончателен договор за продажба на "апартамент първо ниво от мезонет" и следва подробно описание.
Смяташ ли, че можем да поддържаме идеята за прехвърляне на идеална част от мезонета? но пък тогава как ще се изчисли тази част?
Смяташ ли, че можем да поддържаме идеята за прехвърляне на идеална част от мезонета? но пък тогава как ще се изчисли тази част?
- zvezda
- Потребител
prehvurlqni li sa idealni 4asti zemq ili pravo na stroej. Moje bi v suda e neobhodima ocenka ot licenziran ocenitel, kojto da preceni kakva idealna 4ast v procenti predstavlqva pyrvoto nivo. Vse pak vajna e i volqta na stranite, a i sydyrjanieto na dogovora moje da se tulkuva ot suda. Pitam za idealni 4asti zemq, za6toto te po princip sa syotvetni na pravoto na sobstvenost vurhu apartamenta
- irina_van
- Потребител
Пише "и съответните ид. части от общите части на сградата и съотв. части от правото на строеж".
- zvezda
- Потребител
zvezda написа:Проект за преустройство - добре, но как да стане, когато строителят го няма никакъв, не се интересува повече от ангажиментите, които е поел и всъщност той е неизправната страна по предварителния договор. Ние, като кандидат - купувачи, можем ли да си направим такъв проект за преустройство, който да бъде одобрен?
Защо мислиш, че строителят е неизряден? Докъде е докарано строителството? Имате ли Разрешение за ползване и ли Удостоверение за въвеждане в експроатация? Тези, които остават на второто ниво от мезонета, имат ли желание за евентуално преустройство и делба?
Като отговориш на тези въпроси, че ти отговоря по-точно на питането.
Между другото, ако питаш мен, ако не се оправите на тази фаза, по-добре разваляй предварителния договор, че има опасност да са оплетеш с дела за години - не си струва нито времето, нито нервите, освен ако нивото от мезонета не ти излиза на много голяма далавера.
Иначе, ако трябва да изчислите идеалните части, това е лесна работа -въпрос на просто математическо изчисление - съотнасяте ЗП на първото ниво към общата РЗП на мезонета, като преди това вадите площта на общите части /примерно -ако има вътрешно стълбище от първото за второто ниво/и това са ви идеалните части. Общите части от сградата не се променят, тъй като те се изчисляват за целия мезонет, който като обща площ няма да се промени.
-
scribtor - Потребител
Ето и отговорите: строителят стига до "груб строеж" но има отклонения от одобрения архитектурен проект и то значителни - напр. строи се още един етаж, "мезонета" не е мезонет а два отделни обекта и т.н.
След като забърква тази каша, строителят просто не прави нищо - не предприема действия за одобрение на незаконния строеж, няма разрешение за ползване . Междувременно всички обекти се населяват и вече много години сградата е обитаема, без узаконен строеж (разбирай отклоненията в строежа), без разрешение за ползване.
Обитателите на второто ниво от мезонета също искат да си уредят проблема (и на двете нива са с предв. договори, чакащи да се сключат окончателните. )
Не стои варианта да се разваля предварителния договор. Жилището трябва да се придобие.
След като забърква тази каша, строителят просто не прави нищо - не предприема действия за одобрение на незаконния строеж, няма разрешение за ползване . Междувременно всички обекти се населяват и вече много години сградата е обитаема, без узаконен строеж (разбирай отклоненията в строежа), без разрешение за ползване.
Обитателите на второто ниво от мезонета също искат да си уредят проблема (и на двете нива са с предв. договори, чакащи да се сключат окончателните. )
Не стои варианта да се разваля предварителния договор. Жилището трябва да се придобие.
- zvezda
- Потребител
Добре де- Какво точно си купихте с предварителния договор:"право на строеж", етаж от апартамент (което ще рече идеални части от апартамент" в груб строеж или ???. Това е от значение, какво точно ще Ви признава съда.
Тъй като пишете, че мезонет е съществувал в първоначалните архитектурни планове и ако въз основа на тях е издаденено разрешение за строеж, защо считате, че е налице незаконно строителство?
И последно, ако Вашия строител не е абдикирал съвсем от задълженията си и все още иска да Ви снабди с разрешение за ползване, има възможност с помоща на екзекутивни чертежи и тяхното одобрение да отдели мезонета в два самостоятелни обекта с реална площ.
В разрешението за ползване ще се впишат два отделни апартамента.
Тъй като пишете, че мезонет е съществувал в първоначалните архитектурни планове и ако въз основа на тях е издаденено разрешение за строеж, защо считате, че е налице незаконно строителство?
И последно, ако Вашия строител не е абдикирал съвсем от задълженията си и все още иска да Ви снабди с разрешение за ползване, има възможност с помоща на екзекутивни чертежи и тяхното одобрение да отдели мезонета в два самостоятелни обекта с реална площ.
В разрешението за ползване ще се впишат два отделни апартамента.
- radini
- Младши потребител
Сега, виждам, че питаш дали можете да се справите сами.
Може, но много трудна работа.
1.Трябва да са съгласни всички собственици и най-вероятно и "Строителят" е някакъв собственик.
2.Ще са Ви необходими: разрешение за строеж, протоколи от строителството, заповедна книга, чертежи и т.н, изброени са в ЗУТ и всички те със сигурност са в "Строителя".
Най добре е да си го издирите и да му потърсите отговорност.
Може, но много трудна работа.
1.Трябва да са съгласни всички собственици и най-вероятно и "Строителят" е някакъв собственик.
2.Ще са Ви необходими: разрешение за строеж, протоколи от строителството, заповедна книга, чертежи и т.н, изброени са в ЗУТ и всички те със сигурност са в "Строителя".
Най добре е да си го издирите и да му потърсите отговорност.
- radini
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|