начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Спешно се нуждая от помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно се нуждая от помощ

Мнениеот dida_82 » 01 Мар 2006, 10:50

Здравейте! Уволниха ме дисциплинарно - несправедливо.Заплататите за м.Декември и м.Януари до 16.01.2006 - отказаха да ми ги платят - въпреки че не съм нито осъждана за престъпление нито пък съм нанесла щета на фирмата.След това им изпратих молба с обратна разписка в която исках да ми издадът УП-2 и УП-3 и служебна бележка за облагаемия доход по чл.19 от ЗОДФЛ за 2005 които да приложа към годишна данъчна декларация по чл.41 от ЗОДФЛ - те отказват да ми дадът въпросните документи, тъй като не съм била представила трудавата си книжка.Трудовата книжка се дава когато човекът иска да бъде нанесен трудовият му стаж, а аз не желая този стаж.Посъветвайте ме как да постъпя.Имат ли право да задържат въпросните документи?
dida_82
Нов потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 01 Мар 2006, 11:35

След като считате, че уволнението Ви е неправомерно имате право да се обърнете към съответния районен съд и да го оспорвате като незаконосъобразно, като изложите мотивите си за това. Имайте предвид, че срокът за подаване исковата молба е двумесечен. Ако го пропуснете наложената Ви санкция вече не може да бъде отменена. Дали правилно са Ви "удържани" двете заплати зависи от коя дата сте уволнена, ако уволнението Ви през февруари действително не могат да се удържат заплатите Ви. Дори не може служебно работодателят да направи удръжка от трудовото вързангаржедение за обезщетение по 221, ал.2 от КТ, има практика по този въпрос.
Наличието или липсата на трудова книжка не е извинение за неиздаване на УП 2 и УП 3, те се издават въз основа на ведомостите и другите документи, които са при работодателя, тъй като от тях се вади трудовия стаж и най- вече брутното обезщетение, което се отразява в тях. Вие сте длъжна при прекратяване трудовия си договор, независимо дали сте съгласна или не с основанието за това, да представите трудовата си книжка за вписване на това обстоятелство. Ако обжалвате уволнението по съответния ред и то бъде отменено в трудовата Ви книжка ще бъде нанесена и корекция в тази насока, така че това не бива да Ви притеснява. Съветвам Ви за неиздаването на двата документа да се обърнете към съответната Инспекция по труда с жалба.
emiliya
Младши потребител

Мнениеот emiliya » 01 Мар 2006, 11:58

Поради бързината съм написала "брутно обезщетение", вместо "брутно възнаграждение", но мисля че и така е ясно.
emiliya
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 01 Мар 2006, 15:15

Emilya e iz4erpatelna.Mislai 4e kam tozi otgovor niama kavo pove4e da se dobavi
neznaiko
Потребител

Назад към Трудово право