начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

може ли в дарение на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

може ли в дарение на недвижим имот

Мнениеот kolega » 24 Фев 2006, 18:10

може ли в дарение на недвижим имот да съществува клауза, че имотът ще премине в собственост на дерения след смъртта на дарителя? Все пак нали дареното се отстъпва веднага и безвъзмездно?
kolega
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 24 Фев 2006, 18:20

Такава клауза по-скоро наподобява завещание. Договора за дарение е безвъзмезден и "влиза в сила" веднага освен ако не е предвидено изрично някакво отлагателно условие.
nikoy
Потребител

Мнениеот kolega » 24 Фев 2006, 18:24

какво може да бъде отлагателното условие например?
В този нотариален акт за дарение пише че имотът ще се придобие от дарения след смъртта на дарителя. Това основание ли е да се оспори и ако не е по какъв друг начин може да се развали направеното дарение?
kolega
Младши потребител

Мнениеот maradonata » 24 Фев 2006, 18:47

иооооооооо
maradonata
Младши потребител

Мнениеот maradonata » 24 Фев 2006, 19:05

мисля, че дарението е нищожно - договор върху неоткрито наследство. не е и завещание - не е спазена формата.
maradonata
Младши потребител

Мнениеот kolega » 25 Фев 2006, 14:45

Щом дарението е нищожно и след като не е и завещание този имот може ли да бъде обект на продажба или друга разпоредителна сделка?
kolega
Младши потребител

Мнениеот portokal » 25 Фев 2006, 18:40

Защо да е договор върху неоткрито наследство - "наследодателят" ;-) просто се разпорежда със собствения си имот.
Но и мен ме съмнява, че е допустимо такова отлагане на преминаването на собствеността за срок дори при продажба (това е неопределен срок, а не условие). А какво остава при дарение - там дарителят "отстъпва веднага".
Ако не е допустимо, дали договорът не може да се конвертира в нормално дарение със запазване на право на ползване на продавача? Според мен може. Мисля, че "дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно" не означава, че не може да си запази правото на ползване.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Фев 2006, 19:00

" Portokal " ,

Аз също мислех за възможна конверсия в завещание, но нямаме спазена форма.
Също така, считам е не е въможно конверсия в договор за дарение с право на запазване на ползването, понеже волята на страните не е била такава. Същите са сторили насрещи волеизявлениея за това, че собствеността да се прехвърли след смъртта на дарителя. Не може да се преобразува и в предварителен договор за дарение, понеже такъв не поражда действие.
....Според проф. Огнян Герджиков, " нищожността на сделката е такъв порок, който е смъртан присъда за самата сделка. Именно такива сделки не може да търпи гражданския оборот " .........
В конретния случай, сме изправени пред договор за дарение, в който има нищожна клауза - че собствеността преминава върху дарения след смъртта на дарителя. Тази клауза противоречи на разпоредбата както на чл.226 така и на чл.227 ЗЗД.
В тази връзка, щом не може да настъпи конверсия, то сделката е нищожна и не поражда правен ефект, тя е правно нищо.
Въз основа на договора за дарение не може да се извършват разпореждания с имота.

" Дарителят " може да извърши разпореждане с имота, който е " дарил ", като за целта използва нот.акт за собственост, който е преди нот.акт за дарение.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот shveda » 26 Фев 2006, 10:22

Аз също съм на мнение, че не може. Ако се притеснявате, че дареният ще се разпореди с имота или няма къде да живеете след сделката, то включете в дарението клауза, че си "запазвате ползването върху имота доживотно". Така ще постигнете целеният ефект, тъй като дареният ще получи само голата собственост върху имота, но без Вашето съгласие няма да може да се разпорежда с него, както и няма да може да Ви "изхвърли от него".
Друг вариант е да му прехвърлите собствеността върху имота срещу гледане и издръжка, като отново включите клауза, "че ще трябва да полага грижи за Вас точно в този имот".
shveda
Потребител

Мнениеот portokal » 27 Фев 2006, 11:07

За конверсията.
Съгласна съм, че трябва да се търси волята на страните. Каква може да е била тя, доколкото може да се съди от договора?
Дарителят да ползва имота като собственик, докато е жив, но без да се разпорежда с него, за да спази договора за дарение? Това е по съдържание същото като запазване на право на ползване, значи не виждам каква е пречката за конверсия в дарение със запазено право на ползване.
Или - да се разпорежда приживе с имота, ако намери за добре, и само ако случайно не го е прехвърлил на друг, имотът да премине в собственост на другата страна? (Нещо подобно на завещание.)
Аз имах предвид първото. Наистина може да се спори.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kolega » 27 Фев 2006, 11:12

Благодаря на всички, които ми отговориха. Наистина ми помогнахте :D
kolega
Младши потребител

Назад към Имотни казуси