начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

право на строеж и придобивна давност?

Казуси за недвижими имоти

право на строеж и придобивна давност?

Мнениеот xektor » 30 Мар 2006, 01:29

Леля ми е отстъпила правото на строеж на братовчедка си на наследствен парцел от 600 кв. м., от които тя притежава половината или 300 кв. м. Братовчедка й, заедно със сестра си е съсобственик на другата половина от имота. Правото на строеж не е упражнено и е изтекъл законоустановения 5 годишен давностен срок.
Притесненията й са:
1. Как да подходи за да осуети започването на строителство, защото имота е далеч от мястото където живее и не може да упражнява контрол какво всъщност се случва в парцела. А ако вземат, че почнат да строят - иди доказвай после кога точно се е случило това!
Да изпрати до братовчедка си нотариално заверено уведомление за погасяване по давност на отстъпеното право на строеж ли или ще ни посъветвате друго?
2. Като са разговаряли по телефона леля ми е изявила желание да й съобщят сумата на данъка за имота, защото откакто е придобит имота по наследство не е плащала такъв, та да си уреди тия взаимоотношения, а братовчедка й й отговорила троснато: "Ние го плащаме данъка!"
Би ли могла братовчедка й да й стъкми точно този номер - да придобие имота по давност тъй като тя е плащала й данъците?
Ако "да" - след колко години може да се случи това?
Как да подходим в ситуацията? Уместно ли е леля ми да си преведе данъка за имота за няколко години назад, нищо, че и братовчедка й е изявила желание да го стори?

Благодаря Ви предварително!
xektor
Младши потребител

Re: право на строеж и придобивна давност?

Мнениеот scribtor » 30 Мар 2006, 01:51

xektor написа:Притесненията й са:
1. Как да подходи за да осуети започването на строителство, защото имота е далеч от мястото където живее и не може да упражнява контрол какво всъщност се случва в парцела. А ако вземат, че почнат да строят - иди доказвай после кога точно се е случило това!
Да изпрати до братовчедка си нотариално заверено уведомление за погасяване по давност на отстъпеното право на строеж ли или ще ни посъветвате друго?
2. Като са разговаряли по телефона леля ми е изявила желание да й съобщят сумата на данъка за имота, защото откакто е придобит имота по наследство не е плащала такъв, та да си уреди тия взаимоотношения, а братовчедка й й отговорила троснато: "Ние го плащаме данъка!"
Би ли могла братовчедка й да й стъкми точно този номер - да придобие имота по давност тъй като тя е плащала й данъците?
Ако "да" - след колко години може да се случи това?
Как да подходим в ситуацията? Уместно ли е леля ми да си преведе данъка за имота за няколко години назад, нищо, че и братовчедка й е изявила желание да го стори?

Благодаря Ви предварително!

Според мен спретнете едно производство по обезпечаване на доказателствата с оглед бъдещ иск - това е малко съдебно производство, в което вещо лице ходи на место и констатира какво е положението. После, в евентуално дело, експертизата се ползва. Прави се, когато има опасност след време ситуацията да се промени, както е при твоя случай.
Не пречи да пуснете и нотариална покана, както я мислете - няма да навреди, дори и да не донесе голяма полза.
Това за данъците за правото на строеж са глупости - за право на строеж не се плащат данъци. Данък се праща след като се построи сградата и се въведе в експлоатация - както казват хората, като си изкара Акт 16.
Много важно е какво точна сте писали в документа, с който сте учредили право на строеж.
Давността е 10 години, но за да се придобие един имот само давност не е достатъчно. В тази връзка, хубаво е да си платите данъците със задна дата.
Аватар
scribtor
Потребител

Re: право на строеж и придобивна давност?

Мнениеот xektor » 30 Мар 2006, 11:43

scribtor написа:Според мен спретнете едно производство по обезпечаване на доказателствата с оглед бъдещ иск - това е малко съдебно производство, в което вещо лице ходи на место и констатира какво е положението. После, в евентуално дело, експертизата се ползва. Прави се, когато има опасност след време ситуацията да се промени, както е при твоя случай.

Благодаря Ви,
но леля ми живее във Варна, а имота е в Берковица. Тя е с тежко заболяване, а братовчедите ми са малки за да се занимават. Ако аз не взема мерки за защита на интересите им няма кой друг! Има ли някакви други варианти да се действа сигурно дистанционно? Засега ще направи следното:
1. Ще си плати данъците.
2. Ще изпрати нотариална покана.

Няма как да разберем какво е написано в акта за преотстъпване правото на строеж, защото леля ми няма екземпляр от него. Тя знае само, че са минали вече повече от 5 години, откакто го е дала и до момента там нищо не е построено. Притеснява се да не би братовчедките й да се стремят първо да й отнемат частта от парцела и чак тогава спокойно да си строят, с което да лишат децата й от имота...
xektor
Младши потребител

Назад към Имотни казуси