начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Давностно владение

Казуси за недвижими имоти

Давностно владение

Мнениеот djuli » 20 Мар 2006, 19:46

Притежавам нот.акт от 93г. за дворно място за 500кв.м.Имам и друг документ за 200кв.м.,който е на бившия собственик/цялото място е близо 700кв.м./.Започнах процедура за придобиване на 200кв.м. по давностно владение.Въпросът ми е имат ли другите наследници правно основание за част от тези кв.м. при условие, че съм си плащала данъка от 93г., но няма 10г. от смъртта на бившия собственик?
djuli
Нов потребител

Мнениеот juri » 20 Мар 2006, 20:36

За да придобиете имот по давност е нужно да го владеете непрекъснато през определен период от време - във вашея случай мисля 10 години. При положение, че владеете имота (наличие на фактическа власт и намерение да го своите) придобивате на това основание. Щом придобиете веднъж на едно основание не може да придобивате втори път на друго. В този смисъл правото преминава във вашия патримониум от този на бившия собственик. Давността тече и по отношение на наследниците - тя не се прекъсва или спира със смъртта на наследодателя в този случай.
juri
Потребител

Назад към Имотни казуси