начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Роднинство по сватовство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Роднинство по сватовство

Мнениеот vasiliva » 20 Фев 2006, 10:00

Здравейте!
Интересува ме дали роднините по сватовство на единия съпруг са роднини и на другия съпруг (например: съпрузите на двама братовчеди дали са роднини по сватовство помежду си).
Предварително благодаря за помощта.
vasiliva
Нов потребител

Да

Мнениеот portokal » 21 Фев 2006, 11:41

Сватовство
Чл. 48. (1) Роднините на единия съпруг са роднини по сватовство както на другия съпруг, така и на неговите роднини.
(2) В линията и степента, в които едно лице е роднина на единия съпруг, то е роднина по сватовство на другия съпруг.
(3) Степента на родството по сватовство между роднините на единия съпруг и роднините на другия съпруг се определя, като се съберат степените на родство между единия съпруг и неговите роднини и другия съпруг и неговите роднини.
(4) Съпругите на двама братя или съпрузите на две сестри са роднини по сватовство във втора степен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Абе, хора :-?

Мнениеот portokal » 21 Фев 2006, 11:46

Алинея 4 е изключение. Ако я нямаше нея, съпругите на братя и съпрузите на сестри щяха да са четвърта степен, защото братята и сестрите помежду си са втора.
Хубу, де - като пише само за съпрузи на двама братя или две сестри, моят мъж на жената на брат ми втора степен ли ще и бъде, или четвърта?
Питам сериозно. Моето мнение е, че пак втора (аналогия), ама не го пише. Защо не са го написали?
:? :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот steli_na » 21 Фев 2006, 13:39

По - скоро са се престарали от зор да не допуснат граматически грешки!

Ами ако са три сестрите или четири братя, или са двама братя и една сестра. А? :D
steli_na
Потребител

Мнениеот portokal » 21 Фев 2006, 17:03

Три сестри или трима братя трябва да ги разделим на двойки: Иван и Стоян, Иван и Петър и Стоян и Петър. :P И да ги разглеждаме само по двойки. Двама братя и една сестра вече става проблемно. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 21 Фев 2006, 18:00

Ne razbrah to4no kakvo ne vi e iasno
neznaiko
Потребител

Мнениеот steli_na » 21 Фев 2006, 18:26

neznaiko написа:Ne razbrah to4no kakvo ne vi e iasno

:lol: Как стават тия работи със семейното планиране?
:lol:
steli_na
Потребител

po vaprosa za semeinoto planirane

Мнениеот neznaiko » 22 Фев 2006, 09:13

Na tozi vapros ne moje nesznaiko da vi otgovori zashtoto ne e semeen i za sega ne planira da stava semeen:)
neznaiko
Потребител

po vaprosa za stepenite po svatovstvo

Мнениеот neznaiko » 22 Фев 2006, 09:18

Nevijdam kav vi e problema.Dori i da imame trima bratia i trimata da sa jeneni estestvenno 4e dve etarvi shte sa rodnini po svatovstvo ot vtora stepen.Kavo iskate da vi napishat v alinenia 4 "saprugite na vsi4ki bratia sa rodnini po svatovstvo ot vtora stepen"?Za men alineia 4 e primerno izbroiavane.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2006, 10:26

Проблемът е, че вчера съм объркала броенето. :oops: Не знам как ги изкарах четвърта, наистина са втора, със или без ал. 4. Снощи като си изпих вечерното кафе и преброих степените пак, и се усетих. :P
Амиии... извинявка.
Последна промяна portokal на 22 Фев 2006, 11:09, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2006, 11:08

А вторият проблем е, че си остава без отговор въпросът на Василива.

Роднините на единия съпруг А (братът на А) са роднини по сватовство на другия съпруг (на жената на А) и на неговите роднини (на родителите, братята и т.н. на жената на А).
"Роднините на единия съпруг" обаче би трябвало да включва роднините по кръв. А роднините по сватовство?
Снахата на А роднина ли е по сватовство на неговите тъст и тъща? Тя е роднина, но по сватовство, на единия съпруг (А), неговите тъст и тъща пък са роднини на другия съпруг (на жената на А).
Изрично го пише само за съпрузите на братя и сестри.

То всъщност и няма особено значение, защото не съм срещала някъде да се дава правно значение на степен на сватовство, по-висока от втора.
Но все пак може да се стигне до втора. Например доведени братя и сестри (деца на двама съпрузи от предходни бракове) са помежду си роднини по сватовство от втора степен - а техните съпрузи помежду си какви са? Или синът на мъжа ми от друга жена (мой роднина по сватовство първа степен) е женен за жена, която също има дете с друг баща. Това дете на мен роднина ли ми е по сватовство?
:P
П.П. В Закона за държавния служител пише за четвърта степен сватовство.
Последна промяна portokal на 22 Фев 2006, 11:17, променена общо 2 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 22 Фев 2006, 11:08

Spoko de.Vseki si ima slabi momenti.Osobenno ako nedoglejdaneto se dalji na preumora.Na vseki se slu4va
neznaiko
Потребител

Мнениеот vasiliva » 22 Фев 2006, 12:26

Благодаря за взетото отношение!
Наистина има значение 4-та степен - по Закона за държавния служител.
В крайна сметка кое становище смятате, че е правилно:
1. Чл.48, ал.4 е пример, който илюстрира факта, че роднините по сватовство на единия съпруг са роднини и на другия съпруг.
2. Чл.48, ал.4 е изключение от правилото, което само го потвърждава.
vasiliva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2006, 12:37

Не знам.
Дали жените на двама първи братовчеди са си роднини по сватовство ІV степен и дали могат да са подчинени една на друга - ами не знам.
По-скоро не са роднини. Няма го в чл. 48.

Но ако жените на двама братя са втора степен помежду си, точно като самите братя и като девер и снаха - тогава каква е разликата, защо тези съпруги на братовчеди да не бъдат помежду си четвърта степен, като самите братовчеди и като всяка от тях с братовчеда на мъжа си?
Във всеки случай - няма го в закона. Май това за братята и сестрите е по-скоро изключение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 22 Фев 2006, 13:03

Mai ve4e razbrah vaprosa.
MI balgarski reotan sam si:)
Zna4i ako vaprosa e dali v poniatieto "rdonini" po 48 ot SK svatovstvo se vklu4vat i svatovnitsite ot na edinia saprug.
Hm vaprosa e mnogo interesen. Bez ambitsiata da dam pravilen otgovor shte se opitam da porasajdavam vav tozi forum.Ako gledame glava V na SK e zapisano Rodstvo a 4l. 48 koito e ozaglaven Svatovstvo e kam glava petta.
Ot druga strana bez da robuvam na avtoriteti priznavam 4e Liliana Nenova v svoia u4ebnik e zapisala glava petta RODSTVO I SVATOVSTVO. Znam 4e Liliana Nenova ne e izto4nik na pravo za razlika ot zakona no kato se zamislia ima osnovanie. Svatovnitsite spored men ne sa rodnini. Zashtoto rodstvoto predstavliava vrazka osnovana na proizhod(osinoviavaneto napodobiava prirodata/proizhoda). A pri svatovstvoto vrazkata ne e osnovana na proizhod. I sega ve4e si mislia 4e dve etarvi izri4no sa spomenati v 4l. 48q al.4 ot SK e izri4na razporedba a ne primerna.Izviniavam se ako s predhodnoto is iziavlenie sam podvel niakoi. Prosot zakonodatelia e reshil da dobavi saprugite na dvama bratia kam kraga na svatovstvot otai kato e s4el 4e te sa tolkova blizki za da gi priravni na svatovnitsi.Ina4e si podarjam mnenieto 4e broikata dali sa dvama ili 10 bratia/sestrite e primerna
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 22 Фев 2006, 13:06

Еее, това за бройката и за разделянето по двойки беше бъзик. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 22 Фев 2006, 13:39

Iasno za bazika.No pri polojenie 4e pitaneto beshe "SERIOZNO" kak mojeh da predpoloja 4e e bazik:)
neznaiko
Потребител

Re: Роднинство по сватовство

Мнениеот lv_ivg » 17 Окт 2011, 12:15

Коя степен е сватовстото на моя съпруг с родителите на снаха ми (т. е. жената на брат ми)?
lv_ivg
Нов потребител

Мнениеот portokal » 17 Окт 2011, 12:35

Никоя, горе-долу такъв е бил и първоначалният въпрос. Щом има два брака като "стъпка" между двете лица, а не само един, те не са роднини по сватовство, изключение са само съпрузите на братя и сестри помежду си, но не и техните (на съпрузите) роднини. Правилно или не - това е.

Обаче големи щуротии съм писала в някои от мненията си в темата (първите две по-специално), не знам що така. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lv_ivg » 27 Окт 2011, 08:37

Благодаря!
А каква е степента на родство между съпругата и сестрата на мъжа.
Въобще не мога да ги проумея тези степени. Може ли някак схематично да бъде представено така че да става по ясно?
lv_ivg
Нов потребител

Назад към Семейни казуси