начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

предварителен договор за продажба

Казуси за недвижими имоти

предварителен договор за продажба

Мнениеот nini_maxi » 24 Мар 2006, 10:33

сключен е предварутелен договор за продажба на недвижим имот.Нотарюса обаче заявява че не може да изповяда сделката тъй като има съмнения относно дееспособността на продавача.Какво е най бързото разрешение на проблема при положение че продавача няма ограничение в дееспособността Моля за вашия съвет
nini_maxi
Нов потребител

Мнениеот dishka » 24 Мар 2006, 10:51

Написахте ли молба до нотариуса за изповядване на сделката? Ако откаже трябва да има отказ.
Отказите на нотариусите и на съдиите по вписванията да извършат нотариално действие могат да се обжалват пред окръжния съд в 7-дневен срок от отказа.
dishka
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 24 Мар 2006, 10:57

Най-добре да го прегледа психиатър и да даде заключение дали може да разбира и ръководи действията си, което да представите пред нотариуса. Това ще ползва и Вас в случай, че по-късно бъде поискано унищожаване на договора на осн. чл.31 от ЗЗД
maria01
Потребител

Мнениеот nini_maxi » 24 Мар 2006, 11:09

малко уточнение - продавача най вероятно има някакво отклонение но няма самосъзнание за болест на какво основание да се извърши преглед от психиатър и как точно да стане това - въпроса според мен е доста деликатен ако се окаже че е напълно дееспособна/т.е не е поставен под запрещение/ каква е гаранцията че след евентулно сключване на сделката , след определен период от време няма да поиска унищожаване - факт които е доста притеснителен за купувача и още нещо - дали обяваването на предварителния договор за окончателен по реда на цл.19 ал.3 от ЗЗД внася правна сигурност за купувача в по голяма степен отколкото по нотариален ред
nini_maxi
Нов потребител

otg.

Мнениеот harmaiani » 24 Мар 2006, 14:39

Стига сте се затормозявали с излишни теоретични постановки. Нотариусът не е лице, което може да преценява доколко есно лице е психически здраво. Знаете, че има специален ред за ограничения в дееспособността. Сменете нотариуса!
harmaiani
Потребител

Мнениеот radini » 25 Мар 2006, 11:35

Но, затова пък трябва да благодари на нотариуса, че се е усъмнил в дееспособността на продавача.
Сблъсквала съм се с много случаи в които близките или си признават, или пък се появяват бързо, бързо след сключване на сделката.
radini
Младши потребител

answer

Мнениеот mirena_th » 25 Мар 2006, 12:04

Не мисля че трябва да стигате до обжалване в 7 дневен срок или подобни процедури ,тъй като това е излишно усложняване за купувача.Не знам на какво основание е решил нотарюса че лицето не е дееспособно ,но ако лицето е инвалид ,под запрещение или има някаква очевидна причина за да смятате и вие че то не е дееспособно,определено ви съветвам да се обърнете към психиатър .Не всеки психиатър може да ви помогне а само определените за това ,така че трябва да се поинтересувате от самия нотарюс/Или поне беше така преди около 2 години/В този случай ако просто смените нотарюса и той изповяда сделката ,тя определено е оборима и е възможно да има проблеми за вашия клиент .В случай че вие считате че продавача е дееспособен и оценката на нотарюса е въз основа само на гледна точка и виждания бихте могли да се отидете при друг нотарюс и не мисля че ще има проблеми впоследствие дори за мен вероятността е 1 % тъй като това е продажба а не дарение и вероятността да бъде оспорена е малка.
mirena_th
Нов потребител

molia za savet otnovo

Мнениеот nini_maxi » 09 Апр 2006, 15:04

отново имам нужда от съвет - значи сагата продължава -v конкретния случаи банката отказа да отпусне уговорения кредит за покупка на недвижимя имот тъй като имали опасения отнисно дееспособността на продавачката и поискаха процедурата да стане по реда на цл.19 ал.3 ЗЗД Същевременно обаче срока по предварителния договор изтече и интереса на купувача отпадна- Та Въпросите ми са няколко - 1.за да се развали предварителноа договор трябва ли да се изпрати not.покана на продавачката да върне капарото-2.може ли да се предяви иск към банката тъй като има сключе договор за кредит но не го отпускат поради причина в продавача а не у купувача/ в случая продаваче е трета страна по договора за банков кдерит/3.Кой е най добрия начин за защита правата на купувача в случая - възбрана на имота и иск за разваляне на договора или нещо друго???? Наистина ще Ви бъда благодарна ако получа мнения по въпросите!!!
nini_maxi
Нов потребител

Мнениеот irina_van » 10 Апр 2006, 11:43

според мен, за да развалите договора е необходимо задължително да имате писмен мотивиран отказ от Нотарюса, ако той не е обжалван От Продавача, а не от Купувача, то бездействието на Продавача според мен е достатъчно условие за Разваляне на Договора. По отношение на Банката- смятам, че тя не Ви отказва кредит, поради причина в Продавача, а поради причина в обезпечението, в крайна сметка на нея и трябва годно обезпечение срещу сумата , която ще отпусне, но не мога да разбера как сте разбрала, че банката отказва кредита пти положение , че има договор с нея , но няма нито покупко- продажба, нито ипотека в полза на банката. Може би банков служител е присъствал на покупко- продажбата??????????
irina_van
Потребител

Назад към Имотни казуси