Anonymous написа:Ами тези дела не са толкова бързи и ще Ви кажа защо (имал съм такива случаи и сега Ви казвам основните "номера", които въртят бившите наематели - казвам "бивши", защото това са хора, които стоят в имотите без правно основание, след като им прекратите наема). Бъркотиите с призоваването - ясно. При мен дори се стигна до гръмогласни жалби до председателя на районния съд, че призовкарките (дребни на телосложение женици в случая) са влезли в имота с шут и кръвожадно са натръшкали присъстващите в помещението и едва ли не с нож на гърлото принудили някои да подпише, че е получил призовката. Номерът не мина След това никой не се яви като ответник. Съдията разгледа делото в две заседания в рамките на една седмица и след три седмици имахме осъдително първоинстанционно решение. Последваха нови обструкции при получаване на съобщението за готовото решение. И сега - черешката на тортата - след това бившият наемател пуска жалба, без платена такса, разбира се. Така печели още време, защото отново му се праща съобщение да внесе 15 лв. държавна такса. Плаща се и тя и - о, небеса - изведнъж съдията по делото започва да си мисли, че ние, ищците, не сме запознати с решението поради едни процесуални подробности!!! След като вече сме пуснали възражения срещу жалбата на същия ден, в който е внесена таксата, само и само да върви делото към градския съд. Не е ясно как бихме могли да коментираме жалба по решение, за което не знаем, нали
Предложих на доверителите си да пуснем жалба за бавност, но те предпочетоха да уведомим съдията със съответна молба за това, че решението ни е пределно ясно и уважава всичките ни претенции и няма как да не сме уведомени за него.
Заседанието в СГС е насрочено за средата на декември - 13 месеца след началото на сагата... Ами това е то. Бързо производство по чл. 126а ГПК.
Anonymous написа:Намесва се отново "опитния адвокат". За съжаление, "кранк" не е наясно с проблематиката във връзка с чл. 126ж. Има логика този текст да се прилага и при наемите. НО НЕ БИ! КОНСТАНТНАТА ПРАКТИКА НА СРС И СГС Е ДА ОТХВЪРЛЯ ТАКИВА МОЛБИ, ЗАЩОТО СИ ИМАЛО РЕД ЗА ЗАЩИТА И ТОЙ БИЛ ПО ЧЛ. 126А!!! Да не мислите, че не съм опитвал да пробия и по административен ред (т.е. чл. 126ж)? Но този член в момента е направо мъртъв текст. Според мотивите в определението на съдията, който ме отряза при молбата по чл. 126ж, той бил приложим при "заем за послужване" - разбирайте, ползване на имота безвъзмездно, а не срещу наем, в общи линии. И колко такива договора се сключват в България годишно? А колко от тях се нарушават?
Така че не се връзвайте на "кранк" - не са го "отрязвали". В момента изобщо не можете да пробиете по реда на чл. 126ж.
Re: договор за наем и клауза
Изпратено от: адв.Костакиева (IP съхранено)
Дата: December 14, 2005 05:42PM
Ани, ако сте колега - не знам вашето колко се бави, но имам едно точно година и половина (още няма решение). С колегата го наричаме "бързо-бавно"
http://www.kostakiev.com
Anonymous написа:Няма да помогне подобно споразумение, ако впоследствие наемателят "забрави", че е подписал подобна клауза и поел подобни ангажименти. При недобросъвестност от негова страна наемодателят пак трябва по законния ред - тоест със завеждане на гр. дело да търси правата си. В противен случай ще е самоуправство.
Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
Още доказателства искаш ли, Юрисконсулт?
дикобраз, не пожелаха и при мен да го заведат по 126ж....
Виждаш какво ме чака.
Мисля да зарежа правосъдието....което трябваше да направя май отдавна...
Прави са хората, които ме нарекоха страхливка!