начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли задължително растояние при строеж от ограда

Казуси за недвижими имоти

Има ли задължително растояние при строеж от ограда

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 18:46

Моля за съвет.Има ли някакво задължително растояние, което трябва да се спазва при строеж от оградата на съседното място? Благодаря предварително.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 19:06

има
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 19:21

I kolko e to, ako se saglasite da mi kajete?
I,ako ne e spazeno, kakvo se pravi v sluchaja?
Гост

Мнениеот SJ » 16 Фев 2006, 22:51

Ако имете намерение да строите каквото и да било, то има цяла процедура по Закона за устройство на териториите, което се развива в общината, проекти , строителни разрешителни и т.н В самия проект ще е указано къде ,как , на какво разстояние. Във всеки друг случай строежа ще е незаконен и съответно всеки от съседите ви ще може да поиска събаряне. В общината- техническа служба ще получите необходимата информация. Успех
SJ

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 11:40

Kam SJ- blagodaria vi.
Ne iskam da stroja, Sasedat mi po miasto e postroil toku sto i garaja kam kastata mu e tochno zalepen za ogradata - t.e.granizata.Triabva li da ima razreshenie ot men?Ne e li neetichno da go karam da sabaria postroika?Ako az po - kasno stroja tova otraziava li se na moja stroej.
Daite mi savet - ne iskam da si razvaliam sasedskite otnoshenija, ako tova ne e problem.
Blagodaria predvaritelno.
Гост

Мнениеот pi4 » 17 Фев 2006, 12:14

Здравейте, не съм юрист, но имам идентичай случай и съм се интересувал от тази материя. Като начало прочети ЗУТ-а в частта му за огради и допълнителни постройки, ако после сметнеш че е необходимо-питай в общината техн.отдел. Успех. Ето ти линка за ЗУТ-а:
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/ ... 74310.html
pi4

Мнениеот pi4 » 17 Фев 2006, 12:14

Здравейте, не съм юрист, но имам идентичай случай и съм се интересувал от тази материя. Като начало прочети ЗУТ-а в частта му за огради и допълнителни постройки, ако после сметнеш че е необходимо-питай в общината техн.отдел. Успех. Ето ти линка за ЗУТ-а:
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/ ... 74310.html
pi4

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 12:21

Mnogo blagodaria .
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 12:53

Chetoh v linka na ZUT - rastojanoeto ne e spazeno.Molia, daite mi savet(az sam jena i ne razbiram ot stroitelstvo);sled kato sgradata - garaj - toku - sto e postroena - ne e li skandalno i neetichno ot moja strana da iskam ot saseda mi da ja sabaria.Ne uspiah da razbera ot tova, koeto chetoh v linka - tova oznachava li nesto za men, ako po - kasno stroja.
Moje li niakoi da me orientira.
Ili pone da mi kaje - za takav sluchai triabva li da tarsia advokat ili bi bilo drebnavo ot moja strana.?
Гост

otg.

Мнениеот harmaiani » 17 Фев 2006, 14:08

Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (нова. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (предишна ал. 4, изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (нова. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (предишна ал. 5, изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова, ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 5, изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект и след заключение на общинския експертен съвет.
harmaiani

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 14:30

Blagodaria Vi za otgovora.No ne stava vapros za ograda - ograda oste niama - tova sa dve vilni mesta.Negoviajat postroen veche garaj - vednaga sled nego e kastata mu - zapochva neposredstveno ot granizata s moeto miasto( po skiza).Triabva li da ima raszojanie ot tazi graniza ili njama znachenie.Ako sled vreme az stroja, kakvo rastojanie triabva da spazia - 3 m. ot negovija garaj ;3 m ot kraja na terena si ili kak?
S dve dumi - ima li znachenie, che toi e napravil stroeja si taka?
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 14:33

p.s. - Ako tova e problem, razbira se, ste se obarna kam advokat.Iskah prosto da znam - problem li e za men?Da ostavja li nestata taka?

Moje li da me posavetva niakoi?
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 17:43

A na men da iska da otgovori niakoi?
Molia!
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 18:46

a be vie 6to za hora ste!
ima advokati za tezi vaprosi i vseki kazus si e konkreten
a tova 4e ste jena i ne razbirate ot stroitelstvo zvu4i ujasno
6to za podzenqvane
napravo sram
i kakvo sa sasedskite vzimootnno6enie
ako sasedat vi ne vie uvajil kato spazva zakona i vi e navredil na imota s tovo kosveno na vas
to nima tova e negovoto uvajenie
to togava napravete si izvodite dali i vie trqbva da go uvajavate
vse pak ne stigajte do polojenieto na Vazovite Чичовци
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 19:03

Здравейте
искам да ви споделя, че и майка ми като наследник имаше същия проблем. В съседния парцел се развихриха и на границата построиха гараж 14 м. дълъг и 3 метра висок - като за автобус Икарус и абсолютно незаконен. Чрез жалба до РДНСК и ДНСК успяхме да го бутнем. Сега същия строи ограда и спазва всички законови изисквания на чл. 48 от ЗУТ, така че действайте.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 19:11

mnogo vi blagodaria
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 19:18

Все пак попитайте в общината, тъй като се касае за вилен имот и може би има нещо по - различно в уредбата на този въпрос.
Гост

Назад към Имотни казуси