Моля за помощ по следния въпрос (вещното право не ми е силната страна): имаме 10-ина съсобственици на урегулиран парцел, който е около 900 кв.м. Чисто хипотетично, възможно ли е да се извърши сделка от един съсобственик с предмет - учредяване право на строеж в полза на трето лице. Дори ако за това е нужно съгласието на останалите?
Въпросът ми е теоретичен: изобщо възможна ли е такава сделка или не?
Извинете ме за невежеството, но вече зациклих
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Учредяване право на строеж от един съсобственик?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Учредяване право на строеж от един съсобственик?
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Права е колежката напълно. учедяването на право на строеж е по своята правна същност конститутивна сукцесия, ограничава се правото на собственост на имота но не се прехвърля. Това става в нотариална форма като форма за валидност на договора. Всички съсобственици ще трябва да учредят правото на строеж на третото лице.
Желая ви успех
Желая ви успех
- nezret
- Потребител
а какво ще кажете за дарение идеална част от правото на строеж, съгласно виза са строежи и действащ ПУП ?
- lakov
- Потребител
ясно ми е, че правото на строеж не се прехвърля по принцип - за неконкретизиран обект, а съгласно одобрена архитектура, но има едни теоретични постановки, които допускат право на строеж да се прехвърл в идеални части, съгласно виза и пуп ? това не ми се струва сериожно, но вашето мнение какво е ?
- lakov
- Потребител
Не формулирах точно въпроса си, за което се извинявам. Ясно е, че един съсобственик не може да прехвърли права върху общата вещ. Всъщност ме интересува, възможно ли е съсобственикът да учреди право на строеж върху своята идеална част от правото на собственост върху земята? Обикновено сделката е една - строител срещу множество съсобственици. Искам обаче да си отговоря на въпроса, може ли вместо една, множество такива сделки (между строителя и всеки един съсобственик), при които всеки съсобственик учредява право на строеж върху своята си идеална част от собствеността върху земята. Крайният резултат е един и същ, но не мислете за практичността - въпросът е абсолютно в областта на теорията.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|