Здравйте,
Прем моя блок има около 10 гаражни клетки построени преди около 6-7 год. Попитах собствениците и те ми казаха че нямат АКТ 16 и преди време са платили някаква глоба. Каква е процедурата, какъв е размера на глобата и как да определя мястото за гараж, ако има наблизо канализация защото до старите клетки вече няма място?
Живея в град Русе и се интерисувам ако зациментирам гаража за земята, могат ли да ми го махнат или ще ми направят акт и след това имам право да го ползвам. Ако някой се е сблъскал с подобон проблем ще съм благодарен ако ми помогне с начинанието, даже ако има представа колко струват фаражните клетки ще съм благодарен.
Благодаря за вниманието!
Георги
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се узаконява панелен гараж?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте, Георги. Трябва да имате разрешение за строеж, издадено от Община Русе - ще отидете на 1ет. в Общината и ще питате какви документи ще Ви изискат. След като се снабдите с разрешение за строеж, ще си декларирате гаража в Данъчното и ще помолите да Ви издадат данъчна оценка, след това ще отидете да си извадите скица на гаража от отдел "Кадастър и Регулации" в Община Русе. Като имате: разрешение за строеж, данъчна оценка и скица - ще Ви напишем нотариалния акт и ще си узаконите гаража. Но най-трудното е разрешението за строеж - занимайте се първо с него, пък после да видим какво ще излезе. Ако при молбата за издаване на разрешение на строеж от Общината ви кажат, че ще ви е нужна строителна виза - чертеж или нещо такова - мога да Ви свържа със строителен техник - да Ви я направи. Това е. iana_blagoeva@abv.bg
- iana_blagoeva
- Младши потребител
След това ще съм законен собствник, така ли? Интересно ми тогава ако избегна всичките тези процедури, няма ли да се отарва само с глоба, защото както казах всичките гаражи си стоят от 6-7 год и само са платили глоба. Като финанси, как стои въпросът със издаването на тези разрешителни, т.е. колко ще ми струва за да ги издам
Георги
Георги
- gkey
- Нов потребител
iana_blagoeva написа:Трябва да имате разрешение за строеж, издадено от Община Русе - ще отидете на 1ет. в Общината и ще питате какви документи ще Ви изискат. След като се снабдите с разрешение за строеж, ще си декларирате гаража в Данъчното и ще помолите да Ви издадат данъчна оценка, след това ще отидете да си извадите скица на гаража от отдел "Кадастър и Регулации" в Община Русе. Като имате: разрешение за строеж, данъчна оценка и скица - ще Ви напишем нотариалния акт и ще си узаконите гаража. Но най-трудното е разрешението за строеж - занимайте се първо с него, пък после да видим какво ще излезе. Ако при молбата за издаване на разрешение на строеж от Общината ви кажат, че ще ви е нужна строителна виза - чертеж или нещо такова - мога да Ви свържа със строителен техник - да Ви я направи. Това е. iana_blagoeva@abv.bg
Това категорично не е вярно!
Първо - гаражът не се води строеж, а поставяемо съоръжение по смисъла на чл.56 от ЗУТ и за него не се издава разрешение за строеж, а разрешение за поставяне това са различни неща. Не се въвежда и в експлоатация, затова съседите ти нямат "Акт 16", както е популярно да се казва.
Второ - много ми е интересно кой и как ще нанесе преместваемо съоръжение /па ако ще и със замазани основи/ в кадастъра? За справка: ЗУТ - § 182 "Строежите, обектите и съоръженията по чл. 54, 55, чл. 56, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 не представляват недвижими имоти по чл. 110 от Закона за собствеността, не се нанасят в кадастралната карта, не се записват в кадастралните регистри, а за удостоверяване на правото на собственост или на други права върху тях не се съставят или издават актове, подлежащи на вписване в имотния регистър.".
Трето - ако гаражът е върху публична общинска собственост, пак голям проблем. И да се навие някой да ти издаде констативен нотариален акт, с него можеш само са си послужиш в тоалетната. Няма никаква стойност!
Сега да ти кажа какво се прави:
Първо, има една Наредба, за преместваемите съоръжения, която е индивидуална за всяка община - прочети я, ще ти посветне по въпроса; После напиши молба до общината - с искане да ти се издаде разрешение за поставяне. В по- големите градове се иска одобрена схема от гл. архитект. Плаща се и месечен наем на общината по тарифа на общинския съвет. Ако във вашата Наредба за обществение ред /това е друга наредба, пак - индивидуална за всяка община/ е предвидено, може и да те глобят - не казвам, че ще е законосъобразно, но това е друга тема. Казаното важи ако гаражът е върху общински терен.
За частен терен е по- лесно - пак се издава разрешение за поставяне, но доколкото си спомням - май не се правише схема. И нама наем - ползването е по договаряне със собственика. В общината би трябвало да знаят.
Айде, със здраве, и умната.
-
scribtor - Потребител
Скрибтор, никога ли не си виждал нотариален акт например къща с гараж или апартамент с гараж? Никога ли не си виждал гараж на скица, издадена от Отдел Кадастър и регулации? Никога ли не си виждал разрешение за строеж на гараж? Аз съм виждала много пъти. Правила съм и нотариални актове за гаражи. Чак пък да казваш, че говоря неверни неща. Говоря какво съм правила на практика. Имала съм случай, в който собственикът на къща и дворно място си беше построил гараж и искаше да му напиша в нотариалния акт и гаража, но нямаше никакви документи за него, освен че гаражът беше упоменат в данъчната оценка, която не е доказателство за собственост - тогава нотариусът при който работя го прати за разрешение за строеж. Човекът си набави и сега в Нотариалния му акт пише: собственик на дворно място, заедно с построените в него масивна жилищна постройка и гараж.
- iana_blagoeva
- Младши потребител
От гараж до гараж има разлика. Едно е гараж - които е строеж и недвижим имот, друго е гараж, който е ВПС и движима вещ.
За първото може и да си виждала и скица, и Н.А., и Разрешение за строеж, и т.н., ама за второто - съмнявам се. Макар чеа ко е за виждане и аз съм виждал много работи - напричер нотариален акт с починало лице, ама това не е критерии, че е законно.
За мен критерий са написаните, по-горе, от мен, текстове от закона, които си казват всичко. Ако искаш, мога да кажа и още по въпроса..., имам и съдебна практика на ВАС....И продължавам да настоявам, че написаното от теб не е верно! Ако можеш, убори ме, но с конкретни текстове от закона и със съдебна практика , професионално, тъй да се каже...
Освен това, Разрешение за строеж за вече построен гараж, няма, Разрешението за строеж се издава за бъдещ строеж - другото е Акт за узаконяване. Но в конкретният случай на човека, ако го пратиш за Акт за узаконяване ще му се изсмеят и гаргите в Общината.
За първото може и да си виждала и скица, и Н.А., и Разрешение за строеж, и т.н., ама за второто - съмнявам се. Макар чеа ко е за виждане и аз съм виждал много работи - напричер нотариален акт с починало лице, ама това не е критерии, че е законно.
За мен критерий са написаните, по-горе, от мен, текстове от закона, които си казват всичко. Ако искаш, мога да кажа и още по въпроса..., имам и съдебна практика на ВАС....И продължавам да настоявам, че написаното от теб не е верно! Ако можеш, убори ме, но с конкретни текстове от закона и със съдебна практика , професионално, тъй да се каже...
Освен това, Разрешение за строеж за вече построен гараж, няма, Разрешението за строеж се издава за бъдещ строеж - другото е Акт за узаконяване. Но в конкретният случай на човека, ако го пратиш за Акт за узаконяване ще му се изсмеят и гаргите в Общината.
-
scribtor - Потребител
Мисля, че човекът тепърва ще строи гараж, защото пита "как да определя мястото за гараж, ако има наблизо канализация защото до старите клетки вече няма място?" Това е. Може би има, може би няма. Трябва да се говори с него лично и да се види с какви документи разполага и да обясни точно.
- iana_blagoeva
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|