Имам следния въпрос.
Притежавам нот. акт за парцел, в който има построена жил. кооперация. В одобрения кадастрален план (06.2004) обаче липсват границите на имота. Съседните терени са общински парцели и улици. Ако подам молба до службата по кадастъра за попълване на непълноти или грешки по чл.53 от ЗКИР Общината, като заинтересован собственик никога няма да подпише акта, за да се възстановят границите. Те доста ми правиха спънки досега по други производства, дори претендираха за парцела с подправени документи за собственост и успяха.
Какво може да се направи в този случай?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Липса на граници на парцел
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Липса на граници на парцел
Искът по чл.53 ЗКИР е установителен,опитай те с него, сложността ще дойде от доказването.
Може да атакувате и кадастралния план!Виж ЗКИР
Може да атакувате и кадастралния план!Виж ЗКИР
- Гост
допълнение към въпроса
За парцела имам нотариален акт (1/4 ид.част). Самите граници са включени в регулационния план, действал до 1967 г. Но в следващите планове границите липсват. Не е имало отчуждаване на парцела, това е сигурно. Докато кад. план беше в общината те отказаха възстановяване на границите, с мотив за спор за мат. право. Без да ни предоставят техните документи за собственост съда реши, че има спор. След делото видях на каква база за приели спора - СУПЕР МЪГЛИВО КСЕРОКС КОПИЕ НА АДС като номера на парцела е подправен с пишеща машина. Обжалването от от наша страна след това също не мина, защото изпуснахме срока.
Сега ако се подаде молба по чл. 53 на ЗКИР до Службата по кадастъра дали ще имам някакъв шанс?[/b]
Сега ако се подаде молба по чл. 53 на ЗКИР до Службата по кадастъра дали ще имам някакъв шанс?[/b]
- Гост
Ново развитие на въпроса
Както ме посъветвахте подадох молба по чл.53 ЗКИР в Службата по кадастъра. Към молбата приложих Нотариалния акт за парцела и копие от рег. план до 67 г., където границите на имота са обозначени.
В отговор от Службата по кадастъра искат да им предоставя Удостоверение, че имота не е общинска или държавна собственост и проект на скица.
Понастоящем в кад. план нашия парцел влиза в границите на съседния, който е общинска собственост. Предполагам, че след 67г. нашият парцел е обединен със съседния, който е отчужден, но нашия парцел никога не е отчуждаван.
Мисля, че ако поискам удостоверение от служба Общинска собственост ще получа отговор, че парцелът е общински и така ще се опитат да ме накарат да водя дело по общия ред.
Мога ли да поискам удостоверение от Службата по вписвания, вместо от Общината. Много разчитам на професионален съвет за да не допусна нови безобразия на общинската администрация.
В отговор от Службата по кадастъра искат да им предоставя Удостоверение, че имота не е общинска или държавна собственост и проект на скица.
Понастоящем в кад. план нашия парцел влиза в границите на съседния, който е общинска собственост. Предполагам, че след 67г. нашият парцел е обединен със съседния, който е отчужден, но нашия парцел никога не е отчуждаван.
Мисля, че ако поискам удостоверение от служба Общинска собственост ще получа отговор, че парцелът е общински и така ще се опитат да ме накарат да водя дело по общия ред.
Мога ли да поискам удостоверение от Службата по вписвания, вместо от Общината. Много разчитам на професионален съвет за да не допусна нови безобразия на общинската администрация.
- double_teabg
- Младши потребител
сагата продължава
Ето какво се случи преди дни.
От Службата по кадастъра ми поискаха удостоверение, че имота не е общинска собственост, въпреки, че им предоставих нот. акт.
Подадох молба за издаване на удостоверение и хоп - отговора на Кмета - вашия имот е наш с АДС No...
Преди месец поисках по ЗДОИ това АДС - в досието няма нищо - само един картон.
Дали да не подам жалба по чл. 57 на НПК във връзка с 308/316 от НК някой имал ли е такъв случай?
От Службата по кадастъра ми поискаха удостоверение, че имота не е общинска собственост, въпреки, че им предоставих нот. акт.
Подадох молба за издаване на удостоверение и хоп - отговора на Кмета - вашия имот е наш с АДС No...
Преди месец поисках по ЗДОИ това АДС - в досието няма нищо - само един картон.
Дали да не подам жалба по чл. 57 на НПК във връзка с 308/316 от НК някой имал ли е такъв случай?
- double_teabg
- Младши потребител
кадастралните карти по ЗКИР
Ако сте изпуснали срока за обжалване на кадастралната карта-жалко!Но няма срок да се иска обявяване нищожността на административния акт.Впечатлението ми е ,че при изработването на кадастралните карти не са спазени изискванията на ЗКИР и подзаконовите актове за откриването на процедурата за изработка на картите,събирането на писмена информация от данъчните органи,Агенцията по вписванията,както и старите кадастрални планове.
Иначе водене на искове по гражданскоправен ред-чл.108 ЗС и чл.109 ЗС са неизбежни.
Иначе водене на искове по гражданскоправен ред-чл.108 ЗС и чл.109 ЗС са неизбежни.
- kasidi
- Потребител
Срока за обжалване на кад. план е изтекъл. В кадастъра парцела в момента се води като общинска собственост, но Общината няма документ за отчуждаване и въобще за собственост.
Според вас може ли да се обжалва отговора на Кмета на нашето искане за издаване на удостоверение, че парцела не е общински по административен ред?
Според вас може ли да се обжалва отговора на Кмета на нашето искане за издаване на удостоверение, че парцела не е общински по административен ред?
- double_teabg
- Младши потребител
Интересно е, как Кмета е актувал общински имот с АДС N... Но щом твърдят, че имота е общинска собственост поискаите да го деактуват като неправилно актуван - към молбата ще приложите всички доказателства, че имота е ваша собственост. Акта за общинска собственост има констативен характер, а няма правопораждащо действие, така че ако получите отказ за деактуване, то същият може да обжалвате. Още повече, че явно нямат никакво правно основание да го актуват като общински, дори няма и отчуждителна преписка, така че смело!
- slaveia
- Нов потребител
ADS i AOS
Ob6tinata sled deystva6tia ZObS ne moje da se pozovava na ADS.Sledva kam tozi moment da e sastavila ve4e AObS.
No v ob6tinite vsi4ko e vazmojno.
Ima Zakon za administrativnoto obslujvane na fizi4eski i iuridi4eski lica,koyto ne se poznava dobre ot administraciite v stranata ni,ili ako se poznava-ne se spazva.Pro4etete go,za da vidite koi bezdeystvia ili otkazi mojete da objalvate.Principa e 4e se objalvat vsi4ki deystvia ili bezdeystvia,koto nakarniavat va6ite prava i interesi.
ADS i AObS naistina samo konstatirat,a ne sazdavat sobstvenost.No zakonodatelyat e predvidi dosta uslojnen pat,za da budat otmeneni.Ediniat na4in e administrativen-moje da poiskate ot oblastnia upravitel na osnovanie notarialnite aktove,koito pritejavate i drugite dokumenti na JSK-to ,a su6to i skici ot starite planove da deaktuva vaprosnia imot kato darjavna*ob6tinska * собственост и ако откаже,да обжалвате до съответния окръжен съд/административен съд/.
Другия ред е иск по чл.108 ЗС.
"Има една хватка за снабдяване с удостоверения от администрации,но съветите се заплащат )))
No v ob6tinite vsi4ko e vazmojno.
Ima Zakon za administrativnoto obslujvane na fizi4eski i iuridi4eski lica,koyto ne se poznava dobre ot administraciite v stranata ni,ili ako se poznava-ne se spazva.Pro4etete go,za da vidite koi bezdeystvia ili otkazi mojete da objalvate.Principa e 4e se objalvat vsi4ki deystvia ili bezdeystvia,koto nakarniavat va6ite prava i interesi.
ADS i AObS naistina samo konstatirat,a ne sazdavat sobstvenost.No zakonodatelyat e predvidi dosta uslojnen pat,za da budat otmeneni.Ediniat na4in e administrativen-moje da poiskate ot oblastnia upravitel na osnovanie notarialnite aktove,koito pritejavate i drugite dokumenti na JSK-to ,a su6to i skici ot starite planove da deaktuva vaprosnia imot kato darjavna*ob6tinska * собственост и ако откаже,да обжалвате до съответния окръжен съд/административен съд/.
Другия ред е иск по чл.108 ЗС.
"Има една хватка за снабдяване с удостоверения от администрации,но съветите се заплащат )))
- kasidi
- Потребител
Благодаря ви за насоките.
В този случай не е ли по-скоро приложим чл.109 от ЗС, а не 108?
В случая не става въпрос да си върна владението, а че с действията се Общината ме въпрепятства да упражня правото ми на собственост. Поне аз така мисля ...
В този случай не е ли по-скоро приложим чл.109 от ЗС, а не 108?
В случая не става въпрос да си върна владението, а че с действията се Общината ме въпрепятства да упражня правото ми на собственост. Поне аз така мисля ...
- double_teabg
- Младши потребител
В твоя случай правилния път е Иск по чл. 53, ал.2 от ЗКИР.
Както по- горе писаха той е установителен и цели да установи към минал момент назад във времето грешка или непълнота в кадастралната основа. Не го бъркай с иска по чл. 109 от ЗС, тъй като той е неприложим в урегулирани територии.
Предпоставка да предявиш иска по чл. 53 е наличието на спор за мотериално право, което обстоятелство автоматично доказваш, чрез представяне на със СР по загубеното административно дело за ПКО с общината Правилно съдът е отменил заповедта за ПКО, тъй като при наличие на имеществен спор, въпросът се решава предварително с иска по чл. 53 от ЗКИР, тъй като в административното производство не може да се решават имуществени спорове.
В хода на иска по чл. 53 следва да си докажеш собствеността към момента за който претендираш - друг въпроса дали можеш или не можеш. Самият АДС или АОС сам по себе си не доказва собственост. Това важи и за твоя нотариален акт. Обикновенно в тези производства, правото на собственост се изследва, далеч назад във времето. Задължително ще ти трябва и експертиза по въпроса за кадастралния статут на твоя и съседните имоти. За доказателствената тежест - ГПК си го казва.
Ами, от мен толкова....
Както по- горе писаха той е установителен и цели да установи към минал момент назад във времето грешка или непълнота в кадастралната основа. Не го бъркай с иска по чл. 109 от ЗС, тъй като той е неприложим в урегулирани територии.
Предпоставка да предявиш иска по чл. 53 е наличието на спор за мотериално право, което обстоятелство автоматично доказваш, чрез представяне на със СР по загубеното административно дело за ПКО с общината Правилно съдът е отменил заповедта за ПКО, тъй като при наличие на имеществен спор, въпросът се решава предварително с иска по чл. 53 от ЗКИР, тъй като в административното производство не може да се решават имуществени спорове.
В хода на иска по чл. 53 следва да си докажеш собствеността към момента за който претендираш - друг въпроса дали можеш или не можеш. Самият АДС или АОС сам по себе си не доказва собственост. Това важи и за твоя нотариален акт. Обикновенно в тези производства, правото на собственост се изследва, далеч назад във времето. Задължително ще ти трябва и експертиза по въпроса за кадастралния статут на твоя и съседните имоти. За доказателствената тежест - ГПК си го казва.
Ами, от мен толкова....
-
scribtor - Потребител
Колеги, защо се хабите? Случая е комплексен, сложен, и изисква компетентна адвокатска помощ. Забелязвате ли, че питащия скача от член на член, от закон на закон, опита се да налучка нещо... Уважаеми, така не става. Вярно е че този форум е свободен, всеки който иска си дава мнението, всеки който иска пита. Просто смятам, че при вас важи принципа: "Самопомощта не е забранена, но самолечението може да се окаже пагубно." Ако вие заведете самостоятелно дело, и го загубите, против вас ще се формира съдебно решение със сила на присъдено нещо, което означава НЕПРЕРЕШАЕМОСТ на спора. Разбира се ако в срока за обжалване решите, че имате нужда от юрист, може би ще имате шанс да спечелите.
Отказвам да дам съвет, защото рискувам той да е непълен или неточен. Доколкото прочетох сте водили някакво дело? Въобще юрист ли сте?
Отказвам да дам съвет, защото рискувам той да е непълен или неточен. Доколкото прочетох сте водили някакво дело? Въобще юрист ли сте?
- ivan2
- Потребител
питащият
Знам, че казусът е много сложен.
Подахох чрез Общината жалба до РСъд заради отказа за издаване на удостоверение, че имота не е общинска собственост по чл. 37 от ЗАОФЮЛ.
Преписката вече е в съда и чакам насрочване на делото (надявам се).
Прави сте наистина, че е задължително да се наема ДОБЪР адвокат в такива случаи, но вече втори такъв само ми прибира парите.
За това се заех да чета закони и практики и да импровизирам ... и да питам във форума.
Това не е добър подход, но в момента нямам друг избор.
Подахох чрез Общината жалба до РСъд заради отказа за издаване на удостоверение, че имота не е общинска собственост по чл. 37 от ЗАОФЮЛ.
Преписката вече е в съда и чакам насрочване на делото (надявам се).
Прави сте наистина, че е задължително да се наема ДОБЪР адвокат в такива случаи, но вече втори такъв само ми прибира парите.
За това се заех да чета закони и практики и да импровизирам ... и да питам във форума.
Това не е добър подход, но в момента нямам друг избор.
- double_teabg
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|