Ситуацията е следната:
През 1990 година,майка ми и баща ми направиха дарение в моя полза на апартамент срещу издръжка и гледане.
1994г.-баща ми почина,а на хоризонта се появи брат ми,който накара майка ми да развали дарението,след ,което то беше развалено !
1998г.-майка ми почина,а аз разбрах,че преди това,е направила дарение в полза на моят племенник,т.е. сина на брат ми !
1999г.-племенника ми продава имота !
Въпроса ми е : Може ли към днешна дата да се направи нещо-имал ли съм запазена част,късно ли е за каквото и да било и т.н. ?
Благодаря !
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли давност при дарение ?
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Има ли давност при дарение ?
[quote="dimd"]Ситуацията е следната:
През 1990 година,майка ми и баща ми направиха дарение в моя полза на апартамент срещу издръжка и гледане.
и последно дарение или прехвърляне срещу гледане и издръжка е сделката
и последно дарение или прехвърляне срещу гледане и издръжка е сделката
- Гост
уточнете дарение ли е или прехвърляне на имот на срещу задължение за издръжка и гледане!само вие с брат си ли сте наследници?имота на майка ви и баща ви в СИО ли е бил?дайте точни дати кога е умрял баща ви и кога е направено второто дарение/прехвърляне?при всички тези извършвани сделки нищо ли не сте предприели?
- momirov
- Младши потребител
momirov написа:уточнете дарение ли е или прехвърляне на имот на срещу задължение за издръжка и гледане!само вие с брат си ли сте наследници?имота на майка ви и баща ви в СИО ли е бил?дайте точни дати кога е умрял баща ви и кога е направено второто дарение/прехвърляне?при всички тези извършвани сделки нищо ли не сте предприели?
Дарение е срещу задължението да ги издържам докато са живи,в тази част брат ми изобщо не фигурираше/само аз/.
Имота беше СИО.
Баща ми почина 1994г.,но съдът не ми присъди негова част .
Делото за разваляне на дарението завърши 1997г.,като се възтанови собственността на майка ми изцяло,а през 1998г.,след като и тя почина,разбрах,че го е дарила на племенника ми/малко преди да почине/.
На другата година го е продал .
- Гост
Anonymous написа:momirov написа:уточнете дарение ли е или прехвърляне на имот на срещу задължение за издръжка и гледане!само вие с брат си ли сте наследници?имота на майка ви и баща ви в СИО ли е бил?дайте точни дати кога е умрял баща ви и кога е направено второто дарение/прехвърляне?при всички тези извършвани сделки нищо ли не сте предприели?
Дарение е срещу задължението да ги издържам докато са живи,в тази част брат ми изобщо не фигурираше/само аз/.
Имота беше СИО.
Баща ми почина 1994г.,но съдът не ми присъди негова част .
Делото за разваляне на дарението завърши 1997г.,като се възтанови собственността на майка ми изцяло,а през 1998г.,след като и тя почина,разбрах,че го е дарила на племенника ми/малко преди да почине/.
На другата година го е продал .
Няма как или е дарение или е договор за издръжка и гледане.
- Гост
Да,грешката е моя !
Договор за издръжка и гледане.
По скоро ме интересува втората част от питането:
"Може ли към днешна дата да се направи нещо-имал ли съм запазена част,късно ли е за каквото и да било и т.н."
Договор за издръжка и гледане.
По скоро ме интересува втората част от питането:
"Може ли към днешна дата да се направи нещо-имал ли съм запазена част,късно ли е за каквото и да било и т.н."
- dimd
- Младши потребител
ДОСТА объркано представяте казуса. тук е важна всяка подробност. На пръв прочит мисе струва, че лицето -преобретател по последната сделка може да ви противопостави възражение за изтекла 5 годишна добросъвестна давност, тъй като то е придобило на основание годно да го направи собственик. По отношени на запазените части- да по принцип имате право на такава, ако в патримониума на родителите ви няма други имоти, които те са ви прехвърлили. Още при узнаванетож на сделката с племенника ви е следвало да заведете иск по чл.30 от ЗН за възстановяване на запазената ви част. Препоръка- обърнете се към добър адвокат- цивилист за по точна преценка на фактите. По интернет няма да стане.....УСПЕХ
- SJ
В добавка към казаното от колегата мога да кажа шансовете са малко . има два пътя за защита иск за възтановяване на запазена част чл.30 ЗН , и евентуално за делба. Но както твърдите че вече е продаден и към момента на прдажбата още не сте предявили иск и това обстоятелство не е отразено в имотния регистър за имота забравете. третото лице ще се счита за добросъвестно поооооооооозвавайки се на презумпцията в чл.114 ЗС. Че това обстоятелство не е отразено в имотния регистър. освен ако със свидетели не докажете че купувача е знаел ,преди да купи имота. Което е доста трудно но не и невъзможно. По скоро можете да поискате обезщетение за вашата идеална част. Стига да не изтекла давността.
- nezret
- Потребител
Има и нещо друго, доколкото разбрах имота който ви е бил прехвърлен от вашите родители, срещу задължение за издръжка и гледане и в последствие договора е бил развален изцяло от майка ви, е бил СИО. То тогава след смъртта на баща ви вие имате право на 1/3 от неговия дял и по една трета получават майка ви и брат ви (освен ако бащата не е оставил завещание). Дори и факта че съдът е приел че не сте изпълнявали договора, то неговото разваляне не прави майка ви собственик на целия имот и съответно тя не може да се разпорежда със вашата част, която вие сте наследили по закон от баща си (освен ако не сте обявен за недостоен). Така че освен запазената част от наследството на майка си вие може да искате от всеки частта която сте наследили от баща си и на която вие сте си собственик, чрез ревандикационен иск.
- hariman
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|