начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наематели на общински жилища-длъжници

Казуси за недвижими имоти

наематели на общински жилища-длъжници

Мнениеот optimus » 10 Мар 2006, 00:31

Здравейте всички!!!
Молбата ми е за разяснение по следния проблем:
Управител съм на ж. сграда в режим на етажна собственост и има 2 общински жилища във входа.
Наемателите не са си плащали повече от 2 год.
ходих не веднъж до общината но ефекта беше едно две плащания и то смешни и от тогава край.
Мога ли да осъдя наемателите на тези общински жилища по реда на чл.10 от ПУРНЕС и да си взема изпълнителен лист или трябва да съдя общината като собственик на имотите.
И мога ли в краен случай да се възползвам от чл.15 ал.4 на ПУРНЕС за изваждане на наемателя по чл.235 от ЗЗД....защото нещо не ми е ясно - това за наематели на общи помещения на ет.собственост ли става дума или за наематели пък ако ще и да са на собственик на апартамент в тази ет. собственост.
Предварително Ви благодаря!!!
optimus
Младши потребител

Мнениеот dessita » 10 Мар 2006, 19:39

Може аз да не съм разбрала, но наема не се ли плаща в общината?????????????
dessita
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 10 Мар 2006, 20:38

dessita не сте разбрали той не търси наема а търси пари за месечните разходи
в ЗЗД чл.235 става дума за част от етажната собственост без значение дали е община или частно лице това е част от имота ЕС.
можете да заведете дело или срещу наемателите тъй като реално те са собственици в момента / задължително в договора им за наем е записано че плащанията към ЕС са техни на наемателите/ или срещу собственика /общината / а тя после да си завежда регресен иск. но и двата варианта са обречени.
решенията са две
- продължавате да ги спонсорирате наемателите респ. общината и се молите да се махнат и да дойдат други плащащи наематели.
- спирате ВСИЧКИ плащания а те са ток, асансьор, чистачка и ВОДА за да набъбне проблема и да се реши със съдействието на собственика /общината/
гадно е, но не сме длъжни да плащаме на тарикати. много сте ги чакали. аз лично съм прилагал втория вариант и нещата се решаваха
dikobraz
Потребител

дело срещу община

Мнениеот optimus » 10 Мар 2006, 23:54

..а възможно ли е действително да осъдя общината и ако е така , то в лицето на кой....на кмета на района..или на София...защото жилищата се водят общински, т.е....за мен са на столична община....
..и от тук ми произлиза проблема...кой общински служител да уведомя за общото събрание на етажната собственост, че да дойде за да вземем решение да ги съдим...вижда ми се омагьосан кръг.
...някой може ли да помогне с идея...
optimus
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 11 Мар 2006, 13:38

235ЗЗД наистина се отнася до всеки наемател; процедурата даже е улеснена- не трябва ОС да вземе решение - само молба до съда от управителя.

А кой е бил поканен за събранието, на което сте избран за управител?

Иначе районите понякога се оправдават, че СО била ЮЛ, а те са само съставна АТЕ. Така че по-добре направо към СО. А общината се представлява от кмето ББ. Покана до общината чрез него, която се завежда с входящ номер в деловодството, поне така си го представям.

Обаче нещо ми се губи нишката, защото задължените лица са обитателите.
Последна промяна kontrol на 11 Мар 2006, 15:54, променена общо 1 път
kontrol
Активен потребител

Мнениеот dikobraz » 11 Мар 2006, 15:32

именно, наемателите дължат но не искат да плащат. всеки в общината ще каже оправяйте се.
контрол а кого трябва да се уведоми че е избран и защо.
dikobraz
Потребител

Мнениеот kontrol » 11 Мар 2006, 15:55

Лош изказ. Fixed.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот optimus » 12 Мар 2006, 23:32

когато ме избраха за управител преди почти 2г. не знаех ПУРНЕС и всеки живущ се подписа...дори и наемателите на общинските жил.
тогава не знаех, че се поканват собствениците при такъв тип решения на ОС.
но сега когато трябва да се избира нов управител искам да стане по ПУРНЕС..и срещнах затруднение..връчих покани на наемателите в общинските жил. като адресирах самите покани до представител на общината..един вид те да си ги уведомят...чл.7 от ПУРНЕС.
надявам се , че е правилно защото после който ще е управител на ЕС ще прави събрание да съдим общината...ами какво да кажа, много е объркано, ЗАЩОТО:
изпълнителния лист може да се издаде и за наематели чл.10 ал.2 /поне така си го тълкувам/, но на тях трудно ще им вземем пари , и за това се питам мога ли да се снабдя с изп. лист срещу общината...
learn the rules, to break them wisely
optimus
Младши потребител

Мнениеот dikobraz » 13 Мар 2006, 19:31

както виждам нещата, отношенията са между вас и наемателите
dikobraz
Потребител

Мнениеот optimus » 14 Мар 2006, 14:54

и аз така предположих, но лошото е че общината не взема никакви мерки срещу длъжниците на ЕС. тя си получава явно наема и това е.
за това искам да събера парите от нея.
learn the rules, to break them wisely
optimus
Младши потребител

Назад към Имотни казуси