- Дата и час: 02 Дек 2024, 13:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
придобиване имот по обстоятелствена проверка
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
придобиване имот по обстоятелствена проверка
Здравейте! По документ за собственност притежавам 1000кв.м парцел- по кадащрален план и скицата която ми бе издадена той е установен на 1500кв.м тези 500кв.м в повече. За тези 500кв.м в повече мога ли да искам издаване на конст. not. акт по обстоятелствена проверка и ако е така да наема адвокат или директно да искам това от нотариус. Благодаря предварително!!!
- pavelll_33
- Младши потребител
Re: pridobivane imot po obstoqtelstvena proverka
pavelll_33 написа:Zdraveite! Po dokument za sobstvennost pritejavam 1000kv.m parcel- po kadastralen plan i skicata koqto mi be izdadena toi e ustanoven na 1500kv.m tezi 500kv.m v poveche. Za tezi 500kv.m v poveche moga li da iskam izdavane na konst. not. akt po obstoqtelstvena proverka i ako e taka da naema advokat ili dairektno da iskam tova ot notarius.
Blagodarq predvaritelno!!!
Може да се обърнете директно към нотариус, да помолите за Молба декларация за обстоятелствена проверка, да я попълните и да се въоражите с търпение за ходенето по мъките (последния път ми костваше 3 месеца).
С попълнената молба - декларация отивате в данъчна служба за да запишат на кого се води имота (разбира се предварително трябва да сте декларирали имота), след което се отправяте към общината за да проверят дали не е актуван като общински, следва областна управа и районното кметство.
След като приключите с ходенето по мъките се отправяте към нотариуса и уговаряте час за разпит на свидетелите и след като платите всички такси Ви снабдява с Нотариален акт по обстоятелствена проверка.
Разбира се, всичкото това ходене по мъките, изразходвано време и нерви може да Ви бъде спестено срещу хонорар на някой адвокат.
Щях да забравя, разбира се трябва да си приготвите и скица за обстоятелствена проверка и данъчна оценка за имота.
- oncho
- Младши потребител
Преди да тръгнеш да правиш каквото и да било, първо трябва да се установи октъде идва разликата в квадратурата. После трябва да се види дали ти излизат предпоставките за придобивна давност, с оглед евентуалната обстоятелствена проверка.
Всичко останало е след това и е проста занаятчийска работа!
Зависи и какво искаш - читав документ или просто къкъв да е документ. За първото се иска - акъл и късмет /щото понякога просто не може да стане/, за второто - загубен нотариус и заспал съд. Аз не съм фен на втория тип документи.
Всичко останало е след това и е проста занаятчийска работа!
Зависи и какво искаш - читав документ или просто къкъв да е документ. За първото се иска - акъл и късмет /щото понякога просто не може да стане/, за второто - загубен нотариус и заспал съд. Аз не съм фен на втория тип документи.
-
scribtor - Потребител
Най-вероятно тези 500 кв.м. в повече се появяват след одобрен нов регулационен план и се явяват предаваемо общинско (предполагам) място, а щом е нов план не можете да търсите придобивна давност и Ви остава вариантът да си ги купите по съответната процедура. Разбира се всичко това са мои предположения, защото информацията, която предоставяте е недостатъчна, освен това е добре да се погледнат и документите, с които разполагате, поради което Ви съветвам да се обърнете към адвокат.
- bozhilova
- Младши потребител
Точно така, без да се види скица/кадастър и регулация/ в т.ч. и предходните планове или предходния план - ако е само един, никой нищо не може да каже със сигурност.
А също така, трябва да се проследят документите за собственост и на праводателите.
Обикновенно анализа на двете дава отговор на въпроса - откъде идва разликата в квадратурата.
От там насетне има само един верен път... Късмет по пътя!
А също така, трябва да се проследят документите за собственост и на праводателите.
Обикновенно анализа на двете дава отговор на въпроса - откъде идва разликата в квадратурата.
От там насетне има само един верен път... Късмет по пътя!
-
scribtor - Потребител
pridobivane imot po obstoqtelstvena proverka
тези 500м. се явяват в повече поради факта че дядо ми който се е сдобил с въпросния имот в 1960г.по заменка, е облагодродил като е вложил труда си не 1000кв.м, а 1500кв.м и го е оградил с ограда, която и в момента съществува- кадащралния план е изготвен на базата на съществуващите граници съобразно оградата на имота както и съседните имоти. Претенции от кметството и общината от 1960г до сега не е имало, както и от съседи
- pavelll_33
- Младши потребител
Кадастърът освен по оградите е длъжен да прави плана и по документи за собственост.Точно заради такава грешка на кадастъра по огради,а не по документи за собственост вече 10 години съм в съда.Тарикат,който си е извадил нот.акт по обстоятелствена проверка за имота,възползвайки се от грешката в кадастъра го загуби,а аз загубих 10 години в съда.Не искам да ви обиждам,но по-добре обявете грешката и ако никой няма претенции си го купете от общината,като придаден по регулация.Ще избегнете много главоболия.
- scila
- Младши потребител
Re: придобиване имот по обстоятелствена проверка
отправяте към нотариуса и уговаряте час за разпит на свидетелите и след като платите всички такси Ви снабдява с Нотариален акт по обстоятелствена проверка.
1. Какви са държавните такси?
2. Дело ли се води , за да се придобие имота по обстоятелствена проверка?
- city24
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|