начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

голяма къща в наследство

Казуси за недвижими имоти

голяма къща в наследство

Мнениеот manastir » 10 Мар 2006, 16:30

След смъртта на родителите ни, аз и брат ми наследихме жилището им - голяма къща в центъра на едно градче. Скръбта по родителите ни е голяма, но все пак тази къща трябва да се стопанисва от някого, за да не се руши. И двамата с брат ми имаме собствени жилища и дори в близките 20 години нямаме намерение да живеем в наследствения имот. Аз искам да дадем поне част от него под наем, тъй като съм много затруднена финансово, с брат ми обаче нещата не стоят така и той иска къщата да стои празна. Не срещам разбиране за финансовите си затруднения. Конфликт не бих желала да допускам, посъветвайте ме какво да правя.
manastir
Нов потребител

Мнениеот maycheto » 12 Мар 2006, 23:27

Подобен род спорове се решават или доброволно, или по съдебен ред, така че няма никой да ви поднесе готово решение на този проблем без да влошите отношенията си с брат си или поне да поговорите отново с него по този въпрос. Щом брат ви няма финансови проблеми, предложете му да направите доброволна делба, като или разделите къщата на два обекта, ако това е технически възможно, или той ви наплати вашия дял. Имате и множество други варианти, но те опират до съдействието на съда, което, както разбирам, вие не желаете.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот manastir » 13 Мар 2006, 11:36

Благодаря ви, че взехте отношение. Вариантът доброволна делба в случая е напълно възможен и благодаря, че ми го подсказахте. Точно този наследствен имот има възможност да се раздели на две части и всеки да си стопанисва своята така, както намери за добре. Тъй като досега пред мен не е възниквал подобен проблем, какви документи трябва да прочета, за да знам как да процедирам по-нататък?
manastir
Нов потребител

Мнениеот maycheto » 15 Мар 2006, 13:46

За да бъде извършена доброволната делба с разделяне на имота на две части /два обособени обекта/, е необходимо това да е, както писах и по-горе, допустимо от техническа страна. Необходимо е всеки от отделните обекти да е годен за самостоятелно обитаване, да има собствен изход, санитални помещения и да отговаря на всички други норми. За да се извърши делбата ви е необходимо становище на техническата служба при общината, която да удостовери възможността имота да бъде поделен по гореописания начин. Необходими са и други документи, изготвя се договор за делба, за което обаче ви съветвам да се обърнете към адвокат или нотариус по възможност от въпросния град или поне от съседните. Той ще ви укаже най-точно как да процедирате, съобразно документите, с които разполагате и фактическата обстановка. Обсъдете въпроса и как ще процедирате с дворното място, каквото предполагам съществува. Успех!
maycheto
Младши потребител

Назад към Имотни казуси